Go Back
+ servings
Jambalaya zoals in Louisiana USA Cajun food

Jambalaya zoals in Lousiana

Jambalaya is de naam van de rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en de Cajun keuken in Louisiana (Verenigde Staten). Het gerecht is van oorsprong een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella ontwikkeld uit de tijd dat Spanje het zuiden van Amerika beheerste. 
Om jambalaya te bereiden kookt men rijst in een pan samen met groente en vlees. Rijst is het hoofdingrediënt. Het gerecht wordt aangevuld met ui, paprika en bleekselderij. Het vlees bestaat vaak uit gerookte worst (zoals chorizo) en kan ook kip, ham en in het oorsprongsgebied zelfs schildpad en alligator bevatten. Vaak wordt ook tabascosaus toegevoegd om het gerecht op smaak te brengen.
5 from 1 vote
Cuisine Amerikaans, Cajun
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Jambalaya

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 6 stengels bleekselderij
  • 1 bosje platte peterselie
  • zonnebloemolie
  • 1 chorizoworst
  • 250 gram hamblokjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl tabasco
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 takjes tijm
  • 350 gram rijst

Knoflook-chili gamba's

  • 750 gram gamba’s
  • 1 tl zout
  • 1 tl chilivlokken
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 kop bloem

Instructies
 

Jambalaya

  • Als je gamba's uit de diepvries gebruikt laat je de zak met gamba's een halve dag voor bereidingstijd ontdooien en uitlekken.
  • Pel en snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij 6 stengels bleekselderij in stukjes en 1 rode paprika in blokjes. Hak een handje bladpeterselie fijn.
  • Verhit 2 el zonnebloemolie in een stoofpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg daarna de knoflook, paprika en bleekselderij toe. Laat een paar minuten bakken. 
  • Snij 1 chorizoworst in blokjes. Schuif de groenten een beetje aan de kant in de pan en voeg de chorizoblokjes toe en laat een paar minuten bakken. Voeg 250 gram hamblokjes toe en laat ook even meebakken.
  • Voeg 1 blik tomatenblokjes toe, 2 gehakte kruidnagels, 2 laurierblaadjes, 1 tl tabasco, 1 tl cayennepeper, 1 verkruimeld kippenbouillonblokje, de blaadjes van 2 takjes tijm en de gehakte peterselie. Roer alles door elkaar en voeg dan 350 gram rijst toe.
  • Breng een liter water aan de kook in de waterkoker en voeg het gekookte water toe tot het rijstgerecht ongeveer 1 cm onder water staat. Laat het gerecht daarna 30 minuten zachtjes stoven.

Knoflook-chili gamba's

  • Meng de gamba’s in een kom met 1 tl zout, 1 volle tl chilivlokken en 1 volle tl knoflookpoeder. Gooi er 1 kop tarwebloem bij en meng de gamba’s goed met de bloem, zodat op elke gamba een laagje bloem blijft zitten.
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan. Controleer de temperatuur door met een stukje brood in de olie te dopen. Zodra het begint te bruisen, is de olie heet genoeg. Doe de gamba’s in 2 gedeeltes in de hete olie en frituur ze aan beide kanten tot ze roze zien en stevig aanvoelen. Schep de gamba’s met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Serveren

  • Schep een portie Jambalaya in een kom of op een bord. Verdeel er een portie gamba’s over en garneer met gehakte peterselie en eventueel ringetjes rode peper. Of druppel er nog wat extra tabasco over.

TIP

Koken
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel