Tijdens mijn verblijf in Ericeira ontdekte ik een gerecht dat niet alleen de Portugese kustkeuken weerspiegelt, maar ook de rijke tradities van de Azoren: krokant gebakken bacalhau met knoflooksaus. Bacalhau  – gezouten en gedroogde kabeljauw  – wordt in Portugal vaak de nationale trots genoemd. Er bestaan talloze recepten, van stoofpotten tot ovenschotels, maar deze eenvoudige variant met knoflook, peper en koriander behoort tot mijn favorieten.

Wat bijzonder is, is dat veel Portugese supermarkten tegenwoordig al ontzouten bacalhau verkopen. Dat scheelt dagen weken en water verversen, en maakt het koken een stuk praktischer. In Nederland heb je die luxe helaas niet, maar je kunt gelukkig uitstekend werken met diepvries of verse kabeljauw. De smaak is iets milder, maar nog steeds heerlijk – zeker in combinatie met de geurige knoflooksaus en gebakken uien.

In dit gerecht draait alles om eenvoud en balans. De bacalhau wordt kort en heet aangebakken tot een knapperige korst ontstaat. Ondertussen bereid je een saus van olijfolie, knoflook, peper en koriander die over de vis wordt geschept. Het geheel komt tot rust op een bedje van langzaam gebakken uien, die een lichte zoetheid toevoegen en de zoute, hartige vis perfect aanvullen.

Op de Azoren staat dit soort gerechten symbool voor de kracht van de eilandkeuken. Vissersfamilies gebruikten eeuwenlang eenvoudige ingrediënten uit zee en land, en brachten die samen in gerechten die voedzaam, puur en smaakvol waren. Dit is zo’n recept: zonder ingewikkelde technieken, maar met een resultaat dat meteen doet denken aan een Portugese familie aan tafel.

Voor mij was het een feest om dit gerecht in Ericeira te maken  – de geur van knoflook en koriander in de lucht, het geluid van de zee op de achtergrond. Maar zelfs als je in Nederland in je eigen keuken staat, proef je diezelfde warmte.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Krokant gebakken bacalhau met knoflooksaus en koriander op gebakken uien

Krokant gebakken Bacalhau met knoflooksaus

In Portugal is bacalhau hét nationale ingrediënt. In deze video maak ik krokant gebakken bacalhau met knoflook-, peper- en koriandersaus, geserveerd op een bedje van gebakken uien. Dit recept komt oorspronkelijk van de Azoren, waar pure eenvoud en smaak centraal staan.
👉 In Portugal koop je vaak al ontzouten bacalhau in de supermarkt. In Nederland is dat lastig te vinden, maar gelukkig kun je dit gerecht ook maken met diepvries of verse kabeljauw.
Een eenvoudig maar indrukwekkend gerecht dat je meteen naar Portugal brengt! 🇵🇹
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • olijfolie
  • een halve bol knoflook
  • een bosje verse koriander of eventueel peterselie
  • witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • zwarte peper
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel piri piri saus of tabasco
  • 4 stukken kabeljauw of nog beter: ontzouten bacalhau
  • paneermeel
  • ± 8 grote garnalen
  • 1 struik broccoli

Instructies
 

Recept

  • Snij 1 grote ui in ringen. Verhit een scheutje olijfolie en bak de uien tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Snij de teentjes van een halve bol knoflook fijn en doe ze in een kommetje. Snij een bosje verse koriander fijn en gooi bij de knoflook in het kommetje. Doe er 2 eetlepels olijfolie bij, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel suiker, zwarte peper uit de molen, ½ theelepel cayennepeper en 1 theelepel piri piri saus (of eventueel tabasco). Meng dit goed door elkaar.
  • Maak 4 stukken kabeljauw (of nog beter: ontzouten bacalhau) vochtig en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper. Strooi paneermeel op een bord en doop de kabeljauwstukken aan alle kanten in de paneermeel zodat er aan alle kanten een laagje paneermeel blijft kleven.
  • Verhit in een andere pan een flinke scheut olijfolie en bak de stukken kabeljauw goudbruin en krokant. Laat ± 8 grote garnalen meebakken met de kabeljauw.
  • Haal de roosjes van 1 struik broccoli en snij de stam van de broccoli in stukjes. Kook de broccoliroosjes en de stukjes stam beetgaar. (of gewoon gaar als je dat lekkerder vind).

Serveren

  • Verdeel de gebakken uien over 4 borden. Leg een stuk kabeljauw op de uien en verdeel de knoflook-koriandersaus erover. Leg op elk stuk kabeljauw twee garnalen. Serveer de broccoli erbij.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Crispy bacalhau with garlic and coriander sauce served on caramelized onions
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en sushi-rijst
Japanse zalm met nori en romige sushi-rijst met oesterzwammen. Een gerecht vol umami, pure smaken en de serene rust van Kyoto op je bord.
Lees meer
Surinaamse Moksi Meti
Surinaamse Moksi Meti
Maak authentieke Surinaamse Moksi Meti met geroosterd buikspek, kip, paksoi en Char Siu – een vleesfeest vol smaak!
Lees meer
Stinky Tofu uit Taiwan
Stinky Tofu uit Taiwan
Taiwanese stinky tofu is een gerecht dat nieuwsgierigheid wekt, misschien zelfs een beetje angst inboezemt, maar uiteindelijk een verhaal vertelt over traditie, smaak en cultuur.
Lees meer
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Patat Frites zoals bij Bram Ladage
Er is toch geen snack zo lekker als knapperige versgebakken patat frites. Van die goudbruine handgesneden frieten, gemaakt van nieuwe oogst patat-aardappelen. Maar hoe maak je dat zelf?
Lees meer
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane
Parmigiana di Melanzane is één van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Een soort lasagne maar in plaats van pastabladen worden er aubergineplakken gebruikt. Het is een heerlijk vegetarisch gerecht en...
Lees meer
Courgettesoep met kerrie
Courgettesoep met kerrie
Maak deze romige courgettesoep met kerrie en paprika – gezond, snel klaar en ideaal voor courgettes uit je moestuin!
Lees meer
Marokkaanse Bastilla met kip
Marokkaanse Bastilla met kip
Ontdek de Marokkaanse bastilla met kip uit Fez: een feestelijk gerecht met krokant deeg, specerijen, amandelen en een vleugje zoet.
Lees meer
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa met zoetzure snijbonen
Smoor Djawa: mals Indisch gestoofd rundvlees met kruidige saus, zoetzure snijbonen en gele rijst. Comfortfood met een Indische twist.
Lees meer
Portugese Bonensoep met Chorizo
Portugese Bonensoep met Chorizo
Heerlijke Portugese bonensoep (sopa de feijão) met chorizo, spek, bonen en aardappel. Volgens authentiek recept, eenvoudig thuis te maken.
Lees meer
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken
Arabian Nights Chicken: Midden-Oosterse kipstoof met abrikozen, kaneel en amandelen. Vol smaak, eenvoudig te maken, perfect met geurige rijst.
Lees meer
Facebook
Pinterest
WhatsApp