Stinky Tofu – alleen de naam al maakt veel mensen nieuwsgierig of zelfs een beetje huiverig. Dit gefermenteerde tofu-gerecht is misschien wel het meest iconische streetfood uit Taiwan. Zodra je door een Taiwanese nachtmarkt loopt, ruik je het al van ver. De geur is berucht, maar wie de eerste hap durft te nemen, ontdekt een verrassend rijke en hartige smaak.
eenpotjegefermenteerde tofute koop in de Aziatische supermarkt
± 360 gramstevige tofu
zonnebloemolie
chili oil of zoetzure chilisaus
gehakte koriander of peterselie
bosui ringetjes
Instructies
Giet een potje gefermenteerde tofu (bijvoorbeeld van Wangzhihe) leeg in een afsluitbare tupperware doos. Prak de inhoud met een vork en klop het los met een garde tot er een egale marinade is ontstaan.
Snij ± 360 gram stevige tofu in stukjes van ongeveer 3 x 3 cm en 1 cm dik. Leg alle tofu stukjes in de stinkende marinade. Doe de deksel op de doos en schud alles door elkaar zodat alle tofu bedekt is met de marinade. Zet de doos zo'n 24 uur in de koelkast om te marineren.
Haal de volgende dag de tofu uit de koelkast. Leg twee stukken keukenpapier op je aanrecht en leg de stukjes gemarineerde tofu daar op. Leg ook twee stukken keukenpapier op de bovenkant en druk een beetje aan met je handen. Haal het keukenpapier weer weg. Veeg de stukjes tofu nog een beetje af met een nieuw stukje keukenpapier en leg alle stukjes op een bord.
Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pannetje. Doe de broodtest om te kijken of de olie heet genoeg is. Doop een stukje (oud) brood in de hete olie. Wanneer het gaat bruisen is het heet genoeg om te frituren.
Frituur de tofustukjes in delen goudbruin en krokant. Haal ze eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de tofu op een mooi schaaltje. Sprenkel er chili oil of zoetzure chilisaus over en bestrooi met gehakte koriander of peterselie en bosui ringetjes.