Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Voedselverspilling tegengaan

Oud brood gebruiken is een slimme en duurzame manier om voedselverspilling tegen te gaan. Hoewel brood vaak vers gegeten wordt, kan het soms gebeuren dat een deel van het brood oud en droog wordt voordat het op is. In plaats van dit brood weg te gooien, zijn er verschillende creatieve manieren waarop je het kunt hergebruiken en er nog steeds heerlijke gerechten van kunt maken.

Een eenvoudige en klassieke manier om oud brood te gebruiken, is door het te veranderen in paneermeel. Je kunt het brood in stukjes snijden en in een blender of keukenmachine fijnmalen tot kruimels. Deze paneermeel kun je vervolgens gebruiken om vlees, vis of groenten te paneren voordat je ze bakt of frituurt. Het geeft een knapperige textuur aan je gerechten en voegt extra smaak toe.

Vaak wordt oud brood gebruik voor het maken van wentelteefjes. Meng eieren, melk, suiker en eventueel wat kaneel in een kom. Dompel de plakjes oud brood in dit mengsel en bak ze vervolgens in een pan met boter tot ze goudbruin zijn. Serveer de wentelteefjes met stroop, poedersuiker of vers fruit voor een smakelijk ontbijt of brunch.

In dit recept bak ik oude boterhammen in een koekenpan met ei en ontbijtspek. Heel eenvoudig met een heerlijk hartig resultaat.

Creatief in de keuken

Het hergebruiken van oud brood is niet alleen goed voor het verminderen van voedselverspilling, maar het stelt je ook in staat om creatief te zijn in de keuken en nieuwe smaakvolle gerechten te ontdekken. Dus de volgende keer dat je oud brood hebt liggen, wees niet zo snel om het weg te gooien. Probeer in plaats daarvan een van deze ideeën uit en geniet van heerlijke gerechten met een duurzaam tintje.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oud-brood wentelteefjes met spiegelei en spek

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt, die gevuld zijn met spek en ei. De uitgestoken broodrondjes, die meegebakken worden en krokant worden, kun je gebruiken om lekker in de dooier te dopen. Wat een super goed idee!
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 2 personen

Ingrediënten
  

  • Oud brood Het kan ook gemaakt worden met vers brood, maar dit recept is ideaal om oud brood op te maken.
  • Zonnebloemolie
  • Ontbijtspek
  • 2 eieren
  • Zout en peper
  • Basilicum

Instructies
 

  • Steek met een ronde uitsteekvorm rondjes uit de boterhammen. (Je kunt eventueel ook een klein schaaltje gebruiken).
  • Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak hier 2 plakjes ontbijtspek in. Leg 2 uitgestoken boterhammen over het spek en leg de broodrondjes ernaast. Breek 1 ei in een kommetje en giet het ei in het gat van een boterham. Doe hetzelfde met het andere ei. Laat het eiwit stollen en draai de broodrondjes op een gegeven moment om. Als het eiwit gestold is maar de dooier nog niet, is het klaar om te eten. Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de boterhammen met ei op een bord en garneer met verse blaadjes basilicum. Klaar!

Video

TIP

Doe meer met restjes. Probeer eens deze hartige kliekjestaart.
Hartige-kliekjestaart-Quiche-van-leftovers
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak een wentelteefje met oud brood en ei en spek
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp