Voedselverspilling tegengaan

Oud brood gebruiken is een slimme en duurzame manier om voedselverspilling tegen te gaan. Hoewel brood vaak vers gegeten wordt, kan het soms gebeuren dat een deel van het brood oud en droog wordt voordat het op is. In plaats van dit brood weg te gooien, zijn er verschillende creatieve manieren waarop je het kunt hergebruiken en er nog steeds heerlijke gerechten van kunt maken.

Een eenvoudige en klassieke manier om oud brood te gebruiken, is door het te veranderen in paneermeel. Je kunt het brood in stukjes snijden en in een blender of keukenmachine fijnmalen tot kruimels. Deze paneermeel kun je vervolgens gebruiken om vlees, vis of groenten te paneren voordat je ze bakt of frituurt. Het geeft een knapperige textuur aan je gerechten en voegt extra smaak toe.

Vaak wordt oud brood gebruik voor het maken van wentelteefjes. Meng eieren, melk, suiker en eventueel wat kaneel in een kom. Dompel de plakjes oud brood in dit mengsel en bak ze vervolgens in een pan met boter tot ze goudbruin zijn. Serveer de wentelteefjes met stroop, poedersuiker of vers fruit voor een smakelijk ontbijt of brunch.

In dit recept bak ik oude boterhammen in een koekenpan met ei en ontbijtspek. Heel eenvoudig met een heerlijk hartig resultaat.

Creatief in de keuken

Het hergebruiken van oud brood is niet alleen goed voor het verminderen van voedselverspilling, maar het stelt je ook in staat om creatief te zijn in de keuken en nieuwe smaakvolle gerechten te ontdekken. Dus de volgende keer dat je oud brood hebt liggen, wees niet zo snel om het weg te gooien. Probeer in plaats daarvan een van deze ideeën uit en geniet van heerlijke gerechten met een duurzaam tintje.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Oud-brood wentelteefjes met spiegelei en spek

Oud brood spiegeleitjes met spek

Gooi je oude brood niet weg, maar maak er wat lekkers van zoals deze oud brood spiegeleitjes met spek. Het is zó simpel te maken en super snel klaar, maar je zult versteld staan van de lekkere boterhammetjes je krijgt, die gevuld zijn met spek en ei. De uitgestoken broodrondjes, die meegebakken worden en krokant worden, kun je gebruiken om lekker in de dooier te dopen. Wat een super goed idee!
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 2 personen

Ingrediënten
  

  • Oud brood Het kan ook gemaakt worden met vers brood, maar dit recept is ideaal om oud brood op te maken.
  • Zonnebloemolie
  • Ontbijtspek
  • 2 eieren
  • Zout en peper
  • Basilicum

Instructies
 

  • Steek met een ronde uitsteekvorm rondjes uit de boterhammen. (Je kunt eventueel ook een klein schaaltje gebruiken).
  • Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in een koekenpan en bak hier 2 plakjes ontbijtspek in. Leg 2 uitgestoken boterhammen over het spek en leg de broodrondjes ernaast. Breek 1 ei in een kommetje en giet het ei in het gat van een boterham. Doe hetzelfde met het andere ei. Laat het eiwit stollen en draai de broodrondjes op een gegeven moment om. Als het eiwit gestold is maar de dooier nog niet, is het klaar om te eten. Bestrooi met zout en peper.
  • Leg de boterhammen met ei op een bord en garneer met verse blaadjes basilicum. Klaar!

Video

TIP

Doe meer met restjes. Probeer eens deze hartige kliekjestaart.
Hartige-kliekjestaart-Quiche-van-leftovers
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Maak een wentelteefje met oud brood en ei en spek
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp