Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Portugese bonensoep

Tijdens mijn verblijf in Ericeira, een pittoresk vissersplaatsje aan de Portugese kust, mocht ik in het vakantiehuis van mijn schoondochter Marta kennismaken met een van de meest troostrijke gerechten uit de Portugese keuken: sopa de feijão, oftewel Portugese bonensoep. Dit is zo’n gerecht dat je overal in Portugal tegenkomt – van eenvoudige huiskamers tot traditionele tascas (kleine eethuisjes). Iedere familie heeft haar eigen versie, en juist dát maakt het zo bijzonder.

Eenvoudige maar krachtige ingrediënten

Wat deze soep typeert, is de rijke, hartige smaak en de voedzaamheid. Portugal staat bekend om zijn liefde voor eenvoudige maar krachtige ingrediënten, en dat proef je in dit gerecht. De basis bestaat uit bonen, vaak rode of witte, die langzaam worden gegaard met ui, knoflook en aardappel. Hierdoor ontstaat een stevige soep die perfect vult. Maar wat de sopa de feijão écht tot leven brengt, zijn de toevoegingen zoals chorizo en gerookt spek. Deze geven de soep een diepe, rokerige en kruidige smaak waar je meteen aan verslingerd raakt.

Een leuke anekdote: toen ik deze soep maakte samen met Marta, vertelde ze dat haar oma vroeger altijd extra veel bonen toevoegde, omdat die goedkoop en voedzaam waren. Vlees werd spaarzaam gebruikt, maar tegenwoordig zie je dat chorizo en spek bijna altijd in de soep belanden. Dat laat mooi zien hoe traditie en modern gemak elkaar ontmoeten in de Portugese keuken.

Geen ingewikkelde technieken nodig

Wat ik zelf zo fijn vind aan dit recept, is dat het heel toegankelijk is. Je hebt geen ingewikkelde technieken nodig, alleen wat tijd en liefde voor goede ingrediënten. Bovendien is het een gerecht dat je makkelijk kunt aanpassen: voeg wat extra groenten toe als je dat wilt, of kies voor andere soorten bonen afhankelijk van wat je in huis hebt.

Een stukje Portugese cultuur

Sopa de feijão is niet alleen een maaltijd, maar ook een stukje Portugese cultuur. Het is een gerecht dat mensen samenbrengt, een warme kom die vaak in gezinsverband op tafel komt. Juist dat gevoel van verbondenheid maakt het zo bijzonder om dit recept te mogen delen.

Dus of je nu op een regenachtige dag in Nederland zin hebt in een stevige maaltijd, of de smaken van Portugal terug wilt halen na een vakantie, deze Portugese bonensoep (sopa de feijão) is altijd een goed idee. Zet een grote pan op het vuur, snijd wat chorizo en spek, en laat de heerlijke geuren door je keuken trekken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Portugese bonensoep (sopa de feijão) geserveerd in een kom met chorizo en spek

Portugese Bonensoep (Sopa de Feijão)

Deze voedzame soep zit vol met smaakmakers zoals chorizo, spek, ui, knoflook, bonen en aardappel – ingrediënten die de Portugese keuken zo hartig en rijk maken. Perfect als maaltijdsoep en ideaal om samen te delen met familie of vrienden.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 chorizo of 4 kleine chorizo worstjes
  • olijfolie
  • een stukje ontbijtspek
  • een grote ui
  • een grote wortel of winterpeen
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosui of meer
  • 500 gram krieltjes
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • zout en peper
  • 200 gram spinazie
  • een blik kidneybonen
  • verse koriander of peterselie
  • piri piri saus of tabasco

Instructies
 

  • Snij 1 chorizo in plakjes. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en bak de chorizoplakjes in de olijfolie. Snij een stukje ontbijtspek in reepjes en bak die mee. Snipper een grote ui, snij een grote wortel of winterpeen in stukjes, snij 4 teentjes knoflook fijn en snij 1 bosui (of meer) in ringetjes. Voeg de groenten toe.
  • Halveer 500 gram krieltjes en gooi in de pan erbij. Giet er 1 liter water bij en verkruimel 2 bouillonblokjes. Giet er 1 blik tomatenblokjes bij. Voeg een beetje zout en peper toe. Breng de soep aan de kook, zet daarna de hittebron laag en laat de soep een half uur pruttelen.
  • Roer na een half uur 200 gram spinazie door de soep en een blik kidneybonen.
  • Tip: gebruik voor extra kleur een extra blik witte bonen.

Serveren

  • Schep de soep in kommen en garneer met verse koriander of peterselie. Geef er voor de liefhebbers van pittig eten een flesje piri piri saus of tabasco bij.

TIP

Probeer ook eens Portugese Bacalhau-a-Bras
Easy recipe for Bacalhau a bras
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Portuguese bean soup (sopa de feijão) with chorizo and bacon in a bowl
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Moksi Meti – Surinaams-Chinese vleesmix met buikspek, kip en paksoi
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp