Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat is Bastilla?

Wie ooit in Marokko is geweest, weet dat eten er niet zomaar voeding is, maar een manier om cultuur, traditie en gastvrijheid te ervaren. Tijdens mijn reis door Fez – een van de oudste koningssteden van Marokko – maakte ik kennis met een gerecht dat ik nooit meer zal vergeten: bastilla met kip.

De bijzondere combinatie van zoet en hartig

Bastilla (ook wel pastilla genoemd) is een ware klassieker in de Marokkaanse keuken. Oorspronkelijk werd dit gerecht gemaakt met duif, maar de variant met kip is tegenwoordig minstens zo geliefd. Het bijzondere aan bastilla is de unieke combinatie van smaken: hartig gekruide kip met uien en amandelen, verpakt in knapperige laagjes deeg en afgewerkt met poedersuiker en kaneel. Zoet en hartig in één gerecht – precies dat contrast maakt de Marokkaanse keuken zo bijzonder.

Ik proefde mijn eerste bastilla op een dakterras midden in de medina van Fez. Het was een warme dag, de geur van specerijen hing overal in de lucht en van bovenaf zag je de kronkelige straatjes vol leven. Toen ik de eerste hap nam, begreep ik waarom bastilla vaak wordt geserveerd bij bruiloften en andere feesten. Het is een gerecht dat niet alleen de maag vult, maar ook symbool staat voor samenkomen en vieren.

Bastilla met kip zelf maken

Thuis besloot ik dit gerecht na te maken, maar dan met kip in plaats van duif – net zoals veel Marokkanen dat zelf ook doen. Gelukkig zijn de ingrediënten redelijk goed verkrijgbaar. Je hebt filodeeg of brickdeeg nodig voor die kenmerkende krokante korst, kippenvlees (bij voorkeur van de bouten), amandelen en een mix van specerijen die de smaken tot leven brengen. Het afmaken met poedersuiker en kaneel lijkt misschien vreemd, maar geloof me: het tilt de bastilla naar een hoger niveau.

Een ander mooi detail: in Marokko wordt bastilla vaak met veel trots op tafel gezet. Het is een gerecht waar tijd, zorg en liefde in zit. Je ziet meteen hoe bijzonder het is door de presentatie: een gouden, krokante taart die bij het aansnijden de geur van specerijen verspreidt.

Een stukje van de Marokkaanse keuken in huis

Of je nu zelf in de medina van Fez hebt rondgelopen of gewoon zin hebt om iets speciaals thuis te koken: deze Marokkaanse bastilla met kip brengt je direct in Marokkaanse sferen. Het is perfect als je gasten wilt verrassen met iets feestelijks en bijzonders, maar ook als je gewoon een stukje van de Marokkaanse keuken in huis wilt halen.

Heb je deze Marokkaanse bastilla met kip zelf geprobeerd? Laat in de reatcies weten hoe het is gelukt! En vergeet niet je foto te delen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Close-up van een stuk bastilla met kip, amandelen en krokant deeg

Marokkaanse Bastilla

Fez, een van de oudste koningssteden van Marokko, staat bekend om haar enorme medina, de geurige markten en bijzondere gerechten. Tijdens mijn reis ontdekte ik hier een van de meest iconische Marokkaanse specialiteiten: Bastilla.
Traditioneel wordt bastilla gemaakt met duif, maar tegenwoordig zie je vaak de variant met kip. Het is een feestelijk gerecht waarin de Marokkaanse keuken op haar mooist samenkomt: hartig en zoet in één. Een vulling van gekruide kip, ui en amandelen, gewikkeld in flinterdun deeg, en afgemaakt met poedersuiker en kaneel. Krokant van buiten, vol smaak van binnen.
Met dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je deze bastilla met kip zelf kunt maken. Een gerecht dat je meteen terugbrengt naar de geuren en kleuren van de Marokkaanse medina.
👉 Bastilla wordt vaak geserveerd bij bruiloften, feesten en speciale gelegenheden. Het is een gerecht dat gastvrijheid en traditie uitstraalt – en dat proef je bij elke hap.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Marokkaans
Servings 8 personen

Ingrediënten
  

  • 6 kipdijfilets
  • zout
  • 1 volle tl kurkuma
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl saffraan
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • een bosje platte peterselie
  • eieren
  • geschaafde amandelen
  • poedersuiker
  • ½ eetlepel oranjebloesemwater of sinaasappelsap
  • filobladerdeeg op rol

Instructies
 

  • Kook water in een waterkoker.
  • Leg 6 kipdijfilets in een stoofpan en bestrooi met zout. Voeg 1 volle tl kurkuma, 1 tl gemberpoeder, 1 tl kaneel en 1 tl saffraan toe. Giet het gekookte water erbij tot de kip net onder staat en breng het aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron laag en laat je de kip een nhalf uur met de deksel op de pan pruttelen.
  • Haal de kip na een half uur met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen op een bord.
  • Halveer 2 uien en snij die helften in parten of reepjes. Plet 3 teentjes knoflook onder je mes en snij ze fijn.
  • Verhit een scheutje olijfolie en de ui en knoflook tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Haal het daarna uit de pan en bewaar op een bord.
  • Hak een bosje platte peterselie fijn. Kluts 3 eieren en roer de gehakte peterselie erdoor. Verhit in dezelfde pan waar je de ui in hebt gebakken een scheutje olijfolie op een lage hittebron. We gaan het ei bakken, maar dat moet niet te snel gaan zodat het droog kan worden.
  • Voeg het geklutste ei toe en laat het langzaam voorzichtig stollen. Voeg tevens een pollepel van de kippenbouillon toe. Zet de hittebron uit zodra het ei aan de onderkant begint te stollen en roer het met een spatel tot roerei.
  • Roer door het ei een handje geschaafde amandelen, 2 eetlepels poedersuiker en een halve ½ eetlepel oranjebloesemwater (eventueel vervangen door sinaasappelsap).
  • Trek de afgekoelde kipstukken met je vingers uit elkaar tot je uiteindelijk pulled chicken hebt. Meng de ui en knoflook erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem een ronde taartvorm en knip een bakpapier op maat van de taartvorm. Leg het bakpapier op de bodem. Smeer de randen in met olijfolie. Neem een vel filobladerdeeg op rolvan de rol en leg het in de taartvorm. Druk de randen een beetje aan. Strijk er een beetje olijfolie overheen met een bakkwast. Leg er een tweede vel filodeeg kruislings op en druk deze ook een beetje aan.
    Stort de kip met ui in de taartvorm op het filodeeg en verdeel het over de bodem. Schep het ei erop en verdeel dat over de kip. Vouw de uithangende delen filodeeg naar binnen toe en bestrijk het met olijfolie.
    Leg daar een vel filodeeg overheen en vouw het deeg aan de randen naar binnen toe. Alsof je je dekbed instopt. Bestrijk de bovenkant met olijfolie en leg het laatste vel filodeeg erop. Stop net als de vorige het deeg naar binnen toe.
    Klust een ei en bestrijk de bovenkant van de taart met het ei. Je mag het helemaal opmaken, laat het maar langs de randen naar beneden lopen. Strooi een handje geschaafde amandelen erover en druk ze een beetje aan.
    Zet de bastilla 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Na de bereidingstijd haal je de bastilla uit de taartvorm en leg je het op een mooi bord. Bestuif de bastilla met poedersuiker. Snij punten met een scherp mes en uitdelen maar! Bsaha!

TIP

Probeer ook eens deze smakelijke Marokkaanse Tajine
Marokkaanse tajine geserveerd met platbrood en koriander
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Traditional Moroccan bastilla with chicken, almonds and cinnamon powder
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane -Italiaanse aubergine ovenschotel
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Afrikaanse Sausage Stew
Afrikaanse Sausage Stew
Maak deze Afrikaanse sausage stew op de camping met cervelaat, tomaat en aardappel. Eenpansgerecht zonder koelkast, boordevol smaak!
Lees meer
Gado Gado Wrap
Gado Gado Wrap
Maak deze Gado Gado Wrap op de camping: ei, pindasaus, groente en sambal in een warme wrap. Snel, lekker en alles is houdbaar zonder koelkast!
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp