Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Taiwanese stinky tofu

Wanneer je over een Taiwanese nachtmarkt loopt, weet je al dat je er bent nog vóór je iets ziet. De lucht wordt doordrongen van een geur die je niet snel vergeet. Sommige mensen deinzen terug, anderen volgen hun neus nieuwsgierig naar het kraampje dat verantwoordelijk is voor deze geur: Taiwanese stinky tofu. De naam zegt het al: deze gefermenteerde tofu ruikt sterk, maar wie zich over die eerste indruk heen zet, ontdekt een van de meest geliefde streetfood-gerechten van Taiwan.

Durf ik dit te eten?

Mijn eerste kennismaking met stinky tofu was precies zo’n ervaring. Eerst twijfelen – durf ik dit wel te eten? – en daarna verrast zijn door de knapperige buitenkant en de zachte, smaakvolle binnenkant. Vaak wordt het geserveerd met pittige chilisaus en een frisse salade van gefermenteerde of ingelegde groenten. Dat contrast maakt het gerecht zo bijzonder: de geur die misschien afschrikt, tegenover een smaak die juist uitnodigt om nog een hap te nemen.

Wat stinky tofu uniek maakt, is het fermentatieproces. Er bestaan verschillende varianten, afhankelijk van de regio of zelfs de familie die het maakt. In Taipei vind je meestal gefrituurde blokjes tofu, krokant van buiten en luchtig van binnen. In het zuiden zie je soms gefermenteerde tofu in soep. Elke nachtmarkt, elk kraampje, heeft weer zijn eigen geheime recept. Het is precies die diversiteit die maakt dat dit streetfood zo diep verweven is met de Taiwanese eetcultuur.

Traditie, smaak en cultuur

Voor mij hoort Taiwanese stinky tofu bij de ultieme reiservaring. Het is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur. Op mijn blog wil ik dat gevoel meegeven: een hap van stinky tofu is een hap uit de ziel van Taiwan.

Of je nu de echte versie op straat wilt proeven of thuis een variant wilt maken, dit recept helpt je op weg. Durf je het aan?

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Gefrituurde Taiwanese stinky tofu met chilisaus koriander

Stinky Tofu uit Taiwan

Stinky Tofu – alleen de naam al maakt veel mensen nieuwsgierig of zelfs een beetje huiverig. Dit gefermenteerde tofu-gerecht is misschien wel het meest iconische streetfood uit Taiwan. Zodra je door een Taiwanese nachtmarkt loopt, ruik je het al van ver. De geur is berucht, maar wie de eerste hap durft te nemen, ontdekt een verrassend rijke en hartige smaak.
No ratings yet
Course Bijgerecht, Snack
Cuisine Taiwan
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • een potje gefermenteerde tofu te koop in de Aziatische supermarkt
  • ± 360 gram stevige tofu
  • zonnebloemolie
  • chili oil of zoetzure chilisaus
  • gehakte koriander of peterselie
  • bosui ringetjes

Instructies
 

  • Giet een potje gefermenteerde tofu (bijvoorbeeld van Wangzhihe) leeg in een afsluitbare tupperware doos. Prak de inhoud met een vork en klop het los met een garde tot er een egale marinade is ontstaan.
  • Snij ± 360 gram stevige tofu in stukjes van ongeveer 3 x 3 cm en 1 cm dik. Leg alle tofu stukjes in de stinkende marinade. Doe de deksel op de doos en schud alles door elkaar zodat alle tofu bedekt is met de marinade. Zet de doos zo'n 24 uur in de koelkast om te marineren.
  • Haal de volgende dag de tofu uit de koelkast. Leg twee stukken keukenpapier op je aanrecht en leg de stukjes gemarineerde tofu daar op. Leg ook twee stukken keukenpapier op de bovenkant en druk een beetje aan met je handen. Haal het keukenpapier weer weg. Veeg de stukjes tofu nog een beetje af met een nieuw stukje keukenpapier en leg alle stukjes op een bord.
  • Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pannetje. Doe de broodtest om te kijken of de olie heet genoeg is. Doop een stukje (oud) brood in de hete olie. Wanneer het gaat bruisen is het heet genoeg om te frituren.
  • Frituur de tofustukjes in delen goudbruin en krokant. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de tofu op een mooi schaaltje. Sprenkel er chili oil of zoetzure chilisaus over en bestrooi met gehakte koriander of peterselie en bosui ringetjes.

TIP

Probeer ook eens deze Aziatische Dan Dan Noodles
hinese streetfoodstijl noedels met moderne twist geserveerd in een kom
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Taiwanese stinky tofu street food on a night market plate
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp