De jacht op hazen

De jacht wordt door sommigen wordt bekritiseerd, maar voor anderen is het een belangrijk onderdeel van hun cultuur, voedselvoorziening of recreatie.

Een populair wild dier dat vaak wordt bejaagd, is de haas. Hazen zijn snelle, lenige dieren die voornamelijk in open gebieden leven, zoals weilanden en akkers. Ze hebben een kenmerkende bouw, met lange achterpoten en grote oren, waardoor ze snel kunnen rennen en eventuele dreigingen kunnen detecteren.

Traditioneel wildgerecht

Hazenpeper is een gerecht dat gemaakt wordt van het vlees van hazen. Het is een traditioneel wildgerecht dat vaak wordt geassocieerd met de herfst- en wintermaanden, wanneer het jachtseizoen plaatsvindt. Het wordt beschouwd als een delicatesse en staat bekend om zijn rijke smaak.

Hazenpeper is een heerlijk en hartig gerecht met een diepe, volle smaak. Het wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, knapperig brood of aardappelkroketten, en wordt vaak vergezeld door seizoensgroenten zoals spruitjes of rode kool.

Hoewel de jacht en het eten van wildgerechten zoals hazenpeper een controversieel onderwerp kunnen zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat duurzaamheid en respect voor de natuur cruciale aspecten zijn van elke jachtpraktijk. Het naleven van de regels en voorschriften die zijn vastgesteld om de populatie van wilde dieren te behouden en te beschermen, is van het grootste belang.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Tradiotionele-Hazenpeper-de-klassieke-wildstoofpot

Hazenpeper

Hazenpeper is voor velen een klassieker uit de Nederlandse keuken om te serveren tijdens feestdagen. Niet voor niks is het daarom een gerecht wat nog veelvuldig wordt gemaakt. Hazenpeper is perfect om een dag van te voren te bereiden aangezien de hazenpeper na een dag in de koeling nog lekkerder is.
Hazenpeper wordt traditioneel gemaakt van de achterbouten en voorlopers van de haas doordat deze iets taaier zijn. De stoofpot moet lang stoven zodat het taaie vlees lekker mals wordt. Het zou zonde zijn om hazenpeper te bereiden van de rugfilet omdat het vlees daar super mals is.
Serveer de hazenpeper met bijvoorbeeld aardappelpuree en rodekool met appeltjes.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Stoofpan

Ingrediënten
  

  • 150 spekreepjes
  • 4 hazenbouten
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 scheutje vloeibare bakboter
  • 2 tabletten paddenstoelbouillon
  • 1 flesje bruin bier of bokbier
  • 2 kruidnagels
  • 12 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • bloem

Instructies
 

  • Maak 500 ml paddenstoelbouillon van 2 tabletten
  • Verhit een stoofpan en bak hier 150 gram spekreepjes in uit.
  • Bestrooi intussen de hazenbouten met zout en flink wat versgemalen peper.
  • Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en houd ze zolang apart. Bak de hazenbouten in het achtergebleven spekvet aan alle kanten bruin. Haal de hazenbouten daarna uit de pan en houd ze zolang apart.
  • Snipper 1 ui grof, snij 2 teentjes knoflook fijn en snij 2 stengels bleekselderij in stukjes.
  • Indien er niet voldoende vet is achtergebleven in de stoofpan giet je er een scheutje vloeibare bakboter in. Fruit de ui, knoflook en bleekselderij in de stoofpan.
  • Snij 250 gram kastanjechampignons in kwarten, voeg toe en bak mee.
  • Giet de 500 ml paddenstoelbouillon erbij en giet er 1 flesje bruin bier bij.
    Tip: Je kunt ook rode wijn gebruiken om in te stoven.
  • Voeg 2 kruidnagels, 12 zwarte peperkorrels, 2 laurierblaadjes en 2 takjes rozemarijn toe.
  • Bestuif de hazenbouten met bloem en leg ze in de bouillon. Voeg ook de uitgebakken spekjes toe.
  • Laat de hazenpeper 2 uurtjes stoven op een lage hittebron met de deksel op de pan.
    Tip: Je kunt de stoofpan ook 2 uurtjes in de oven zetten op 150 graden.
  • Serveer de hazenbouten in een diep bord en schenk er de bouillon met groenten en spekjes over. Lekker met aardappelpuree en rode kool met appeltjes.
  • Hoe je rode kool met appeltjes maakt kunnje hier vinden: https://travelandfoodblog.nl/rodekoolmetappel/

Video

TIP

Probeer ook eens dit recept: Ganzenborstfilet van wilde gans
Ganzenborstfilet-van-wilde-gans-klaarmaken de perfecte bereiding
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Griekse Stifado

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Griekse salade

Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot...
Read More

Chicken Biryani Uit De Instant Pot

Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Read More

Bjang Bjang Noodles

Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Read More

3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën

Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel...
Read More

Oranjetompoucen

Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging...
Read More

Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus

Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Read More

Mungbonen Curry met Boerenkool

Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten....
Read More

Peking Eend Maken

Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert...
Read More

Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen

Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit...
Read More

Bombay Aardappelcurry

Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees...
Read More

Zuurkoolstamppot

Maak een klassieke zuurkoolstamppot volgens een authentiek recept uit 1935. Met zuurkoolspek, rookworst en een vleugje kummel voor extra smaak!
Read More

Boerenkoolstamppot zoals ’t hoort!

Een klassieke boerenkoolstamppot is simpel, maar als je 'm écht goed wilt maken, draait het – net als in de...
Read More

Vegetarische Indiase Curry

Zin in een verwarmende maaltijd waarbij je vlees écht niet mist? Deze vegetarische Indiase curry met kikkererwten, bloemkool en aardappel...
Read More

Orange Chicken Spiezen met Pindakruim, Gele Rijst en Ananassalade

Zin in een wereldse smaakexplosie? Maak heerlijke orange chicken spiezen met pindakruim, geurige gele rijst, frisse ananassalade en smaakvolle refried...
Read More

Vegetarische spekjes van tofu

Ben je op zoek naar een smakelijk alternatief voor spek? Met dit recept laat ik je zien hoe je zelf...
Read More

Curry Fish Balls uit Hong Kong

Curry fish balls zijn kleine, chewy balletjes gemaakt van vispasta, gekookt in een pittige currysaus. Dit is het meest populaire...
Read More

Vegetarische Pasta met Broccoli, Roomkaas en Walnoten

In dit gerecht combineren we de zachte, milde smaak van broccoli met de romige zachtheid van roomkaas en de rijke...
Read More

Vlam oliebollen

Een verrassende twist op de klassieke oliebol: de Vlam Oliebolletjes! Deze pittige hapjes zijn gevuld met gekruid gehakt en Madame...
Read More

Kerststoofvlees met cranberries

Kerststoofvlees met cranberries is de ultieme belichaming van comfort food tijdens de feestdagen. Het gerecht combineert malse stukjes rundvlees die...
Read More
Tradiotionele-Hazenpeper-de-klassieke-wildstoofpot
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Japanse Ramen met Spicy Kip & Romige Knoflooksaus
Maak deze smaakvolle Japanse ramen met spicy kip en romige knoflooksaus voor slechts €3 per persoon. Lekker, makkelijk en budgetvriendelijk!
Lees meer
Mungbonen Curry met Boerenkool
Mungbonen Curry met Boerenkool
Deze romige mungbonen curry met boerenkool en kokosmelk is een voedzame en smaakvolle Indiase maaltijd. Boordevol eiwitten, vezels en antioxidanten. Bekijk het recept!
Lees meer
Peking Eend Maken
Peking Eend Maken
Leer hoe je zelf authentieke Peking eend maakt! Dit klassieke Chinese recept laat zien hoe je de eend krokant roostert en serveert met pannenkoekjes, hoisinsaus, komkommer en bosui.
Lees meer
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Perfecte Hele Kip uit de Airfryer – Krokant van Buiten, Mals van Binnen
Wil je een hele kip bereiden in de airfryer die superkrokant is van buiten en botermals van binnen? Met dit eenvoudige recept en de Instant Vortex Plus Airfryer zet je in minder dan een uur de perfecte...
Lees meer
Bombay Aardappelcurry
Bombay Aardappelcurry
Een traditionele Indiase aardappelcurry maar dan supersnel in de Instant Pot. Dit gerecht is zó smaakvol dat je het vlees geen seconde mist!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp