Pesto alla Genovese is misschien wel de beroemdste saus uit Italië — en tegelijk één van de meest verfijnde. Deze heldergroene, geurige basilicumsaus vindt haar oorsprong in Ligurië, in het noordwesten van Italië, met de stad Genua als het kloppend hart. Oorspronkelijk werd de saus bereid met een mortaio (marmeren vijzel) en houten stamper, waarmee de verse ingrediënten fijngemalen werden tot een romige emulsie.
Wat pesto alla Genovese zo bijzonder maakt, is de eenvoud én kwaliteit van de ingrediënten: verse basilicum, Parmezaanse kaas (of Pecorino), pijnboompitten, knoflook, goede extra vergine olijfolie en een snufje zout. Geen room, geen citroen, geen spinazie — alleen het echte werk.
Het recept dat we vandaag maken, is geïnspireerd op het originele recept zoals dat voor het eerst werd opgeschreven in 1863 door Giovanni Battista Ratto in zijn kookboek “La Cuciniera Genovese”. Sindsdien heeft elk Ligurisch dorp zijn eigen nuance, maar de kern blijft altijd hetzelfde: fris, nootachtig en vol umami.
“Deze pesto alla Genovese maak je in 10 minuten met verse ingrediënten — en het resultaat is duizend keer lekkerder dan uit een potje”.
In Italië wordt pesto niet alleen met pasta gegeten — hoewel de combinatie met trofie of trenette klassiek is. Je ziet het ook op bruschetta, bij gegrilde groenten of zelfs in soep, zoals de beroemde minestrone alla genovese. En in Ligurië geldt: pesto hoort niet warm gemaakt te worden! Meng het koud door hete pasta, zodat de geurige basilicum en kaas hun aroma behouden.
Deze pesto alla Genovese maak je in 10 minuten met verse ingrediënten — en het resultaat is duizend keer lekkerder dan uit een potje.
👉 Wil je de smaak van Ligurië echt proeven? Scroll dan naar beneden voor het recept of bekijk mijn video op YouTube.
👀 Liever nog een mediterraan gerecht? Probeer dan ook eens mijn ROMIGE TOSCAANSE KIP MET ZONGEDROOGDE TOMAAT EN SPINAZIE
Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!
Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.
Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.