Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Traditioneel Nederlands gerecht

Hollandse stoofpeertjes, ook wel bekend als gestoofde peren, zijn een heerlijk traditioneel Nederlands gerecht dat vaak wordt gegeten in de herfst en winter. Deze smakelijke traktatie bestaat uit peren die langzaam worden gekookt in een mengsel van water, suiker en specerijen, waardoor ze zacht, zoet en vol van smaak worden.

Het bereiden van Hollandse stoofpeertjes begint meestal met het schillen van stevige handperen, zoals Gieser Wildeman peren. Vervolgens worden de peren in hun geheel gekookt in een siroop gemaakt van water, suiker en diverse kruiden en specerijen. Traditionele toevoegingen zijn kaneelstokjes, kruidnagels, steranijs en een beetje citroensap voor een frisse toets.

Het kookproces van de stoofpeertjes is vrij langzaam en kan enkele uren duren, afhankelijk van de gewenste zachtheid en smaak. Tijdens het stoven nemen de peren de heerlijke smaken van de siroop op, waardoor ze zachtjes doordrongen raken van de zoete, kruidige aroma’s.

Het resultaat van het stoofproces zijn peren met een prachtige dieprode kleur, een fluweelzachte textuur en een intense smaak. De siroop waarin de peren zijn gekookt, wordt vaak ingekookt tot een heerlijke stroperige saus die perfect past bij de peren.

Veelzijdig bijgerecht

Hollandse stoofpeertjes worden vaak geserveerd als bijgerecht bij traditionele Nederlandse gerechten, zoals stoofvlees, wildgerechten en stamppotten. Ze vormen ook een heerlijk dessert, vooral als ze warm worden geserveerd met een bolletje vanille-ijs en een beetje van de siroop eroverheen.

Dit traditionele Nederlandse gerecht is geliefd vanwege zijn eenvoud, maar toch rijke en heerlijke smaak. De combinatie van zoete peren, aromatische specerijen en een vleugje zuurheid zorgt voor een perfect gebalanceerd gerecht dat comfort en voldoening biedt tijdens koude dagen. Of je ze nu als bijgerecht of dessert serveert, Hollandse stoofpeertjes zijn een echte traktatie voor de smaakpapillen.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Hollandse Stoofpeertjes

Juist in de herfst en de winter hebben we zin in stoofpeertjes. Ze passen goed bij harde wind, snerpende regen en gevoelstemperaturen onder de 10 graden. In dit recept worden de peertjes gestoofd in glühwein en specerijen als kaneel en steranijs, zodat er een ‘winterse’ smaak ontstaat. Het is een oer-Hollands recept waarbij het gebruik van stoofvocht nog wel eens varieert, vroeger werd er ook wel eens bessensap of bessenjenever gebruikt. Tegenwoordig wordt er in moderne recepten zelfs gebruik gemaakt van limoncello. Dit recept is in ieder geval lekker ouderwets en brengt de smaak terug die je aan vroeger doet herinneren.
No ratings yet
Cuisine Hollands
Servings 8 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kilo stoofpeertjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 fles glühwein
  • 1 el maizena

Instructies
 

  • Schil 2 kilo stoofpeertjes en laat het steeltje eraan zitten
  • Zet de geschilde peertjes op de bodem van een grote pan. Voeg 1 kaneelstokje, 2 steranijs en 4 kruidnagels toe. Giet er 1 fles glühwein over en vul aan met (gekookt) water als de peertjes nog niet onder staan.
  • Breng aan de kook. Draai daarna de hittebron laag en laat de peertjes 1 uur met de deksel op de pan gaar stoven.
  • Haal na een uur de peertjes uit de pan en zet ze in een serveerschaal.
  • Schep 2 opscheplepels van het kookvocht in een steelpan. breng dit aan de kook. Roer 1 eetlepel maizena met een klein scheutje water in een kopje. Roer dit door het kookvocht in de steelpan. Zodra er een wat lobbige saus ontstaat kun je de hittebron uitzetten.
  • Giet de saus over de peertjes.

Video

TIP

Probeer ook dit ouderwetse recept eens: Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes
Oma's draadjesvlees. Rundvlees zo mals dat het uit elkaar valt.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Hoe maak je Hollandse stoofpeertjes
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer

Hollandse Stoofpeertjes

Juist in de herfst en de winter hebben we zin in stoofpeertjes. Ze passen goed bij harde wind, snerpende regen en gevoelstemperaturen onder de 10 graden. In dit recept worden de peertjes gestoofd in glühwein en specerijen als kaneel en steranijs, zodat er een ‘winterse’ smaak ontstaat. Het is een oer-Hollands recept waarbij het gebruik van stoofvocht nog wel eens varieert, vroeger werd er ook wel eens bessensap of bessenjenever gebruikt. Tegenwoordig wordt er in moderne recepten zelfs gebruik gemaakt van limoncello. Dit recept is in ieder geval lekker ouderwets en brengt de smaak terug die je aan vroeger doet herinneren.
No ratings yet
Cuisine Hollands
Servings 8 personen

Ingrediënten
  

  • 2 kilo stoofpeertjes
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 fles glühwein
  • 1 el maizena

Instructies
 

  • Schil 2 kilo stoofpeertjes en laat het steeltje eraan zitten
  • Zet de geschilde peertjes op de bodem van een grote pan. Voeg 1 kaneelstokje, 2 steranijs en 4 kruidnagels toe. Giet er 1 fles glühwein over en vul aan met (gekookt) water als de peertjes nog niet onder staan.
  • Breng aan de kook. Draai daarna de hittebron laag en laat de peertjes 1 uur met de deksel op de pan gaar stoven.
  • Haal na een uur de peertjes uit de pan en zet ze in een serveerschaal.
  • Schep 2 opscheplepels van het kookvocht in een steelpan. breng dit aan de kook. Roer 1 eetlepel maizena met een klein scheutje water in een kopje. Roer dit door het kookvocht in de steelpan. Zodra er een wat lobbige saus ontstaat kun je de hittebron uitzetten.
  • Giet de saus over de peertjes.

Video

TIP

Probeer ook dit ouderwetse recept eens: Oma’s draadjesvlees en rode kool met appeltjes
Oma's draadjesvlees. Rundvlees zo mals dat het uit elkaar valt.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Facebook
Pinterest
WhatsApp