Voedselverspilling tegengaan

Oud brood gebruiken is een slimme en duurzame manier om voedselverspilling tegen te gaan. Hoewel brood vaak vers gegeten wordt, kan het soms gebeuren dat een deel van het brood oud en droog wordt voordat het op is. In plaats van dit brood weg te gooien, zijn er verschillende creatieve manieren waarop je het kunt hergebruiken en er nog steeds heerlijke gerechten van kunt maken.

Een eenvoudige en klassieke manier om oud brood te gebruiken, is door het te veranderen in paneermeel. Je kunt het brood in stukjes snijden en in een blender of keukenmachine fijnmalen tot kruimels. Deze paneermeel kun je vervolgens gebruiken om vlees, vis of groenten te paneren voordat je ze bakt of frituurt. Het geeft een knapperige textuur aan je gerechten en voegt extra smaak toe.

Vaak wordt oud brood gebruik voor het maken van wentelteefjes. Meng eieren, melk, suiker en eventueel wat kaneel in een kom. Dompel de plakjes oud brood in dit mengsel en bak ze vervolgens in een pan met boter tot ze goudbruin zijn. Serveer de wentelteefjes met stroop, poedersuiker of vers fruit voor een smakelijk ontbijt of brunch.

In dit recept bak ik oude boterhammen in een koekenpan met ei en ontbijtspek. Heel eenvoudig met een heerlijk hartig resultaat.

Creatief in de keuken

Het hergebruiken van oud brood is niet alleen goed voor het verminderen van voedselverspilling, maar het stelt je ook in staat om creatief te zijn in de keuken en nieuwe smaakvolle gerechten te ontdekken. Dus de volgende keer dat je oud brood hebt liggen, wees niet zo snel om het weg te gooien. Probeer in plaats daarvan een van deze ideeën uit en geniet van heerlijke gerechten met een duurzaam tintje.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oud-brood wentelteefjes met spiegelei en spek

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt, die gevuld zijn met spek en ei. De uitgestoken broodrondjes, die meegebakken worden en krokant worden, kun je gebruiken om lekker in de dooier te dopen. Wat een super goed idee!
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 2 personen

Ingrediënten
  

  • Oud brood Het kan ook gemaakt worden met vers brood, maar dit recept is ideaal om oud brood op te maken.
  • Zonnebloemolie
  • Ontbijtspek
  • 2 eieren
  • Zout en peper
  • Basilicum

Instructies
 

  • Steek met een ronde uitsteekvorm rondjes uit de boterhammen. (Je kunt eventueel ook een klein schaaltje gebruiken).
  • Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak hier 2 plakjes ontbijtspek in. Leg 2 uitgestoken boterhammen over het spek en leg de broodrondjes ernaast. Breek 1 ei in een kommetje en giet het ei in het gat van een boterham. Doe hetzelfde met het andere ei. Laat het eiwit stollen en draai de broodrondjes op een gegeven moment om. Als het eiwit gestold is maar de dooier nog niet, is het klaar om te eten. Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de boterhammen met ei op een bord en garneer met verse blaadjes basilicum. Klaar!

Video

TIP

Doe meer met restjes. Probeer eens deze hartige kliekjestaart.
Hartige-kliekjestaart-Quiche-van-leftovers
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak een wentelteefje met oud brood en ei en spek
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp