Go Back
+ servings
Krokant gebakken bacalhau met knoflooksaus en koriander op gebakken uien

Krokant gebakken Bacalhau met knoflooksaus

In Portugal is bacalhau hét nationale ingrediënt. In deze video maak ik krokant gebakken bacalhau met knoflook-, peper- en koriandersaus, geserveerd op een bedje van gebakken uien. Dit recept komt oorspronkelijk van de Azoren, waar pure eenvoud en smaak centraal staan.
👉 In Portugal koop je vaak al ontzouten bacalhau in de supermarkt. In Nederland is dat lastig te vinden, maar gelukkig kun je dit gerecht ook maken met diepvries of verse kabeljauw.
Een eenvoudig maar indrukwekkend gerecht dat je meteen naar Portugal brengt! 🇵🇹
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Portugees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 grote ui
  • olijfolie
  • een halve bol knoflook
  • een bosje verse koriander of eventueel peterselie
  • witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • zwarte peper
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel piri piri saus of tabasco
  • 4 stukken kabeljauw of nog beter: ontzouten bacalhau
  • paneermeel
  • ± 8 grote garnalen
  • 1 struik broccoli

Instructies
 

Recept

  • Snij 1 grote ui in ringen. Verhit een scheutje olijfolie en bak de uien tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
  • Snij de teentjes van een halve bol knoflook fijn en doe ze in een kommetje. Snij een bosje verse koriander fijn en gooi bij de knoflook in het kommetje. Doe er 2 eetlepels olijfolie bij, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel suiker, zwarte peper uit de molen, ½ theelepel cayennepeper en 1 theelepel piri piri saus (of eventueel tabasco). Meng dit goed door elkaar.
  • Maak 4 stukken kabeljauw (of nog beter: ontzouten bacalhau) vochtig en bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper. Strooi paneermeel op een bord en doop de kabeljauwstukken aan alle kanten in de paneermeel zodat er aan alle kanten een laagje paneermeel blijft kleven.
  • Verhit in een andere pan een flinke scheut olijfolie en bak de stukken kabeljauw goudbruin en krokant. Laat ± 8 grote garnalen meebakken met de kabeljauw.
  • Haal de roosjes van 1 struik broccoli en snij de stam van de broccoli in stukjes. Kook de broccoliroosjes en de stukjes stam beetgaar. (of gewoon gaar als je dat lekkerder vind).

Serveren

  • Verdeel de gebakken uien over 4 borden. Leg een stuk kabeljauw op de uien en verdeel de knoflook-koriandersaus erover. Leg op elk stuk kabeljauw twee garnalen. Serveer de broccoli erbij.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel