Waarom een shared diner ideaal is voor kerst

Als er één moment in het jaar is waarop je wilt genieten aan tafel, zonder stress in de keuken, dan is het wel kerst. Daarom staat deze tweede aflevering van mijn driedelige kerstserie helemaal in het teken van het Shared Xmas Diner – Hoofdgerecht. Een tafel vol deelbare gerechten, warm, kleurrijk, knus en vooral: volledig vooraf te bereiden. Want kerst mag mooi en smakelijk zijn, maar vooral ook ontspannen.

Het shared diner is de laatste jaren niet meer weg te denken uit restaurants. Grote schalen vol eten, verschillende gerechtjes die je samen ontdekt, meerdere smaken die elkaar aanvullen… Het voelt gezellig, warm en verbindend. En precies dat wilde ik vertalen naar een kersthoofdgerecht dat je thuis kunt maken. Geen klassieke bordenservice, maar een feestelijke tafel vol schalen waar iedereen zelf opschept. Niet formeel, maar heerlijk huiselijk – ideaal voor een gezellige kerst zonder druk.

De gerechten die op tafel komen

In dit shared christmas diner hoofdgerecht combineer ik verschillende warme en koude gerechten die prachtig samenkomen op tafel. Denk aan oven geroosterde krieltjes met rozemarijn, die je gemakkelijk uren van tevoren kunt bereiden en vlak voor het serveren even kunt afbakken. Groene asperges in een romige kaas-roomsaus, die direct zorgen voor een luxe gevoel. Paddenstoelen met knoflook, gebakken tot ze goudbruin en aromatisch zijn, perfect voor de herfst- en wintersfeer. En natuurlijk die heerlijke geroosterde tomaatjes met Italiaanse kruiden, die zorgen voor kleur en een explosie van smaak.

Dit shared christmas diner hoofdgerecht is volledig vooraf te bereiden, waardoor jij ontspannen aan tafel kunt zitten.

Daarnaast zet ik een grote schaal ravioli met pesto op tafel – een gerecht dat je in een paar minuten maakt en dat altijd indruk maakt. Samen met een frisse salade vormt dit de perfecte balans tussen warm en koud, licht en rijk. En om het shared diner helemaal af te maken, gaan er ook ribeye-reepjes op tafel: snel dichtgeschroeid in de pan en heerlijk mals. Iedereen kan zelf pakken wat hij wil, in eigen tempo, zonder dat jij steeds in de keuken hoeft weg te lopen.

Hoe bereid je alles vooraf zonder stress?

Het fijne aan dit hoofdgerecht? Echt álles kun je vooraf klaarmaken: de krieltjes, de paddenstoelen, de tomaatjes, de aspergesaus, zelfs de pesto voor de ravioli. De salade zet je klaar in de koelkast. En de ribeye? Die bak je op het allerlaatste moment even kort om en klaar ben je. Zo ben jij als gastheer of gastvrouw vrij om aan tafel te zitten, een glas wijn te drinken en gewoon te genieten van het moment.

Of je nu de hele shared kerstserie volgt of alleen dit recept gebruikt: dit hoofdgerecht brengt sfeer, warmte en gemak op tafel. Precies waar kerst om draait.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Shared christmas diner hoofdgerecht met verschillende deelbare gerechten op tafel.

Shared Xmas Diner

Shared Christmas Diner – Hoofdgerecht, een tafel vol deelbare gerechten die je allemaal volledig vooraf kunt voorbereiden. Ideaal voor een stressvrije kerst.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 of meerdere grote borrelplanken https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1326297&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fsecret-de-gourmet-draaiplateau-bamboe-d35-cm%2F9300000011549628%2F&name=Secret%20de%20Gourmet%20Draaiplateau%20-%20Bamboe%20borrel…

Ingrediënten
  

Paddenstoelen met knoflook

  • een bakje kastanjechampignons
  • een bakje oesterzwammen
  • een teentje knoflook
  • olijfolie

Groene asperges met een romige kaassaus

  • een bosje groene asperges
  • 200 ml slagroom
  • 100 gram geraspte belegen kaas
  • nootmuskaat
  • 1 of 2 bosuien

Geroosterde tomaatjes

  • 3 el olijfolie
  • een teentje knoflook
  • 1 volle tl Italiaanse kruidenmix
  • een klein bosje platte peterselie
  • een bak kleine trostomaatjes
  • een stuk grana padano

Vinaigrette voor de salade

  • 100 ml olijfolie
  • 30 ml kruidenazijn
  • 1 el suiker of honing
  • 1 el mosterd
  • 1 tl Italiaanse kruidenmix
  • gemengde sla

Ovengeroosterde krieltjes

  • 1 kilo krieltjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • een teentje knoflook
  • olijfolie

Pasta pesto

  • een bakje verse ravioli of tortelini
  • verse pesto
  • trostomaatjes

Ribeye

  • 2 dikke ribeyes
  • peper en zout
  • een klont roomboter
  • een scheutje olijfolie

Eenvoudig aspergesoepje

  • stukjes asperge die je over hebt van de onderkant
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 2 groentebouillonblokjes

Instructies
 

Voorbereiding (1 of 2 dagen van te voren)

  • De recepten zijn geschreven voor 4 flinke eters of 6 kleine eters.

Paddenstoelen met knoflook

  • Veeg van een bakje kastanjechampignons de eventuele vuiltjes eraf met een keukenpapiertje. Halveer de champignons en verdeel over meerdere kleine ovenschaaltjes of gooi ze in 1 grote ovenschaal. Scheur de een bakje oesterzwammen in grove stukken en gooi bij de champignons.
  • Snij een teentje knoflook fijn en gooi bij de paddenstoelen, strooi er peper en zout bij en druppel er olijfolie over. Meng alles door elkaar.
  • Zet tot gebruik in de koelkast.

Groene asperges met een romige kaassaus

  • Giet 200 ml slagroom in een kom. Doe er 100 gram geraspte belegen kaas bij. Rasp een beetje nootmuskaat. Meng alles door elkaar. Snij 1 of 2 bosuien in ringetjes.
  • Snij ± 2 cm van de onderkant van deeen bosje groene asperges af. Tip: Van de onderkantjes kun je eventueel een eenvoudig aspergesoepje maken, zie onder.
  • Snij de asperges door de helft en leg ze in meerdere kleine ovenschaaltjes of gooi ze in 1 grote ovenschaal. Schep het kaas-roommengsel over de asperges. Bestrooi met peper en zout.
  • Zet tot gebruik in de koelkast.

Geroosterde tomaatjes

  • Snij een teentje knoflook en een klein bosje platte peterselie fijn. Doe ± 3 el olijfolie in een kom. Voeg de knoflook en peterselie toe + 1 volle tl Italiaanse kruidenmix peper en zout. Meng door elkaar.
  • Snij de een bak kleine trostomaatjes door de helft en leg ze in meerdere kleine ovenschaaltjes of in 1 grote ovenschaal, met de opengesneden kant naar boven toe. Sprenkel de dressing erover. Rasp er een stuk grana padano over.
  • Zet tot gebruik in de koelkast.

Vinaigrette voor de salade

  • Doe 100 ml olijfolie in een maatbeker, schenk er 30 ml kruidenazijn bij, 1 el suiker 1 el mosterd1 tl Italiaanse kruidenmix. Meng door elkaar met een staafmixer of een garde tot er een egale dressing ontstaat.

Ovengeroosterde krieltjes

  • Boen 1 kilo krieltjes schoon met een borsteltje. Halveer de krieltjes en gooi ze op een bakplaat (van de oven) bekleed met bakpapier.
  • Rits de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en ga er even met je mes doorheen om ze grof te hakken. Snij een teentje knoflook fijn.
  • Meng een scheutje olijfolie in een kommetje met de knoflook en rozemarijn. Schenk dit mengsel over de doorgesneden krieltjes en meng het goed door elkaar. Leg de krieltjes met de opengesneden kant zoveel mogelijk naar oven toe en bestrooi met peper en zout.

Pasta pesto

  • Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de een bakje verse ravioli of tortelini in 4 minuten gaar. Schep de pasta daarna met schuimspaan uit de pan in een schaaltje. Meng er een paar lepels verse pesto door.
  • Snij een aantal trostomaatjes doormidden en leg deze tussen de pasta. Tip: lekker om extra (geroosterde) pijnboompitjes erover te strooien.

Bereiding (± 1 uur van tevoren)

  • Verwarm de oven voor op heteluchtfunctie 180 graden en zet (als je dit hebt) de warmhoudlade aan op 50 graden.

Ribeye

  • Leg 2 dikke ribeyes een uur van te voren in de warmhoudlade op 50 graden en als je geen warmhoudlade hebt zet je de ribeyes op een bordje op de verwarming.

De ovengerechten

  • Zet de bakplaat met krieltjes en de ovenschalen met asperges, tomaatjes en paddenstoelen voor 30/40 minuten in de oven.
  • Als de gerechten een kwartier in de oven staan kun je de ribeyes gaan bakken.
  • Bestrooi de ribeyes aan beide kanten met peper en zout Verhit een klont roomboter en een scheutje olijfolie en bak de ribeyes aan beide kanten 2 minuten op hoge temperatuur.
  • Haal na het bakken de ribeyes uit de pan. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat het rusten in de warmhoudlade of op de verwarming. Zo kunnen de vleessappen zich goed verdelen, maar koelt het vlees zelf niet teveel af.

Serveren

  • Warm de pasta pesto kort in de magnetron.
  • Zet een schaaltje gemengde sla in het midden van een grote borrelplank Of als er een grotere groep is, dan gebruik je meerdere borrelplanken en schaaltjes sla. Schenk de vinaigrette over de sla.
  • Schep de ovengeroosterde krieltjes in kleinere schaaltjes en zet op de borrelplank. Zet de schaaltjes met asperges, paddenstoelen, tomaatjes en pasta pesto in een kring eromheen.
  • Snij de ribeye met een scherp mes in plakjes (trancheren) en leg de plakjes vlees los erbij op het hout van de plank.
  • Zet de planken op tafel en laat iedereen lekker pakken van de gerechtjes.

Eenvoudig aspergesoepje

  • Maak 1 liter bouillon van 2 groentebouillonblokjes. Terwijl de bouillon aan de kook is voeg je de stukjes asperge die je over hebt van de onderkant (die je had afgesneden van de asperges, zie hierboven) 10 minuten in de bouillon.
  • Schep de stukjes asperge met een beetje vocht in een maatbeker en pureer het met een staafmixer. Gooi het weer terug in de pan met bouillon.
  • Snij 1 ui en 1 paprika in hele fijne stukjes en voeg toe. Laat nog 10 minuten koken en dan is je aspergesoepje klaar.

TIP

Maak ook de Shared Starters! Ideaal voorgerecht wat je volledig kunt voorbereiden.
Antipasti plank kerst met vitello tonnato, caprese, vleeswaren en kaas.
 
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Shared Christmas dinner main course with multiple shareable dishes.
Antipasti Plank voor Kerst - Shared Xmas Starter
Antipasti Plank voor Kerst - Shared Xmas Starter
Deze antipasti-plank is ideaal als voorgerecht: luchtig, feestelijk en volledig vooraf klaar te maken. Denk aan Italiaanse vleeswaren, gemarineerde groenten, kazen, pesto, olijven, brood, bruschetta en...
Lees meer
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Ouderwetse Chocolademelk Maken
Maak ouderwetse chocolademelk: stevig, romig en ideaal voor pakjesavond, Sinterklaas en koude winterdagen.
Lees meer
Mexicaanse Tortilla Omelet
Mexicaanse Tortilla Omelet
Makkelijke Mexicaanse tortilla omelet met ei, bonen en frisse toppings. Snel, voedzaam en perfect voor elke dag.
Lees meer
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Vegetarische Toscaanse Witte Bonenstoof
Maak Toscaanse witte bonenstoof met pompoen, broccoli en miso. Vegetarisch comfortfood met een heerlijke ‘smokey kick’ van Rosa!
Lees meer
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Ouderwetse Bruine Bonensoep
Rijkgevulde soep met bruine bonen, groenten, spek en rookworst - zoals oma hem maakte. Perfect voor koude dagen of als nostalgisch comfortfood.
Lees meer
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Japanse Matcha Mini Cheesecakes
Lees meer
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen alla Bolognese
Spaghettipompoen met bolognesesaus, mozzarella en Grana Padano - ook lekker in vegetarische variant met rulgehakt
Lees meer
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp