Shared Christmas Diner – Hoofdgerecht, een tafel vol deelbare gerechten die je allemaal volledig vooraf kunt voorbereiden. Ideaal voor een stressvrije kerst.
1 of meerdere grote borrelplanken https://partner.bol.com/click/click?p=2&t=url&s=1326297&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fnl%2Fp%2Fsecret-de-gourmet-draaiplateau-bamboe-d35-cm%2F9300000011549628%2F&name=Secret%20de%20Gourmet%20Draaiplateau%20-%20Bamboe%20borrel...
Ingrediënten
Paddenstoelen met knoflook
eenbakjekastanjechampignons
eenbakjeoesterzwammen
eenteentjeknoflook
olijfolie
Groene asperges met een romige kaassaus
eenbosjegroene asperges
200mlslagroom
100gramgeraspte belegen kaas
nootmuskaat
1 of 2bosuien
Geroosterde tomaatjes
3elolijfolie
eenteentjeknoflook
1volle tlItaliaanse kruidenmix
eenklein bosjeplatte peterselie
eenbakkleine trostomaatjes
eenstukgrana padano
Vinaigrette voor de salade
100mlolijfolie
30mlkruidenazijn
1elsuikerof honing
1elmosterd
1tlItaliaanse kruidenmix
gemengde sla
Ovengeroosterde krieltjes
1kilokrieltjes
2takjesrozemarijn
eenteentjeknoflook
olijfolie
Pasta pesto
eenbakjeverse ravioli of tortelini
verse pesto
trostomaatjes
Ribeye
2dikkeribeyes
peper en zout
eenklontroomboter
eenscheutjeolijfolie
Eenvoudig aspergesoepje
stukjes asperge die je over hebt van de onderkant
1ui
1paprika
2groentebouillonblokjes
Instructies
Voorbereiding (1 of 2 dagen van te voren)
De recepten zijn geschreven voor 4 flinke eters of 6 kleine eters.
Paddenstoelen met knoflook
Veeg van een bakje kastanjechampignons de eventuele vuiltjes eraf met een keukenpapiertje. Halveer de champignons en verdeel over meerdere kleine ovenschaaltjes of gooi ze in 1 grote ovenschaal. Scheur de een bakje oesterzwammen in grove stukken en gooi bij de champignons.
Snij een teentje knoflook fijn en gooi bij de paddenstoelen, strooi er peper en zout bij en druppel er olijfolie over. Meng alles door elkaar.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Groene asperges met een romige kaassaus
Giet 200 ml slagroom in een kom. Doe er 100 gram geraspte belegen kaas bij. Rasp een beetje nootmuskaat. Meng alles door elkaar. Snij 1 of 2 bosuien in ringetjes.
Snij ± 2 cm van de onderkant van deeen bosje groene asperges af. Tip: Van de onderkantjes kun je eventueel een eenvoudig aspergesoepje maken, zie onder.
Snij de asperges door de helft en leg ze in meerdere kleine ovenschaaltjes of gooi ze in 1 grote ovenschaal. Schep het kaas-roommengsel over de asperges. Bestrooi met peper en zout.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Geroosterde tomaatjes
Snij een teentje knoflook en een klein bosje platte peterselie fijn. Doe ± 3 el olijfolie in een kom. Voeg de knoflook en peterselie toe + 1 volle tl Italiaanse kruidenmix peper en zout. Meng door elkaar.
Snij de een bak kleine trostomaatjes door de helft en leg ze in meerdere kleine ovenschaaltjes of in 1 grote ovenschaal, met de opengesneden kant naar boven toe. Sprenkel de dressing erover. Rasp er een stuk grana padano over.
Zet tot gebruik in de koelkast.
Vinaigrette voor de salade
Doe 100 ml olijfolie in een maatbeker, schenk er 30 ml kruidenazijn bij, 1 el suiker1 el mosterd1 tl Italiaanse kruidenmix. Meng door elkaar met een staafmixer of een garde tot er een egale dressing ontstaat.
Ovengeroosterde krieltjes
Boen 1 kilo krieltjes schoon met een borsteltje. Halveer de krieltjes en gooi ze op een bakplaat (van de oven) bekleed met bakpapier.
Rits de naaldjes van 2 takjes rozemarijn en ga er even met je mes doorheen om ze grof te hakken. Snij een teentje knoflook fijn.
Meng een scheutje olijfolie in een kommetje met de knoflook en rozemarijn. Schenk dit mengsel over de doorgesneden krieltjes en meng het goed door elkaar. Leg de krieltjes met de opengesneden kant zoveel mogelijk naar oven toe en bestrooi met peper en zout.
Pasta pesto
Breng een pan met water en zout aan de kook en kook de een bakje verse ravioli of tortelini in 4 minuten gaar. Schep de pasta daarna met schuimspaan uit de pan in een schaaltje. Meng er een paar lepels verse pesto door.
Snij een aantal trostomaatjes doormidden en leg deze tussen de pasta. Tip: lekker om extra (geroosterde) pijnboompitjes erover te strooien.
Bereiding (± 1 uur van tevoren)
Verwarm de oven voor op heteluchtfunctie 180 graden en zet (als je dit hebt) de warmhoudlade aan op 50 graden.
Ribeye
Leg 2 dikke ribeyes een uur van te voren in de warmhoudlade op 50 graden en als je geen warmhoudlade hebt zet je de ribeyes op een bordje op de verwarming.
De ovengerechten
Zet de bakplaat met krieltjes en de ovenschalen met asperges, tomaatjes en paddenstoelen voor 30/40 minuten in de oven.
Als de gerechten een kwartier in de oven staan kun je de ribeyes gaan bakken.
Bestrooi de ribeyes aan beide kanten met peper en zout Verhit een klont roomboter en een scheutje olijfolie en bak de ribeyes aan beide kanten 2 minuten op hoge temperatuur.
Haal na het bakken de ribeyes uit de pan. Wikkel ze in aluminiumfolie en laat het rusten in de warmhoudlade of op de verwarming. Zo kunnen de vleessappen zich goed verdelen, maar koelt het vlees zelf niet teveel af.
Serveren
Warm de pasta pesto kort in de magnetron.
Zet een schaaltje gemengde sla in het midden van een grote borrelplank Of als er een grotere groep is, dan gebruik je meerdere borrelplanken en schaaltjes sla. Schenk de vinaigrette over de sla.
Schep de ovengeroosterde krieltjes in kleinere schaaltjes en zet op de borrelplank. Zet de schaaltjes met asperges, paddenstoelen, tomaatjes en pasta pesto in een kring eromheen.
Snij de ribeye met een scherp mes in plakjes (trancheren) en leg de plakjes vlees los erbij op het hout van de plank.
Zet de planken op tafel en laat iedereen lekker pakken van de gerechtjes.
Eenvoudig aspergesoepje
Maak 1 liter bouillon van 2 groentebouillonblokjes. Terwijl de bouillon aan de kook is voeg je de stukjes asperge die je over hebt van de onderkant (die je had afgesneden van de asperges, zie hierboven) 10 minuten in de bouillon.
Schep de stukjes asperge met een beetje vocht in een maatbeker en pureer het met een staafmixer. Gooi het weer terug in de pan met bouillon.
Snij 1 ui en 1 paprika in hele fijne stukjes en voeg toe. Laat nog 10 minuten koken en dan is je aspergesoepje klaar.
TIP
Maak ook de Shared Starters! Ideaal voorgerecht wat je volledig kunt voorbereiden.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel