Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat is Parmigiana di Melanzane?

Er zijn van die gerechten die je meteen een vakantiegevoel geven, ook al zit je gewoon aan je eigen keukentafel. Voor mij is Parmigiana di Melanzane er zo eentje. Een klassieke Italiaanse ovenschotel waarin zachte plakken aubergine, kruidige tomatensaus, gesmolten mozzarella en Parmezaanse kaas samenkomen. Het is comfortfood met een mediterrane flair, en het laat zien dat je met eenvoudige ingrediënten iets heel bijzonders op tafel kunt zetten.

Ik weet nog goed dat ik Parmigiana di Melanzane voor het eerst at tijdens een reis naar Zuid-Italië. We zaten in een klein trattoriaatje in Napels, en de geur van tomaten, basilicum en gegrilde aubergine kwam ons al tegemoet toen de schotel uit de oven werd gehaald. Elke hap was rijk, zacht en toch fris. Terug in Nederland wilde ik datzelfde gevoel oproepen in mijn eigen keuken – en dat lukte verrassend goed. Sindsdien is dit gerecht een blijvertje geworden, niet alleen bij mij thuis maar ook bij vrienden en familie die ik ermee verras.

Ingrediënten voor Parmigiana di Melanzane

Wat ik zo fijn vind aan dit recept, is dat het volledig vegetarisch is zonder dat je iets mist. De aubergine vervangt de rol die pasta of vlees normaal speelt en geeft de ovenschotel een stevige bite. Door de aubergineplakken eerst licht te bakken, krijgen ze een diepe, hartige smaak die perfect samengaat met de tomatensaus. De lagen mozzarella en Parmezaan maken het gerecht romig en rijk, zonder dat het te zwaar wordt. Het is een gerecht dat je makkelijk van tevoren kunt voorbereiden en pas later in de oven schuift. Ideaal voor een etentje of een doordeweekse dag waarop je toch iets speciaals wilt eten.

Een ander voordeel van Parmigiana di Melanzane is dat je het op verschillende manieren kunt serveren. Als hoofdgerecht met wat knapperig brood of een frisse salade erbij, maar ook als bijgerecht bij een Italiaans menu met meerdere gangen. Het is een veelzijdige klassieker die altijd indruk maakt.

Tips & variaties

Wil je variëren? Voeg bijvoorbeeld een laagje ricotta toe voor extra romigheid, of gebruik een mix van kazen zoals provolone of pecorino. Met verse basilicum bovenop krijgt het gerecht die finishing touch die het helemaal afmaakt.

Met dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf de perfecte Parmigiana di Melanzane maakt. Het vergt wat tijd om de lagen te bouwen, maar het resultaat is het absoluut waard. En geloof me: zodra je de eerste hap neemt, ben je even in Italië.

Heb jij deze Italiaanse klassieker al eens gemaakt? Laat me weten hoe het recept bij jou gelukt is in de reacties hieronder, of deel een foto via Instagram met #reneindekeuken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Parmigiana di Melanzane – Italiaanse ovenschotel met aubergine, tomatensaus en kaas

Parmigiana di Melanzane

Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en laag in koolhydraten. Bovendien bevat aubergine vitamine C en zit het bomvol antioxidanten. Dat is goed voor ons immuunsysteem en dat is altijd welkom.
5 from 1 vote
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Bakpapier

Ingrediënten
  

Parmigiana di Melanzane

  • 2 grote aubergines
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje basilicum
  • olijfolie
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 stuk grana padano
  • 250 gram mozzarella
  • 4 oude boterhammen

Salade

  • een komkommer
  • rucola

Instructies
 

Parmigiana di Melanzane

  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Was 2 grote aubergines en snijd ze in dikke plakken van ongeveer een halve centimeter. Verdeel de plakken aubergine over de bakplaten en bestrooi ze met zout. Leg keukenpapier op de aubergineplakken en zet de bakplaten op elkaar. Leg een snijplank er bovenop en iets zwaars, zoals een gietijzeren stoofpan. Laat het 1 uur rusten zodat het vocht uit de aubergine kan trekken, het vruchtvlees steviger wordt en het tijdens het bakken minder vet opneemt.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje milde olijfolie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten 2 blikken tomatenblokjes toe en maak ze met een pureestamper wat fijner. Breng aan de kook, zet de hittebron laag en laat de saus 15 minuten pruttelen.
  • Snij een bosje basilicum in reepjes. Haal de pan van de hittebron, roer de reepjes basilicum erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal het keukenpapier van de aubergine. Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en bak een gedeelte van de aubergineschijfjes aan beide kanten goudbruin. Haal de schijfjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Herhaal dit tot alle schijfjes gebakken zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verdeel een laagje van de 2 blikken tomatenblokjes over de bodem van een ovenschaal. Leg een deel van de gebakken aubergineplakken dakpansgewijs op de tomatensaus. Rasp er flink wat 1 stuk grana padano overheen en scheur stukjes van de 250 gram mozzarella en verdeel die eroverheen. Herhaal dit en eindig met geraspte 1 stuk grana padano. Zet de ovenschaal 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Snij van 4 oude boterhammen de korstjes af, scheur het brood in stukjes en maal het fijn in de foodprocessor. Doe het broodkruim in een kom en rasp er een stukje grana padano bij. Doe er een scheutje olijfolie bij en meng het door elkaar.

Salade

  • Snij een komkommer in dunne plakjes en doe het in een schaal. Meng de komkommer met een paar handjes rucola.

Video

TIP

Probeer ook eens Gnocchi alla Sorrentina
Gnocchi-alla-Sorrentina.-Italiaanse-vegetarische-ovenschotel-met-mozzarella
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Parmigiana di Melanzane – Italian baked eggplant dish with tomato sauce and cheese
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp