Wat is Pesto alla Genovese?

Pesto alla Genovese is misschien wel de beroemdste saus uit Italië — en tegelijk één van de meest verfijnde. Deze heldergroene, geurige basilicumsaus vindt haar oorsprong in Ligurië, in het noordwesten van Italië, met de stad Genua als het kloppend hart. Oorspronkelijk werd de saus bereid met een mortaio (marmeren vijzel) en houten stamper, waarmee de verse ingrediënten fijngemalen werden tot een romige emulsie.

Authentieke ingrediënten uit Ligurië

Wat pesto alla Genovese zo bijzonder maakt, is de eenvoud én kwaliteit van de ingrediënten: verse basilicum, Parmezaanse kaas (of Pecorino), pijnboompitten, knoflook, goede extra vergine olijfolie en een snufje zout. Geen room, geen citroen, geen spinazie — alleen het echte werk.

Het recept dat we vandaag maken, is geïnspireerd op het originele recept zoals dat voor het eerst werd opgeschreven in 1863 door Giovanni Battista Ratto in zijn kookboek “La Cuciniera Genovese”. Sindsdien heeft elk Ligurisch dorp zijn eigen nuance, maar de kern blijft altijd hetzelfde: fris, nootachtig en vol umami.

“Deze pesto alla Genovese maak je in 10 minuten met verse ingrediënten — en het resultaat is duizend keer lekkerder dan uit een potje”.

Serveertips: van pasta tot salade

In Italië wordt pesto niet alleen met pasta gegeten — hoewel de combinatie met trofie of trenette klassiek is. Je ziet het ook op bruschetta, bij gegrilde groenten of zelfs in soep, zoals de beroemde minestrone alla genovese. En in Ligurië geldt: pesto hoort niet warm gemaakt te worden! Meng het koud door hete pasta, zodat de geurige basilicum en kaas hun aroma behouden.

Deze pesto alla Genovese maak je in 10 minuten met verse ingrediënten — en het resultaat is duizend keer lekkerder dan uit een potje.

👉 Wil je de smaak van Ligurië echt proeven? Scroll dan naar beneden voor het recept of bekijk mijn video op YouTube.
👀 Liever nog een mediterraan gerecht? Probeer dan ook eens mijn ROMIGE TOSCAANSE KIP MET ZONGEDROOGDE TOMAAT EN SPINAZIE

 

 

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
verse pesto alla genovese met basilicum, pijnboompitten en Parmesan in mortel

Pesto alla Genovese

Pesto is typisch zo'n product waarbij je een wereld van verschil proeft tussen zelf gemaakte pesto en een potje uit de winkel. In deze video maak ik de klassieke groene pesto. Pesto alla genovese. Met verse basilicum, parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijflolie. Het is helemaal niet moeilijk om te maken en het is zo klaar. Er gaat een wereld voor je open als je dit hebt gemaakt.
5 from 1 vote
Cuisine Italiaans, Mediterraan
Servings 8

Keukenspullen

  • Keukenmachine

Ingrediënten
  

  • 1 basilicumplantje
  • Grana Padano
  • 60 gram pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • Olijfolie extra vierge
  • Zout

Instructies
 

  • Haal de blaadjes van de basilicumplant en doe deze in de keukenmachine. Voeg vervolgens toe: een handje geraspte Grana Padano, 60 gram pijnboompitten, een geplet teentje knofloook, het sap van een halve citroen en een beetje zout.
    Zet de keukenmachine aan en voeg terwijl deze draait een scheut olijfolie toe. Kijk hoe de pesto er na een paar minuten uitziet en voeg eventueel nog een scheut olijfolie toe om het smeuïger te maken.
    Schep het mengsel uit de keukenmachine in een leuk kommetje en klaar is je versgemaakte pesto.

Video

5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak zelf pesto alla genovese zoals in Italie
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp