Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Mayonaise maken en andere sauzen

Mayonaise maken in 4 seconden

Met deze Foodhack laat ik zien hoe je zelf in 4 seconden mayonaise kan maken en je alle overbodige zaken zoals houdbaarheidsmiddelen en suiker, die in mayonaise zitten uit de winkel, achterwege kunt laten. Het is zó makkelijk en een stuk gezonder dat je nooit meer mayonaise in de supermarkt zult kopen.
Aan de hand van de gemaakte mayonaise kun je dan weer allerlei sauzen maken zoals slasaus, knoflooksaus, whiskey-cocktailsaus en kerriesaus. 
5 from 1 vote
Cuisine Nederlands
Servings 20 personen

Keukenspullen

  • 1 staafmixer

Ingrediënten
  

Mayonaise

  • 1 el mosterd
  • ½ citroen
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper
  • 1 ei
  • zonnebloemolie

Slasaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 kop halfvolle yoghurt
  • 1 mespuntje zout
  • 1 handje fijngesneden bieslook

Knoflooksaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje fijngesneden bieslook
  • 1 tl witte peper

Whiskey Cocktailsaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 kop ketchup
  • 1 dopje whiskey

Kerriesaus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilivlokken

Ravigottesaus (voor bij kibbeling)

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 kop halfvolle yoghurt
  • 2 el kappertjes fijngehakt
  • 3 el augurk fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 1 handje fijngesneden bieslook

Wasabi mayonaise

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 volle tl wasabi uit een tube
  • 1 tl sesamolie
  • 1 tl lichte sojasaus

Pittige Sriracha mayonaise

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 1 el Sriracha
  • 1 el citroensap

American burger saus

  • de helft van de zelf gemaakte mayonaise
  • 2 el ketchup
  • 2 tl mosterd
  • 2 tl witte wijnazijn
  • 2 kleine augurken
  • 1 sjalotje
  • 1 mespunt cayennepeper

Instructies
 

Mayonaise

  • Doe 1 eetlepel mosterd en een hoge mengbeker. Knijp een halve citroen erboven uit. Voeg 1 tl zout, 1 tl witte peper en 1 ei toe. Zet de staafmixer over het ei heen in de mengbeker. Vul de mengbeker voor de helft met zonnebloemolie. Zet de staafmixer aan en mix alles 4 seconden. terwijl je dit doet trek je langzaam de staafmixer omhoog. Als alles goed is gegaan is nu de mayonaise klaar.

Slasaus

  • Schep de helft van de gemaakte mayonaise uit de mengbeker in bewaar dat in een tupperware bakje in de koelkast. Giet diezelfde hoeveelheid aan halfvolle yoghurt erbij in de mengbeker. Doe er een mespuntje zout bij en een handje fijngesneden bieslook. Mix het met de staafmixer door elkaar. En klaar.
  • De slasaus kun je direct vanuit de mengbeker op je salade gieten.

Knoflooksaus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met een uitgeperst teentje knoflook, een handje fijngesneden bieslook en 1 tl witte peper. Roer door elkaar. Klaar.

Whiskey Cocktailsaus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met een gelijk deel ketchup. Doe er een dopje whiskey bij. Roer door elkaar. Klaar.

Kerriesaus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 tl kerrie, 1 tl kurkuma en een mespuntje chilivlokken. Roer door elkaar. Klaar.

Ravigottesaus (voor bij kibbeling)

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 kop halfvolle yoghurt, 1 el fijngehakte kappertjes, 3 el fijngehakte augurk, 1 el citroensap en een handje fijngesneden bieslook. Breng op smaak met zout en peper.

Wasabi mayonaise

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 volle tl wasabi uit een tube, 1 tl sesamolie en 1 tl lichte sojasaus.

Pittige Sriracha mayonaise

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 1 el Sriracha en 1 el citroensap.

American burger saus

  • Meng de helft van de gemaakte mayonaise met 2 el ketchup, 2 tl mosterd, 2 tl witte wijnazijn, 2 fijngesneden kleine augurken, 1 fijngesneden sjalotje en een mespunt cayennepeper.
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More

Sous-Vide Kalkoendij met cranberrycompote

Kalkoen bereiden kan een uitdaging zijn, omdat het vlees vaak uitdroogt bij traditionele kookmethoden. Door sous vide te garen, behoud...
Read More

Kruidnootjes appeltaart

Een leuke en eenvoudige manier om kruidnootjes te gebruiken, is door ze te verwerken in een appeltaart. In plaats van...
Read More
Mayonaise maken en andere sauzen
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Zuurkoolstamppot
Zuurkoolstamppot
Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp