De slowcooker is een perfecte tool

Pulled pork uit de slowcooker is een heerlijk gerecht dat steeds populairder wordt vanwege zijn onweerstaanbare smaak en eenvoudige bereiding. Het is een gerecht dat langzaam wordt gegaard, waardoor het vlees boterzacht en sappig wordt. De slowcooker is een perfecte tool om deze smakelijke delicatesse te bereiden.

Om pulled pork te maken, begint men meestal met een groot stuk varkensschouder of varkensprocureur, dat vaak wordt gebruikt vanwege het hoge vetgehalte en de smaak. Het vlees wordt royaal gekruid met een smaakvolle rub, die meestal bestaat uit een combinatie van kruiden zoals paprika, komijn, knoflookpoeder, uienpoeder, bruine suiker, zout en peper. De rub wordt in het vlees gewreven en het wordt aanbevolen om het vlees enkele uren of zelfs een nacht te laten marineren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Zodra het vlees gemarineerd is, wordt het in de slowcooker geplaatst. De slowcooker zorgt ervoor dat het vlees langzaam en gelijkmatig gaart, waardoor het vlees ongelooflijk mals en vol van smaak wordt. Meestal wordt het vlees samen met uien, knoflook en soms ook appelsap of bouillon toegevoegd om extra vocht en smaak te bieden.

Langzame garingstijd is het geheim

Het geheim van pulled pork is de langzame garingstijd. Het vles wordt meestal op lage temperatuur gedurende 8 tot 10 uur gekookt, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. Tijdens het kookproces begint het vlees langzaam uit elkaar te vallen en wordt het zo mals dat het gemakkelijk uit elkaar getrokken kan worden met een vork.

Wanneer het vlees gaar is, wordt het uit de slowcooker gehaald en uit elkaar getrokken met twee vorken. Dit proces staat bekend als “pullen”, vandaar de naam “pulled pork”. Het resultaat is heerlijk mals, sappig en smaakvol vlees dat perfect is om te serveren op een broodje of als onderdeel van verschillende gerechten.

Pulled pork kan worden geserveerd met verschillende bijgerechten en sauzen. Veel mensen kiezen ervoor om het vlees te serveren op een zacht broodje, samen met coleslaw en een barbecue- of barbecuesaus naar keuze. De combinatie van het malse vlees, de knapperige coleslaw en de smaakvolle saus zorgt voor een geweldige culinaire ervaring.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Pulled-Pork-met-dry-rub-uit-de-slow-cooker

Pulled Pork uit de Slowcooker

Pulled Pork vind ik een van de lekkerste vleesbereidingen die er zijn. Ik dacht altijd dat het behoorlijk veel werk zou zijn, en de bereidingstijd is met 8 uur weliswaar lang, maar als alles eenmaal in de slowcooker zit heb je er geen omkijken meer naar.
Voor pulled pork wordt procureur gebruikt. Procureur is een mooi stukje gemarmerd vlees uit de nek van een varken. Dit stuk vlees is namelijk bij uitstek geschikt om langzaam te braden op lage temperatuur. In Nederland is procureur vaak niet te vinden bij de supermarkt. Ga daarom voor een stuk procureur aan een stuk naar een groothandel als de Makro of Sligro.
In dit recept maak ik eerst een zogenoemde 'dry rub'. Een kruiden, zout en specerijenmengsel waarmee het stuk procureur wordt ingemasseerd. Daarna wordt het vlees op hoge temperatuur aangebakken, waarna er bouillon bij wordt gegoten en het vlees op lage temperatuur gaar kan sudderen.
Na de bereidingstiijd kun je het vlees makkelijk met twee vorken uit elkaar trekken. Dat is wat de term “pulled” betekent. Het vlees is een beetje vergelijkbaar qua structuur met draadjesvlees maar minder droog.
Je kunt pulled pork daarna voor diverse recepten gebruiken. Meestal wordt het op een broodje geserveerd met coleslaw. Een recept vind je op deze pagina.
Pulled pork loaded fries is ook erg lekker. Daarbij worden knapperige frietjes bedekt met pulled pork en barbecuesaus en getopt met rode en bosuitjes.
Of wat dacht dacht je van een Mexicaanse tortilla lasagne met pulled pork? Een recept hiervan vind je op travelandfoodblog.nl
No ratings yet
Cuisine Amerikaans, Tex-Mex
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • 1 slowcooker bijvoorbeeld van Instant Pot

Ingrediënten
  

Dry Rub

  • 1 el oregano
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el mosterdpoeder
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el chilivlokken
  • 1 tl maizena
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 2 el zoet paprikapoeder
  • 2 el zout

Pulled Pork

  • 1,5 kilo procureur aan een stuk
  • 1 scheutje plantaardige olie
  • 2 uien
  • 300 ml runderbouillon van tablet
  • 2 el appelazijn
  • 2 el worcestershire sauce

Een broodje pulled pork met coleslaw

  • hamburgerbroodjes
  • 6 el mayonaise
  • 4 el appelazijn
  • 2 el mosterd
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 2 el honing
  • 300 gram geraspte rode kool
  • 300 gram geraspte witte kool
  • 1 rode ui
  • 1 wortel
  • verse peterselie
  • barbecuesaus

Pulled pork loaded fries

  • 1 zak diepvriespatat of maak patat volgens dit recept
  • barbecuesaus
  • 1 kleine rode ui
  • 1 bosui
  • 1 jalapeño peper of uit een potje

Instructies
 

Dry Rub

  • Maak een dry rub door 1 el oregano, 1 el uienpoeder, 1 el knoflookpoeder, 1 el mosterdpoeder, 1 el gerookt paprikapoeder, 1 el chilivlokken, 1 tl maizena, 2 el bruine basterdsuiker, 2 el zoet paprikapoeder en 2 el zout te mengen.
  • Snij een stuk procureur van ± 1,5 kilo in 4 stukken en masseer de stukken vlees in met de dry rub.

Pulled Pork

  • Maak 300 ml runderbouillon van tablet.
  • Zet de sauté functie aan van de multicooker en verhit er een scheutje plantaardige olie in. Als je apparaat geen sauté functie heeft verhit je een koekenpan met een scheutje olie.
  • Braad de stukken vlees aan alle kanten aan in de hete olie. Haal de stukken vlees uit de pan en bewaar ze op een bord.
  • Schraap met een houten spatel eventuele aanbaksels los van de bodem van de pan. Snij 2 uien in halve ringen en bak de uien in het overbleven vet van het aangebraden vlees. Giet een klein scheutje bouillon erbij om de uien niet te laten aanbranden. Schenk na een paar minuten alle bouillon in de pan.
  • Voeg 2 el appelazijn en 2 el worcestershire sauce toe. Roer erdoor en leg de stukken vlees in de bouillon. Doe de deksel op de slowcooker en stel de tijd in op 8 uur. Laat het vlees nu in de slowcooker in 8 uur rustig gaar worden.
  • Haal na 8 uur het vlees uit pan, voorzichtig want het zal nu zo gaar zijn dat makkelijk uit elkaar valt. Je kunt nu het vlees met 2 vorken makkelijk uit elkaar trekken tot een soort draadjesvlees. Serveer het vlees met barbecuesaus.

Een broodje pulled pork met coleslaw

  • Meng voor de dressing de 6 el mayonaise met 4 el appelciderazijn, 2 el mosterd, 1 tl mosterdpoeder, 2 el honing en peper en zout naar smaak.
  • Rasp (met bijvoorbeeld een mandoline) 300 gram rode en 300 gram witte kool, snipper de rode ui, snijd de wortel julienne of rasp deze en hak een bosje peterselie fijn. Meng in een saladekom de rode kool, witte kool, rode ui, wortel en peterselie goed door elkaar en meng dan de dressing erdoor.
  • Verhit een koekenpan en smeer deze met een bakkwast in met een beetje olie. Snij de hamburgerbroodjes doormidden en rooster de binnenkant van de broodjes in de hete koekenpan.
  • Smeer de binnenkant van de broodjes in met een beetje barbecuesaus. Leg er een pulled pork op en een flinke lepel coleslaw.

Pulled pork loaded fries

  • Frituur een hoeveelheid patat frites volgens dit recept op deze site of frituur een zak diepvriespatat.
  • Snipper 1 kleine rode ui en snij 1 bosui ien 1 jalapeño peper in ringetjes.
  • Leg de gebakken patat frites op een schaal, bedek de patat met een ruime hoeveelheid pulled pork, schenk er barbecuesaus over en top met de gesneden uien en jalapeño peper.

Video

TIP

Probeer ook eens Char Siu te maken van procureur. Heerlijk mals Chinees geroosterd varkensvlees.
Char-siu.-Chinees-geroosterd-varkensvlees
Keyword Procureur, Slowcooker, Stoofvlees, Varkensvlees
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More

Mango Float: Een Iconisch Dessert uit de Filipijnen

Mango Float is een geliefd dessert in de Filipijnen, dat perfect de tropische smaken van het land weerspiegelt. Dit eenvoudige,...
Read More
How do you make Pulled pork in the slow cooker?
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Boerenkoolstamppot zoals 't hoort!
Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de Italiaanse keuken – om kwalitatieve ingrediënten. Vergeet voorgesneden spekjes en voorverpakte...
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp