Go Back
+ servings
Moksi Meti met buikspek, kip en paksoi op een bord met rijst

Moksie Meti

De Moksi Meti zoals ik hem maak, bestaat uit verschillende onderdelen: Char Siu (zoet geroosterd varkensvlees), Surinaams-Chinees buikspek, fried chicken en paksoi. Deze worden geserveerd met rijst of noedels en vormen samen een bom van smaken en texturen: knapperig, sappig, zout, zoet en rokerig tegelijk.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Surinaams
Servings 8 personen

Keukenspullen

  • aluminiumfolie

Ingrediënten
  

Char Siu

  • een halve kilo procureur varkensschouder
  • 1 el hoisin saus
  • 1 tl 5-spice-powder
  • 1 volle tl gemberpuree
  • 1 tl rode voedselkleurstof
  • 1 el Shaosing Cooking Wine
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 el sojasaus
  • 1 el ketjap manis
  • ½ tl sesamolie
  • 2 el rietsuiker
  • 2 el honing

Geroosterd buikspek

  • een stuk buikspek (aan één stuk)
  • 2 el hoisin saus
  • 2 el sojasaus
  • 1 volle tl 5-spice-powder

Surinaamse Fried Chicken

  • 4 kippenbouten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 plakjes gember
  • 2 steranijs
  • 3 in stukken gesneden bosui
  • een halve kop sojasaus
  • 2 el kippenbouillonpoeder
  • 2 el rietsuiker
  • 1 el 5-spice-powder
  • 2 el rijstazijn eventueel vervangen door natuurazijn
  • zonnebloemolie
  • zout
  • bloem

Fa Chong

  • 2 Fa Chong worsten

Chinees Surinaamse Paksoi

  • 2 paksoi struiken

Rijst

  • 500 gram witte rijst

Instructies
 

Voorbereiding (1 dag van te voren)

    Char Siu

    • Snij een halve kilo procureur in vingerdikke plakken en leg ze in een ovenschaal (liefst een ovenschaal met rooster).
    • Maak een marinade door de volgende ingrediënten te mengen: 1 el hoisin saus, 1 tl 5-spice-powder, 1 volle tl gemberpuree, 1 tl rode voedselkleurstof, 1 el Shaosing Cooking Wine, 1 tl zwarte peper, 1 el sojasaus, 1 el ketjap manis, ½ tl sesamolie, 2 el rietsuiker en 2 el honing.
      Giet de marinade over de plakken procureur. Trek plastic handschoenen aan (anders geeft de rode kleurstof af aan je handen) en wrijf de marinade in het vlees.
    • Dek af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast om te marineren.

    Geroosterd buikspek

    • Snij een stuk buikspek (aan één stuk) in dikke plakken en leg ze in een ovenschaal. Of gebruik eventueel dikke speklappen.
    • Maak een marinade door de volgende ingrediënten te mengen: 2 el hoisin saus, 2 el sojasaus en 1 volle tl 5-spice-powder.
      Giet de marinade over de buikspek en wrijf de marinade in het vlees.
    • Dek af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast om te marineren.

    Surinaamse Fried Chicken

    • Breng een ruime pan met water aan de kook. Snij 2 teentjes knoflook doormidden en voeg toe + 4 plakjes gember, 2 steranijs, 3 in stukken gesneden bosui, een halve kop sojasaus, 2 el kippenbouillonpoeder, 2 el rietsuiker, 1 el 5-spice-powder en 2 el rijstazijn.
    • Zodra het aan de kook is leg je 4 kippenbouten in de bouillon. Waarschijnlijk steekt de kip iets boven het water uit. Laat de kip daarom eerst 15 minuten pruttelen in de bouillon, draai daarna de kippenbouten om en laat de andere kant 15 minuten pruttelen.
      ALs de kip bij jou helemaal onder staat laat je de kippenbouten in totaal 20 minuten pruttelen.
    • Haal na de bereidingstijd de kip uit de pan en laat afkoelen op een schaal.
    • Bewaar de kippenbouillon. Die heb je straks nog nodig.

    Bereiding

      Bereiding Char Siu

      • Verwarm de oven voor op 180 graden heteluchtfunctie. Leg de gemarineerde procureur op een grillrooster. Het mooiste is om ovenschalen te gebruiken waar een grillrooster in past. (of bijgeleverd is). Schenk een beetje water op de bodem van de ovenschalen om aanbranden te voorkomen.
      • Zet de ovenschalen in de voorverwarmde oven. Draai na 15 minuten het vlees in de ovenschalen om en laat het vlees nog eens 15 minuten bakken in de oven.
      • Zet na 15 minuten de de grill van de oven aan en laat het vlees 5 minuten onder de grill roosteren.

      Bereiding Geroosterd buikspek

      • Zet de temperatuur van de oven op 200 graden heteluchtfunctie.
      • Neem 2 grote metalen vleesspiezen en rijg het gemarineerde buikspek aan beide uiteinden aan de spiezen. Laat de spiezen op de rand van een ovenschaal rusten zodat het vlees in de lucht hangt. Zorg er ook voor dat er ruimte tussen de lappen spek zit. Zorg dat de zwoertkant van het spek bovenop ligt en bestrooi het met zout.
      • Zet de schaal met buikspek 30 minuten in de voorverwarmde oven.

      Warm houden

      • Verlaag de temperatuur van de oven naar 80 graden en houdt zowel de Char Siu en het buikspek warm in de oven, zodat je de andere gerechten kunt gaan maken.

      Bereiding Surinaamse Fried Chicken

      • Verhit in een brede pan een flinke laag zonnebloemolie.
      • Bestrooi beide kanten van de kippenbouten met zout en bloem en wrijf dat er over uit.
      • Test of de olie heet genoeg is door er een stukje brood in te dopen. ALs het meteen gaat bruisen is de olie heet genoeg om erin te frituren.
      • Leg de kippenbouten in de hete olie en laat ze 5 minuten frituren. Waarschijnlijk steken de kippenbouten aan de bovenkant boven de olie uit en draai je de kippenbouten om en laat ze nogmaals 5 minuten frituren.
      • Haal de kippenbouten uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kunt de kippenbouten warm houden in de oven bij de Char Siu en Buikspek.

      Bereiding Fa Chong worsten

      • Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Bak de 2 Fa Chong worsten tot ze gaar zijn.
      • Je kunt de worst warm houden in de oven bij de Char Siu en Buikspek.

      Rijst

      • Kook 500 gram witte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of gebruik een handige rijstkoker.

      Chinees Surinaamse Paksoi

      • Breng de bewaarde kippenbouillon aan de kook.
      • Snij 2 paksoi struiken in grove stukken en gooi ze in de bouillon. Laat de paksoi 2 minuten blancheren en haal ze daarna uit de bouillon met een schuimspaan.

      Serveren

      • Snij de kippenbouten met een hakmes door de botten heen in grove stukken.
      • Snij de Char Siu in reepjes.
      • Snij de buikspek in reepjes.
      • Snij de Fa Chong worsten in dunne plakjes.
      • Maak met een kommetje een bolletje rijst op een diep bord. Schep een deel paksoi erop. Leg er een paar stukken kip bij, reepjes Char Siu en buikspek en een paar plakjes Fa Chong. Schep een opscheplepel kippenbouillon erover.
      • Nyan switi!

      TIP

      De Moksie Meti is ook heel lekker met Chow Mein (Tjauw Min)
      Chow-Mein-Noodles-Hiong Kong China streetfood
      No ratings yet
      Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel