Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Culinair hoogtepunt in het voorjaar

Nederlandse asperges zijn een ware delicatesse en staan bekend om hun uitstekende kwaliteit en smaak. Deze witte groente is een culinair hoogtepunt dat elk voorjaar weer wordt verwelkomd in Nederlandse keukens en restaurants.

Asperges worden in Nederland geteeld op speciale aspergevelden, ook wel aspergebedden genoemd. Het seizoen begint meestal rond half april en duurt tot 24 juni, de zogenaamde “Dag van de Asperge”. Dit is de traditionele afsluiting van het aspergeseizoen. Gedurende deze periode is de vraag naar asperges groot, omdat mensen genieten van hun unieke smaak en textuur.

De Nederlandse asperge heeft een milde, delicate smaak met een lichte bitterheid. De textuur is knapperig en sappig, en de asperges hebben een kenmerkende vezelige structuur. Traditioneel worden asperges vaak geserveerd met gesmolten boter, hollandaisesaus, ham, ei en aardappelen. Deze klassieke combinatie vormt een heerlijke maaltijd die veel Nederlanders in het voorjaar graag eten.

Optimale omstandigheden voor groei

Wat de Nederlandse asperges zo bijzonder maakt, is de zorg en aandacht die aan hun teelt wordt besteed. Aspergeboeren werken hard om de asperges onder optimale omstandigheden te laten groeien. Dit begint met het aanleggen van de aspergebedden, waar de aspergeplanten vervolgens geduldig worden gekweekt. De asperges groeien onder de grond, beschermd tegen het zonlicht, waardoor ze hun kenmerkende witte kleur krijgen.

Daarnaast speelt de oogsttijd een cruciale rol bij de kwaliteit van de asperges. De asperges worden met de hand geoogst zodra ze de optimale grootte en dikte hebben bereikt. Dit zorgt ervoor dat elke asperge vers en van hoge kwaliteit is.

Export naar andere landen

Nederlandse asperges zijn niet alleen geliefd in eigen land, maar worden ook geëxporteerd naar andere landen. Ze hebben een uitstekende reputatie opgebouwd en worden gewaardeerd om hun smaak en versheid. Het is een seizoensgebonden groente waar veel mensen reikhalzend naar uitkijken.

Kortom, Nederlandse asperges zijn een culinaire traktatie waar veel liefhebbers naar uitkijken. Met hun milde smaak, knapperige textuur en unieke witte kleur vormen ze een heerlijk gerecht dat het voorjaar in Nederland nog specialer maakt.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
Klassieke-asperges-met-hollandaisesaus-en-krieltjes-met-rozemarijn

Klassieke asperges met hollandaisesaus

Het traditionele aspergeseizoen loopt van eind april tot eind juni. Een korte periode waar ik graag gebruik van maak omdat het een heerlijke seizoensgroente is. Mits goed klaargemaakt, want het kan in de bereidingswijze ook nog wel eens fout gaan. Het resultaat is dan een stugge vezelige asperge die gewoon niet lekker is. En dat is zonde, want de asperge is tegenwoordig een kostbare groente. In dit recept laat ik je zien hoe je de lekkerste sappige asperges klaarmaakt en daar maak ik een heerlijk romig hollandaisesausje bij. Als je daar de ovengeroosterde krieltjes uit dit recept bij klaarmaakt en er een gekookt eitje en een paar plakken beenham bij serveert heb je een overheerlijk voorjaarsmaaltje.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • staafmixer

Ingrediënten
  

Ovengeroosterde krieltjes

  • 750 à 1000 gram krieltjes met schil
  • 1 takje rozemarijn
  • zout en peper uit de molen
  • (chili)olijfolie

Asperges klaarmaken

  • 500 à 750 gram gram asperges of meer
  • 8 pimentkorrels
  • 1 tl zout
  • 1 el kristalsuiker
  • 1/2 citroen
  • 4 eieren
  • peterselie
  • 1 pakje beenham vleeswaar

Hollandaisesaus

  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1/2 citroen
  • zout en peper uit de molen
  • 1 tl mosterd
  • 2 el mayonaise eventueel

Instructies
 

Ovengeroosterde krieltjes

  • Verwarm de oven voor op 225 graden.
  • Was 750 à 1000 gram krieltjes met schil in de schil. Snij de krieltjes door de helft en gooi ze in een ovenschaal.
    750 à 1000 gram krieltjes met schil
  • Rits van 1 takje rozemarijn de naaldjes, hak ze fijn en strooi ze over de krieltjes. Maal er zout en peper uit de molen over en sprenkel er (chili)olijfolie over. Meng het door elkaar met je handen en leg de krieltjes met de doorgesneden kant zoveel mogelijk naar boven.
    1 takje rozemarijn
  • Zet de oven op grillstand en rooster de krieltjes 30 tot 45 minuten in de oven op 225 graden.

Asperges klaarmaken

  • Snij van 500 à 750 gram asperges 2 cm van de houterige onderkant af. Schil daarna de asperges met een dunschiller 2 keer rondom. De asperges mogen royaal geschild worden om geen draderige asperges te krijgen. Dit schillen doe ongeveer vanaf 1 cm onder het kopje naar beneden toe.
  • Gooi de schillen niet weg maar leg ze op de bodem van de kookpan waar je de asperges in gaat schillen. Van het kookvocht en de schillen kun je later aspergesoep maken. Leg de geschilde asperges op het bedje van aspergeschillen. Giet koud water bij tot de asperges onder staan, voeg 8 pimentkorrels toe, 1 tl zout en 1 el kristalsuiker. Knijp het sap van een halve citroen erbij uit en gooi de uitgeknepen citroen er ook bij. Breng het aan de kook.
  • Laat de asperges 4 minuten koken met de deksel op de pan. Draai daarna de hittebron uit maar laat de asperges 20 minuten in het kookwater staan om na te garen.
  • Kook 4 eieren halfzacht. Pel de eieren.
  • Haal de asperges uit de pan en laat ze even uitdruipen op een theedoek.

Hollandaisesaus

  • Laat 125 gram roomboter smelten in een steelpan.
  • Splits 2 eieren en doe de dooiers in een mengbeker van de staafmixer. Voeg 1 el heet water toe, het sap van een halve citroen, zout en peper uit de molen en 1 tl mosterd.
  • Zet de staafmixer in de mengbeker en mix het tot een gladde saus. Voor een dikkere saus kun je er eventueel 2 el mayonaise door mengen.

Serveren

  • Leg een aantal asperges op een bord. Schep er krieltjes uit de oven bij. Snij een ei doormidden en leg erbij. Vouw een paar plakjes beenham en leg erbij. Schep de Hollandaisesaus erover en garneer met gehakte peterseilie.

Video

TIP

Maak lekkere aspergesoep van de schillen van de asperges. Dat is pas een no-waste recept.
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Klassieke-asperges-met-hollandaisesaus-en-krieltjes-met-rozemarijn
Chinese speklapjes met sperziebonen
Chinese speklapjes met sperziebonen
Maak deze zelfbedachte fusion van krokant gebakken speklap, Chinese smaakmakers en knapperige groenten. Een smaakvolle wokmaaltijd met een Hollandse twist!
Lees meer
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp