Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Jambalaya zoals in Louisiana USA Cajun food

Jambalaya zoals in Lousiana

Jambalaya is de naam van de rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en de Cajun keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het gerecht is van oorsprong een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella ontwikkeld uit de tijd dat Spanje het zuiden van Amerika beheerste. 
Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groente en vlees. Rijst is het hoofdingrediënt. Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika en bleekselderij. Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst (zoals chorizo) en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten. Vaak wordt ook tabascosaus toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen.
5 from 1 vote
Cuisine Amerikaans, Cajun
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Jambalaya

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 6 stengels bleekselderij
  • 1 bosje platte peterselie
  • zonnebloemolie
  • 1 chorizoworst
  • 250 gram hamblokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tabasco
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 takjes tijm
  • 350 gram rijst

Knoflook-chili gamba's

  • 750 gram gamba’s
  • 1 tl zout
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 kop bloem

Instructies
 

Jambalaya

  • Als je gamba's uit de diepvries gebruikt laat je de zak met gamba's een halve dag voor bereidingstijd ontdooien en uitlekken.
  • Pel en snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 6 stengels bleekselderij in stukjes en 1 rode paprika in blokjes. Hak een handje bladpeterselie fijn.
  • Verhit 2 el zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg daarna de knoflook, paprika en bleekselderij toe. Laat een paar minuten bakken. 
  • Snij 1 chorizoworst in blokjes. Schuif de groenten een beetje aan de kant in de pan en voeg de chorizoblokjes toe en laat een paar minuten bakken. Voeg 250 gram hamblokjes toe en laat ook even meebakken.
  • Voeg 1 blik tomatenblokjes toe, 2 gehakte kruidnagels, 2 laurierblaadjes, 1 tl tabasco, 1 tl cayennepeper, 1 verkruimeld kippenbouillonblokje, de blaadjes van 2 takjes tijm en de gehakte peterselie. Roer alles door elkaar en voeg dan 350 gram rijst toe.
  • Breng een liter water aan de kook in de waterkoker en voeg het gekookte water toe tot het rijstgerecht ongeveer 1 cm onder water staat. Laat het gerecht daarna 30 minuten zachtjes stoven.

Knoflook-chili gamba's

  • Meng de gamba’s in een kom met 1 tl zout, 1 volle tl chilivlokken en 1 volle tl knoflookpoeder. Gooi er 1 kop tarwebloem bij en meng de gamba’s goed met de bloem, zodat op elke gamba een laagje bloem blijft zitten.
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Controleer de temperatuur door met een stukje brood in de olie te dopen. Zodra het begint te bruisen, is de olie heet genoeg. Doe de gamba’s in 2 gedeeltes in de hete olie en frituur ze aan beide kanten tot ze roze zien en stevig aanvoelen. Schep de gamba’s met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren

  • Schep een portie Jambalaya in een kom of op een bord. Verdeel er een portie gamba’s over en garneer met gehakte peterselie en eventueel ringetjes rode peper. Of druppel er nog wat extra tabasco over.

TIP

Koken
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

JAMBALAYA LIKE IN LOUSIANA CAJUN FOOD
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp