Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Duitse-Jager-Teller-met-varkenslende-rosti-en-asperges

Duitse Jäger Teller

Onze oosterburen staan over het algemeen niet bekend om hun verfijnde keuken. Een beetje onterecht is dat wel, want ik ben onlangs tijdens mijn trip in Duitsland behoorlijk geïnspireerd geraakt met een aantal heerlijke gerechten. Om te beginnen deze jäger teller. Een bord gevuld met een paar lekkere stukken varkenslende, in braadvocht gebakken champignons, röstirondjes en asperges.
Met dit recept leer je veel verschillende dingen klaar te maken.
.1. Hoe maak je een braadstuk (in dit geval varkenslende) klaar met behulp van een vleesthermometer.
2. Hoe maak je de lekkerste röstirondjes, die knapperig zijn van buiten en fluffy van binnen.
3. Hoe maak je snel een witte saus voor bij de asperges, zonder pakjes of zakjes.
4. Hoe maak je op de lekkerste manier champignons klaar.
5 from 1 vote
Cuisine Duits
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Vleesthermometer

Ingrediënten
  

Varkenslende

  • 1 kilo varkenslende aan één stuk
  • 50 gram roomboter
  • Extra vierge olijfolie
  • 4 knoflooktenen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 takjes salie
  • Platte peterselie optioneel
  • 250 gr kastanjechampignons

Röstirondjes

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 grote ui
  • 4 el volle melk
  • 3 el bloem
  • 2 eieren
  • Zonnebloemolie

Asperges met aspergesaus

  • 1 bosje groene asperges
  • 50 gram roomboter
  • 1 el bloem
  • 250 ml volle melk

Instructies
 

Varkenslende uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Bestrooi het stuk varkenslende met flink wat peper en zout.
    Verhit een stukje roomboter van 50 gram in een grote stoofpan en giet er een scheutje olijfolie bij.
    Braad de varkenslende aan beide kanten snel bruin. Kneus 4 knoflooktenen en voeg deze toe aan het vlees, samen met de naalden van 2 takjes rozemarijn en een handje salieblaadjes.
    Prik een vleesthermometer in het stuk vlees om de kerntemperatuur op te meten en zet het vlees met de deksel op de pan in de voorverwarmde oven. Het vlees gaat gaat ongeveer 90 minuten in de oven of totdat de thermometer 68 graden aangeeft. Als dit al na 60 minuten aangegeven wordt haal je gewoon de pan uit de oven. Bedruip het vlees om het half uur met het braadvocht.
    Haal na bereidingstijd het vlees uit de pan, wikkel het in aluminiumfolie en laat het even rusten.
    Snij ondertussen de onderkant van 250 gr kastanjechampignons en snij de champignons in vieren. Verhit de braadpan met het braadvocht op het fornuis en bak de champignons hierin.

Röstirondjes

  • Was de aardappels, rasp de aardappels in de schil en doe de rasp in een grote kom.
    Rasp een grote ui.
    Doe 4 el volle melk en 3 el bloem in een kom en roer met een garde door elkaar. Voeg 2 eieren toe en roer erdoor. Roer vervolgens de geraspte ui erdoor.
    Druk het meeste vocht uit de geraspte aardappels. Giet het bloem-ei mengsel bij de aardappels en meng door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
    Verhit in 2 koekenpannen een flinke laag zonnebloemolie. Doe in elke pan 3 volle eetlepels van het aardappelmengsel en druk de hoopjes een beetje aan met de bolle kant van de lepel. Laat 1 kant in ± 3 minuten goudbruin bakken en draai de röstirondjes daarna om, en laat de andere kant 3 minuten bakken.
    Haal de röstirondjes met een tang uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hou de rösti warm in de (afkoelende) oven.

Asperges met aspergesaus

  • Spoel een bosje groene asperges onder de kraan en snij van de onderkanten 2 tot 3 cm af. Kook de asperges in 2 tot 3 minuten beetgaar. Of 5 minuten als je het iets gaarde wilt hebben.
    Smelt 50 gram roomboter in een steelpan. Hak intussen wat sprietjes bieslook fijn. Roer 1 volle eetlepel bloem door de gesmolten boter. Roer een scheut volle erdoor en breng met aan de kook. Blijf roeren met de garde. Schenk er meer melk bij als de saus te dik dreigt te worden. Breng op smaak met zout, peper en de gehakte bieslook.

Serveren

  • Snij het stuk vlees in 1 cm dikke plakken en leg per persoon 2 plakken in het midden van een bord. Leg er 3 of 4 röstirondjes bij en aan de andere kant van het vlees asperges. Schep een lepel champignons op het vlees. Schenk een beetje van de aspergesaus over de asperges. Garneer eventueel met blaadjes platte peterselie.

Video

TIP

Probeer ook eens dit recept uit de Elzas: Elzasser zuurkool met spek, worst en karbonade
Elzasser-zuurkool-met-spek-en-worst
5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Bacalhau met knoflook, peper, koriandersaus
Maak Portugese bacalhau met knoflooksaus, koriander en gebakken uien. In Portugal koop je ontzouten bacalhau, in NL gebruik je kabeljauw.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp