Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
SPAANSE-BOERENKOOLSOEP-MET-PAELLARIJST-EN-CHORIZO

Boerenkoolsoep met paëllarijst en chorizo

Een heerlijke fusion tussen de Spaanse en Nederlandse keuken, deze boerenkoolsoep. Veel lichter verteerbaar dan wanneer je er een stamppot van maakt. En lekker met de pittige smaak van chorizo en serranoham. De door saffraan gearomatiseerde paëllarijst combineert er perfect bij. Kortom, een smaakvol winters gerecht met Zuid-Europese invloeden.
No ratings yet
Cuisine Nederlands, Spaans

Ingrediënten
  

Paëllarijst

  • 2 koppen paëlla/risottorijst
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 mespunt saffraan
  • 3 bosuien

Boerenkoolsoep

  • 1 Chorizoworst
  • 1 Rode ui
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 Zoete aardappels met paarse schil
  • 300 gram Boerenkool
  • 3 kippenbouillontabletten
  • 4 plakjes serranoham
  • 1 bosje platte peterselie

Instructies
 

Paëllarijst

  • Zet een gevulde waterkoker aan voor gekookt water.
    Verhit een stoofpan en voeg 2 koppen risottorijst toe. Voeg een verkruimeld kippenbouillontablet, 1 volle theelepel kurkuma, 1 volle theelepel zoet paprikapoeder, een mespunt saffraan en 3 in ringen gesneden bosuien toe.
    Voeg gekookt water toe tot de rijst ongeveer 2 cm onder water staat. Breng aan de kook en laat de rijst op een lage hittebron in 30 minuten gaar koken.

Boerenkoopsoep

  • Snij de chorizo in kleine blokjes. Verhit een soep- of stoofpan en bak de chorizo zachtjes uit. Haal met een schuimspaan uit de pan en laat de blokjes uitlekken op keukenpapier.
    Snipper een rode ui en 2 teentjes knoflook en fruit deze in het overgebleven vet van de uitgebakken chorizo.
    Schil 2 zoete aardappels (of gewone aardappels als je dat liever eet). Snij deze in blokjes en voeg toe aan de ui en knoflook. Gooi de zak boerenkool erbij. Giet er 1,5 liter water bij en 3 kippenbouillontabletten. Breng aan de kook en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
    Neem de soeppan van de hittebron en pureer de soep met een staafmixer totdat deze een egaal geheel is. Voeg peper uit de molen toe naar smaak.
    Verhit een koekenpan en bak 4 plakjes serranoham uit.

Serveren

  • Schep de paëllarijst in een kommetje en deponeer deze op een diep bord, zodat je een mooi bolletje rijst krijgt. Schep een paar opscheplepels soep rond de rijst. Strooi er een handvol chorizoblokjes over. Leg in reepjes gescheurde serranoham over de rijst en garneer met gehakte platte peterselie.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Spaanse boerenkoolsoep met paëllarijst en chorizo
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp