Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen

Paella met chorizo, kip en gamba’s

Paella staat bij op nummer 1 als het gaat om rijstgerechten. Op de juiste manier klaargemaakt is de rijst zo lekker smeuïg en kruidig van de diverse specerijen. En met de vulling kun je eindeloos variëren. In dit recept maak ik paella met chorizo, kip en gamba's, maar in Spanje wordt er ook vaak konijn gebruikt, of inktvisringen en mosselen. Of je maakt de paella alleen met groenten. Essentieel is de kruidenmix. In Spanje kun je deze overal kopen, maar in Nederland is dat wat lastiger te vinden. In dit recept laat ik je tevens zien hoe je de perfecte paella spice mix samenstelt.
5 from 1 vote
Cuisine Spaans
Servings 4 personeen

Keukenspullen

  • Paella pan of brede hapjespan

Ingrediënten
  

Paella spice mix

  • 2 el gerookt paprikapoeder pimienton de la vera
  • 2 el uienpoeder
  • 2 el knoflookpoeder
  • 1 el kurkuma
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano
  • 2 plukjes Saffraan

Paella

  • Olijfolie
  • 1 chorizo worst
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 schaal kipkluifjes
  • 1 rode paprika
  • 4 trostomaten
  • 2 koppen paella rijst of risotto rijst
  • 2 liter kippenbouillon
  • 12 gamba's
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 pot geroosterde paprika optioneel

Instructies
 

Paella spice mix

  • Meng 2 el gerookt paprikapoeder, 2 el uienpoeder, 2 el knoflookpoeder, 1 tl chilivlokken, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zwarte peper, 1 tl oregano en 2 plukjes (tussen duim en wijsvinger) saffraan. Meng de kruiden en specerijen goed door elkaar. Doe de mix in een afsluitbaar potje, zodat je het lang kan bewaren.

Paella

  • Snij een chorizo worst in halve plakjes. Verhit in de paella pan (of een brede hapjespan) een klein scheutje olijfolie en bak op een niet te hoge hittebron de stukjes chorizo krokant. Je zult zien dat er veel vet uitloopt. Haal de stukjes chorizo met een schuimspaan uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
    Snipper 1 ui en 3 teentjes knoflook. Bestrooi een schaal met kipkluifjes met een beetje zout en bak ze in het overgebleven chorizovet bruin aan alle kanten. Snij intussen 1 rode paprika in blokjes en hak 4 tomaten heel fijn.
    Voeg de ui en knoflook toe aan de pan en laat een paar minuten meefruiten. Voeg daarna de paprika toe.
    Voeg 2 volle eetlepels van de paella spice mix toe. (Je kunt ook kant en klare mix gebruiken). Roer erdoor en doe daarna de tomatenpulp in de pan.
    Roer er 2 koppen paella rijst door. Voeg 1,5 liter kippenbouillon toe, roer alles nog een keer door elkaar, breng de pan aan de kook en laat de paella daarna met rust. Niet meer roeren. Leg een stuk aluminiumfolie op de pan en laat de paella voor 15 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Verhit in de tussentijd een flinke laag olijfolie in een klein pannetje. Bestrooi 12 gamba's met zout en chilivlokken. Bak de gamba's op een lage hittebron in de olijfolie. Pers 1 grote teen knoflook uit Hak een paar takjes bladpeterselie fijn. Verdeel over de gamba's. Laat de gamba's rustig gaar worden. Je ziet het als ze gaar worden als de gamba's verkleuren naar roze/oranje.
    Haal na een kwartier het aluminiumfolie van de paella pan en kijk of de rijst een beetje droog begint te koken. Als dit het geval is giet je er nog wat bouillon bij, zodat alles weer onder staat. Leg het aluminiumfolie terug en laat het geheel nog een kwartier rustig pruttelen.
    Als het goed is, is de rijst na dit laatste kwartier lekker zacht en fluffy. Als dat niet geval is, geef het gerecht dan nog iets langer de tijd om gaar te worden.
    Voeg de uitgebakken chorizo en 1 kopje diepvriesdoperwten toe. Roer erdoor en laat het nog even meewarmen.
    Haal voor het serveren de kipkluifjes naar boven zodat ze zichtbaar zijn. Leg de gamba's op de paella en garneer met in reepjes gesneden geroosterde paprika. Als je nog wat peterselie over hebt kun je hier ook nog wat van over de paella strooien.

Video

TIP

Probeer ook eens deze Spaanse ovenschotel met vis: Spaanse zeebaars met groenten uit de oven
Spaanse-vis-ovenschotel-met-zeebaars
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Spaanse Paella-met-chorizo,-kip-en-garnalen
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp