Klassiek Italiaans pastagerecht

Spaghetti aglio e olio is een klassiek Italiaans pastagerecht dat bekend staat om zijn eenvoudige, maar heerlijke smaak. De naam van het gerecht betekent “knoflook en olie” in het Italiaans, en dat is precies wat je krijgt: spaghetti gekookt in olijfolie en op smaak gebracht met knoflook, rode pepervlokken en peterselie.

Het mooie van Spaghetti aglio e olio is de eenvoud van de ingrediënten en de bereiding. Het gerecht vereist geen complexe sauzen of ingewikkelde technieken. In plaats daarvan draait het om het combineren van enkele basisingrediënten van hoge kwaliteit om een smaakvolle en bevredigende maaltijd te creëren.

Het resultaat is een simpele maar smaakvolle pasta die de rijke smaak van de olijfolie en knoflook combineert met een vleugje pittigheid van de rode pepervlokken. De peterselie voegt een frisse toets toe aan het gerecht en zorgt voor een mooie presentatie.

Aanpassen naar jouw smaak

Spaghetti aglio e olio is een veelzijdig gerecht dat je kunt aanpassen naar jouw smaak. Je kunt extra ingrediënten toevoegen zoals gehakte ansjovis, zwarte olijven of geraspte Parmezaanse kaas om het gerecht naar een hoger niveau te tillen. Het is ook heerlijk om er een glas witte wijn bij te serveren en te genieten van de eenvoudige maar heerlijke smaken van de Italiaanse keuken.

Dus, als je op zoek bent naar een snel en gemakkelijk pastagerecht dat boordevol smaak zit, probeer dan zeker Spaghetti aglio e olio. Het is een klassieker waar je keer op keer van zult genieten. Buon appetito!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Authentieke Spaghetti aglio-e-olio-met-tomaat-en-peperoncino

Spaghetti aglio e olio met tomaat en peperoncino

Dit is misschien wel het meest simpele recept op aarde: Spaghetti Aglio e Olio. ‘Aglio’ is Italiaans voor knoflook en ‘Olio’ olijfolie. Maar Italianen zijn meesters in het maken van een heerlijke maaltijd met slechts een paar eenvoudige ingrediënten. Die ingrediënten zijn dan wel van topkwaliteit. In dit gerecht wordt gebruik gemaakt van extra vergine olijfolie van goede kwalitet, eersteklas pasta en rijpe biologische tomaten. Want als de basis goed is, dan kan het gewoon niet fout gaan.
Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht uit Napels. Het is een typisch gerecht van de Napolitaanse keuken, ook wel bekend als de cucina povera, de 'armeluiskeuken'. De populariteit is te danken aan het feit dat het eenvoudig te bereiden is en dat het gebruik maakt van goedkope en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten.
No ratings yet
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gr spaghetti
  • 2 tl zout
  • extra vergine olijfolie
  • 1 bosje platte peterselie
  • 4 ansjovisfilets
  • 10 trostomaatjes
  • peperoncino of chilivlokken
  • 1 stukje grana padano

Instructies
 

Spaghetti aglio e olio bereiden

  • Breng een pan met ruim water en 2 tl zout aan de kook. Kook hierin 400 gram spaghetti voor 8 minuten.
  • Verhit in een hapjespan een ruime laag extra vergine olijfolie van ± 0,5 cm, maar maak de olie niet te heet.
  • Zet de hittebron lager. Pers 4 teentjes knoflook uit en bak deze in de olijfolie. Hak een aantal takjes peterselie fijn en voeg toe. Leg 4 ansjovisfilets in de olijfolie en laat deze smelten. Snij 10 trostomaatjes in kwarten en voeg toe. Laat dit een paar minuten zachtjes bakken.
  • Voeg een pollepel van het kookwater van de spaghetti toe en roer erdoor. Schep de spaghetti uit het kookwater en meng met de saus. Laat het een paar minuten doorwarmen.

Serveren

  • Zet een vork in de pan met spaghetti, draai rond tot een soort van nestje krijgt en leg dit op een bord. Verdeel er wat tomaatjes over. Druppel er een paar lepels van de saus over. Strooi er fijngehakte peterselie over. Strooi er peperoncino of chilivlokken naar smaak over. Rasp er grana padano overheen.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Spaghetti aglio e olio is een traditioneel Italiaans pastagerecht uit Napels.
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp