Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

🇸🇷 Een klassieker uit de Surinaams-Chinese keuken

Als je ooit in een Surinaams eethuis bent geweest, dan is de kans groot dat je de naam Moksi Meti op het menu hebt zien staan. De letterlijke vertaling uit het Sranantongo is “gemengd vlees” – en dat is precies wat het is: een waanzinnige vleescombinatie met invloeden uit de Chinese keuken, ontstaan in het multiculturele Suriname.

Bij Kiem Foei in Rotterdam, een begrip onder liefhebbers van de Surinaams-Chinese keuken proef ik hun versie van Moksi Meti, vol malse stukken vlees, groenten en Chow Mein. Daarna ga ik zelf aan de slag om dit iconische gerecht thuis na te maken.

Wat is Moksi Meti eigenlijk?

De Moksi Meti zoals ik hem maak, bestaat uit verschillende onderdelen: Char Siu (zoet geroosterd varkensvlees), Surinaams-Chinees buikspek, fried chicken en paksoi. Deze worden geserveerd met rijst of noedels en vormen samen een bom van smaken en texturen: knapperig, sappig, zout, zoet en rokerig tegelijk.

Wat Moksi Meti zo bijzonder maakt, is de smeltkroes aan culturen die het gerecht vertegenwoordigt. Suriname kent een rijke geschiedenis van keukens uit alle windstreken: Chinees, Javaans, Creools, Hindoestaans… en die invloeden komen in dit gerecht prachtig samen. De Chinese immigranten introduceerden hun kooktechnieken, zoals het roosteren van vlees met sojasaus en suiker, en combineerden die met Surinaamse kruiden, pepers en specerijen. Het resultaat? Pure comfortfood met karakter.

Mijn versie van Moksi Meti

In mijn versie leer je stap voor stap hoe je Moksi Meti maakt met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. En maak je geen zorgen: voor het onderdeel fa chong – de Surinaams-Chinese worst – hoef je geen worstvulmachine in huis te halen. Die koop ik gewoon kant-en-klaar bij Amazing Oriental, net als veel Surinamers zelf doen.

Wat ik persoonlijk geweldig vind aan dit gerecht, is dat je elk onderdeel ook apart kunt gebruiken. De Char Siu past perfect bij rijst of in een broodje, de fried chicken kun je serveren als snack, en de paksoi is een frisse tegenhanger voor al dat rijke vlees.

Moksi Meti is typisch zo’n gerecht waar familie en vrienden voor aanschuiven – rijk gevuld, kleurrijk, en altijd geserveerd met een glimlach. En mocht je ooit in Rotterdam zijn, ga dan zeker eens langs bij Kiem Foei om de originele versie te proeven.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Moksi Meti met buikspek, kip en paksoi op een bord met rijst

Moksie Meti

De Moksi Meti zoals ik hem maak, bestaat uit verschillende onderdelen: Char Siu (zoet geroosterd varkensvlees), Surinaams-Chinees buikspek, fried chicken en paksoi. Deze worden geserveerd met rijst of noedels en vormen samen een bom van smaken en texturen: knapperig, sappig, zout, zoet en rokerig tegelijk.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Surinaams
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Char Siu

  • een halve kilo procureur varkensschouder
  • 1 el hoisin saus
  • 1 tl 5-spice-powder
  • 1 volle tl gemberpuree
  • 1 tl rode voedselkleurstof
  • 1 el Shaosing Cooking Wine
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ketjap manis
  • ½ tl sesamolie
  • 2 el rietsuiker
  • 2 el honing

Geroosterd buikspek

  • een stuk buikspek (aan één stuk)
  • 2 el hoisin saus
  • 2 el sojasaus
  • 1 volle tl 5-spice-powder

Surinaamse Fried Chicken

  • 4 kippenbouten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 plakjes gember
  • 2 steranijs
  • 3 in stukken gesneden bosui
  • een halve kop sojasaus
  • 2 el kippenbouillonpoeder
  • 2 el rietsuiker
  • 1 el 5-spice-powder
  • 2 el rijstazijn eventueel vervangen door natuurazijn
  • zonnebloemolie
  • zout
  • bloem

Fa Chong

  • 2 Fa Chong worsten

Chinees Surinaamse Paksoi

  • 2 paksoi struiken

Rijst

  • 500 gram witte rijst

Instructies
 

Voorbereiding (1 dag van te voren)

    Char Siu

    • Snij een halve kilo procureur in vingerdikke plakken en leg ze in een ovenschaal (liefst een ovenschaal met rooster).
    • Maak een marinade door de volgende ingrediënten te mengen: 1 el hoisin saus, 1 tl 5-spice-powder, 1 volle tl gemberpuree, 1 tl rode voedselkleurstof, 1 el Shaosing Cooking Wine, 1 tl zwarte peper, 1 el sojasaus, 1 el ketjap manis, ½ tl sesamolie, 2 el rietsuiker en 2 el honing.
      Giet de marinade over de plakken procureur. Trek plastic handschoenen aan (anders geeft de rode kleurstof af aan je handen) en wrijf de marinade in het vlees.
    • Dek af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast om te marineren.

    Geroosterd buikspek

    • Snij een stuk buikspek (aan één stuk) in dikke plakken en leg ze in een ovenschaal. Of gebruik eventueel dikke speklappen.
    • Maak een marinade door de volgende ingrediënten te mengen: 2 el hoisin saus, 2 el sojasaus en 1 volle tl 5-spice-powder.
      Giet de marinade over de buikspek en wrijf de marinade in het vlees.
    • Dek af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast om te marineren.

    Surinaamse Fried Chicken

    • Breng een ruime pan met water aan de kook. Snij 2 teentjes knoflook doormidden en voeg toe + 4 plakjes gember, 2 steranijs, 3 in stukken gesneden bosui, een halve kop sojasaus, 2 el kippenbouillonpoeder, 2 el rietsuiker, 1 el 5-spice-powder en 2 el rijstazijn.
    • Zodra het aan de kook is leg je 4 kippenbouten in de bouillon. Waarschijnlijk steekt de kip iets boven het water uit. Laat de kip daarom eerst 15 minuten pruttelen in de bouillon, draai daarna de kippenbouten om en laat de andere kant 15 minuten pruttelen.
      ALs de kip bij jou helemaal onder staat laat je de kippenbouten in totaal 20 minuten pruttelen.
    • Haal na de bereidingstijd de kip uit de pan en laat afkoelen op een schaal.
    • Bewaar de kippenbouillon. Die heb je straks nog nodig.

    Bereiding

      Bereiding Char Siu

      • Verwarm de oven voor op 180 graden heteluchtfunctie. Leg de gemarineerde procureur op een grillrooster. Het mooiste is om ovenschalen te gebruiken waar een grillrooster in past. (of bijgeleverd is). Schenk een beetje water op de bodem van de ovenschalen om aanbranden te voorkomen.
      • Zet de ovenschalen in de voorverwarmde oven. Draai na 15 minuten het vlees in de ovenschalen om en laat het vlees nog eens 15 minuten bakken in de oven.
      • Zet na 15 minuten de de grill van de oven aan en laat het vlees 5 minuten onder de grill roosteren.

      Bereiding Geroosterd buikspek

      • Zet de temperatuur van de oven op 200 graden heteluchtfunctie.
      • Neem 2 grote metalen vleesspiezen en rijg het gemarineerde buikspek aan beide uiteinden aan de spiezen. Laat de spiezen op de rand van een ovenschaal rusten zodat het vlees in de lucht hangt. Zorg er ook voor dat er ruimte tussen de lappen spek zit. Zorg dat de zwoertkant van het spek bovenop ligt en bestrooi het met zout.
      • Zet de schaal met buikspek 30 minuten in de voorverwarmde oven.

      Warm houden

      • Verlaag de temperatuur van de oven naar 80 graden en houdt zowel de Char Siu en het buikspek warm in de oven, zodat je de andere gerechten kunt gaan maken.

      Bereiding Surinaamse Fried Chicken

      • Verhit in een brede pan een flinke laag zonnebloemolie.
      • Bestrooi beide kanten van de kippenbouten met zout en bloem en wrijf dat er over uit.
      • Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te dopen. ALs het meteen gaat bruisen is de olie heet genoeg om erin te frituren.
      • Leg de kippenbouten in de hete olie en laat ze 5 minuten frituren. Waarschijnlijk steken de kippenbouten aan de bovenkant boven de olie uit en draai je de kippenbouten om en laat ze nogmaals 5 minuten frituren.
      • Haal de kippenbouten uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt de kippenbouten warm houden in de oven bij de Char Siu en Buikspek.

      Bereiding Fa Chong worsten

      • Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Bak de 2 Fa Chong worsten tot ze gaar zijn.
      • Je kunt de worst warm houden in de oven bij de Char Siu en Buikspek.

      Rijst

      • Kook 500 gram witte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of gebruik een handige rijstkoker.

      Chinees Surinaamse Paksoi

      • Breng de bewaarde kippenbouillon aan de kook.
      • Snij 2 paksoi struiken in grove stukken en gooi ze in de bouillon. Laat de paksoi 2 minuten blancheren en haal ze daarna uit de bouillon met een schuimspaan.

      Serveren

      • Snij de kippenbouten met een hakmes door de botten heen in grove stukken.
      • Snij de Char Siu in reepjes.
      • Snij de buikspek in reepjes.
      • Snij de Fa Chong worsten in dunne plakjes.
      • Maak met een kommetje een bolletje rijst op een diep bord. Schep een deel paksoi erop. Leg er een paar stukken kip bij, reepjes Char Siu en buikspek en een paar plakjes Fa Chong. Schep een opscheplepel kippenbouillon erover.
      • Nyan switi!

      TIP

      De Moksie Meti is ook heel lekker met Chow Mein (Tjauw Min)
      Chow-Mein-Noodles-Hiong Kong China streetfood
      No ratings yet
      Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
      Author picture

      Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

      Geef een reactie

      Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      Rene van der Linden van Rene in de keuken

      RENE IN DE KEUKEN

      Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

      Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

      Moksi Meti with pork belly, chicken and bok choy served with rice
      Stinky Tofu uit Taiwan
      Stinky Tofu uit Taiwan
      Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
      Lees meer
      Patat Frites zoals bij Bram Ladage
      Patat Frites zoals bij Bram Ladage
      Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
      Lees meer
      Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
      Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
      Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
      Lees meer
      Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
      Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
      Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
      Lees meer
      Marokkaanse Bastilla met kip
      Marokkaanse Bastilla met kip
      Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
      Lees meer
      Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
      Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
      Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
      Lees meer
      Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
      Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
      Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
      Lees meer
      Portugese Bonensoep met Chorizo
      Portugese Bonensoep met Chorizo
      Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
      Lees meer
      Arabian Nights Chicken
      Arabian Nights Chicken
      Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
      Lees meer
      Afrikaanse Sausage Stew
      Afrikaanse Sausage Stew
      Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
      Lees meer
      Facebook
      Pinterest
      WhatsApp