Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin

Smoor Djawa met zoetzure snijbonen en gele rijst

Smoor Djawa is in feite Indonesisch draadjesvlees. Pikant kruidig rundvlees wat zo mals is dat het smelt op je tong. Geserveerd met de zoetzure snijbonen, gele rijst en atjar tjampoer heb je al snel een mini-rijsttafel op je bordje.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • zonnebloemolie
  • 1 kilo runderlappen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember ± 1 cm
  • 1 el bloem
  • 1 tomaat
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djintan
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 flinke scheut ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • 1 el azijn
  • 2 runderbouillonblokjes

Zoetzure snijbonen

  • 400 gram snijbonen
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 scheut gembersiroop

Gele rijst

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 400 gram basmatirijst

Serveren

  • seroendeng
  • verse koriander

Instructies
 

Smoor Djawa. Indisch gesmoord rundvlees.

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en kook een halve liter water in de waterkoker.
  • Snij het rundvlees in dobbelstenen. Verhit een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan en bak 1 helft van het vlees aan alle kanten bruin. Haal met een schuimpaan uit de pan en bak de andere helft.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en een stukje gember. Fruit de ui, knoflook en gember in het overgebleven braadvocht van het vlees.
  • Snij 1 tomaat in stukjes. Voeg na een paar minuten de stukjes tomaat toe en bak even mee.
  • Meng 1 eetlepel bloem door het gebraden vlees. (Dit zorgt voor binding van de saus). Doe het vlees weer terug in de pan en voeg 1 tl ketoembar, 1 tl chilivlokken en 1 tl djintan toe. 
  • Voeg een een flinke scheut ketjap manis, een eetlepel ketjap asin en een eetlepel azijn toe. Roer alles even door, verkruimel 2 runderbouillonblokjes en schenk er een halve liter gekookt water bij. 
  • Breng het geheel aan de kook en zet de pan voor 2 uur in de oven op 140 graden.

Zoetzure snijbonen

  • Was 400 gram snijbonen en snij deze in stukjes van ongeveer 1 centimeter. Blancheer de snijbonen 10 minuten in een pan met gezouten water. Haal met een schuimspaan uit de pan en leg op een bord opzij.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een klein scheutje zonnebloemolie. 
  • Voeg een klein blikje tomatenpuree toe en bak even mee. Schenk er vervolgens 1 scheut gembersiroop bij en 1 tl zout. Doe de snijbonen erbij en roer alles goed door.

Gele rijst

  • Kook een liter water in de waterkoker.
  • Snipper 1 ui en 1 teentje knoflook en fruit deze in een pan met een eetlepel zonnebloemolie. Doe er 1 eetlepel kurkuma bij, verkruimel 1 kippenbouillonblokje en bak deze even mee tot het begint te geuren.
  • Voeg 400 gram basmatirijst toe en bak deze een paar minuten mee tot de rijst glazig ziet. Schenk het gekookte water erbij en zorg ervoor dat er een centimeter water boven de rijst zit. Kook de rijst 10 a 15 minuten. Als het goed is, is de rijst na deze tijd drooggekookt.

Serveren

  • Maak een bolletje rijst op een bord. Doe er een schep van de Beef Rendang bij, zoetzure snijbonen en een lepel atjar tjampoer. Strooi er seroendeng over en garneer eventueel met koriander.

Video

4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Smoor Djawa indisch gestoofd rundvlees met ketjap mais en ketjap asin
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Romige Tagliatelle met Snijbiet
Deze pasta met snijbiet, roomsaus en walnoten is snel klaar en ideaal voor een zomerse dag met verse oogst uit je moestuin.
Lees meer
Camping Pasta met Tonijn
Camping Pasta met Tonijn
Maak deze camping pasta met tonijn, tomaat en rucola – een smaakvolle maaltijd zonder koelkast, perfect voor festivals en kampeertrips!
Lees meer
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Jordaanse Kipstoof met 7 Spices
Proef de smaken van het Midden-Oosten met deze Jordaanse kipstoof, bereid met 7 spices, moestuingroenten en vuur. Een kruidig comfortgerecht.
Lees meer
Tajine met Kefta en Ei
Tajine met Kefta en Ei
Probeer deze marokkaanse tajine met kefta en ei zelf en waan je even in een keuken in Marrakesh. Scroll naar beneden voor het recept en bekijk vooral ook de video voor een kijkje achter de schermen in...
Lees meer
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp