Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Een Mexicaanse familiemaaltijd

Plato de Familia, ook wel bekend als de Mexicaanse familiemaaltijd, is een traditioneel gerecht dat de rijke culinaire tradities van Mexico weerspiegelt. Het is een maaltijd die speciaal is samengesteld om gedeeld te worden met familie en vrienden, waarbij de nadruk ligt op het creëren van een gezellige en gastvrije sfeer.

De Plato de Familia is vaak kleurrijk en uitgebreid en combineert verschillende smaken en texturen. Het is een viering van de diversiteit van de Mexicaanse keuken en omvat meestal een scala aan ingrediënten, waaronder vlees, groenten, bonen, rijst, tortilla’s en verschillende sauzen.

Het delen van een Plato de Familia is een sociaal gebeuren dat de banden tussen familieleden versterkt. Het is gebruikelijk dat iedereen aan tafel zit en deelt van dezelfde schaal of borden, waardoor een gevoel van verbondenheid en gemeenschap ontstaat. Het is een moment om verhalen te delen, te lachen en quality time door te brengen met dierbaren.

Culturele betekenis

Daarnaast heeft de Plato de Familia een diepe culturele betekenis. Het symboliseert de waarde die Mexicaanse families hechten aan eten, gastvrijheid en samenzijn. Het is een gelegenheid waarop traditionele recepten van generatie op generatie worden doorgegeven en gekoesterd.

In Mexico is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur en speelt het een centrale rol bij het vieren van speciale gelegenheden en het versterken van familiebanden. De Plato de Familia is een uitdrukking van deze culinaire tradities en een manier om de rijke smaken en diversiteit van de Mexicaanse keuken te ervaren.

Kortom, Plato de Familia is niet zomaar een maaltijd, het is een symbolische viering van familie, cultuur en gemeenschap. Het brengt mensen samen, versterkt relaties en biedt een smaakvolle reis door de traditionele Mexicaanse keuken.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken

Mexicaanse familiemaaltijd. Plato de Familia.

Plato de Familia is een variëteit van verschillende Mexicaanse gerechtjes. Een Mexicaanse familiemaaltijd, waarbij de tafel volgezet wordt met lekkere hapjes, waarmee je een maistortilla kunt vullen. Die gevulde tortilla staat vervolgens bol van de verschillende smaken en texturen. Want je kunt je tortilla aan tafel vullen met refried beans, gemarineerd en gegrild vlees, guacamole, pico de galo en niet te vergeten een zelfgemaakte habanero salsa. Erg leuk als je een keer gasten op het eten krijgt of tijdens een zomerse barbeque!
No ratings yet
Cuisine Mexicaans
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Barbeque of grillpan
  • staafmixer
  • Vijzel of keukenmachine
  • Tortillapers of een ovenschaal
  • grote schaal of dienblad

Ingrediënten
  

Carne Asada

  • 2 ribeye steaks of biefstuk of ossenhaas
  • pepr en zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 limoen
  • sinaasappelsap
  • olijfolie

Guacamole

  • 1 teentje knoflook
  • 1 rijpe avocado
  • 1 kleine ui
  • 1/2 limoen
  • 5 jalapenopeper schijfjes
  • zeezout

Refried beans

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • zout en peper
  • 1 blik bruine bonen 800 ml of 2 blikken kidneybonen van 400 ml
  • 1 limoen
  • 1 klein bosje koriander

Pico de Gallo

  • 1 grote tomaat
  • 1 kleine rode ui
  • 1 klein bosje koriander
  • 1 rode peper
  • 1/2 limoen
  • 1 scheut sinaasappelsap
  • 1 tl oregano

Mais tortillas

  • 1 kop fijn maismeel bv P.A.N.
  • 1/2 kop tarwebloem
  • 1 tl zout
  • handwarm water

Habanero salsa

  • 1 habanero peper
  • 1/2 limoen
  • 1 el rietsuiker
  • 1/2 tl zout

Extra nodig bij het serveren

  • 1 avocado
  • 1/2 limoen
  • 1 zak tortilla chips
  • geraspte kaas of kaas om te smelten

Instructies
 

Carne Asada

  • Leg de ribeye steaks in een schaal en bestrooi ze aan beide kanten met peper en zout. Hak 2 teentjes knoflook fijn en wrijf over het vlees. Snij een limoen doormidden en knijp het sap boven het vlees uit. Voeg een scheut sinaasappelsap en olijfolie toe. Dek de schaal af met huishoudfolie en laat het vlees minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Het beste resultaat krijg je als je het vlees een hele nacht laat marineren.
  • Tip: Je kunt als variatie ook kipfilet of procureurlapjes gebruiken.
  • Verhit de barbeque. Als je een barbeque met kolen gebruikt hou dan een plekje vrij wat minder heet is. Als je een gasbarbeque hebt is zo'n plek meestal standraad aanwezig.
  • Haal het vlees uit de marinade en schroei het aan beide kanten dicht. Wees niet te snel met omdraaien. Als het vlees nog aan het rooster plakt, probeer het dan niet eraf te trekken. Dan beschadig je de buitenkant van het vlees. Wacht gewoon tot het vlees vanzelf loskomt. Leg het vlees daarna op een minder hete plek van de barbeque en laat het rustig garen. Bedruip het vlees af en toe met de marinade.
  • Wanneer het vlees gaar is, leg je het op een snijplank en snij er dunne repen van.

Guacamole

  • Haal de schil van 1 teentje knoflook en maak 'm fijn in de vijzel. Ontpit de avocado en lepel 'm uit. Snipper 1 kleine ui. Gooi bij de knoflook in de vijzel en knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg 5 jalapenopeper schijfjes toe en breng op smaak met zeezout. Maak alles fijn in de vijzel. (je kunt ook een keukenmachine gebruiken).

Refried beans

  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan. Snipper 1 ui. Fruit de ui 5 minuten in de olijfolie. Snipper 2 teentjes knoflook en voeg toe. Roer er 1 tl chilipoeder en 1 tl komijnpoeder door. Breng op smaak met zout en peper. Giet een blik bruine bonen van 800 ml (met het vocht) in de pan en roer erdoor. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna 5 minuten op een lage hittebron pruttelen.
    Refried-beans-frigoles-refritos-Mexicaans gekruide bonenpuree
  • Pureer de bonen met een staafmixer. Als je de puree een beetje grof wilt houden, pureer dan niet te lang. Knijp het sap van een halve limoen in de bonenpuree. Hak een klein bosje koriander fijn en roer erdoor. Als je niet zo van de specifieke smaak van koriander houdt, laat de bonenpuree dan nog even pruttelen. De smaak wordt dan verzacht.

Pico de Gallo

  • Snij 1 grote tomaat in kleine blokjes en doe in een schaal. Halveer een rode ui en snipper deze zoals haringuitjes. Hak met je mes een klein bosje koriander fijn. Snij een rode peper in kleine stukjes. (Haal eventueel de zaadijsten en zaadjes eruit voor een minder pittig resultaat). Knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg een scheut sinaasappelsap en 1 tl oregano toe. Roer alles door elkaar en laat de smaken even intrekken.

Mais tortillas

  • Meng 1 kop fijn maismeel met een 1/2 kop bloem en 1 tl zout. Schenk er een scheut handwarm water bij, roer het met je vingers eerst door elkaar en kneed het daarna tot een soepel deeg. Het deeg mag niet te droog zijn (zodat het uit elkaar valt) maar zeker niet te nat (zodat het plakkerig aanvoelt). Wanneer het deeg te droog is, voeg je een beetje extra water toe. Wanneer het deeg te nat is, voeg je een beetje extra maismeel toe.
    Zelf-Mexicaande mais-tortillas-tacos-maken
  • Verhit een (gietijzeren) koekenpan zonder olie of boter.
  • Rol tussen je handen een balletje deeg ter grootte van een pingpongballetje. Bedek de tortilla pers met een ziplockzakje of een stukje folie. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Pers het deegballetje tot een kleine tortilla.
  • Als je geen tortilla pers hebt en ook niet van plan bent om deze aan te schaffen kun je ook een platte ovenschaal gebruiken.
    Leg een ziplockzakje of stukje folie op een werkvlak. Leg het balletje deeg erop en druk hem iets aan. Leg er een ziplockzakje of stukje folie overheen. Druk met een ovenschaal erop tot je een mooie ronde tortilla hebt.
  • Bak de tortillas 1 minuut aan elke kant in de hete koekenpan. In de tussentijd kun je de andere tortillas voorbereiden. Bewaar de tortillas in een schaal met een schone theedoek erover.

Habanero salsa

  • Snij de habanero peper in hele kleine stukjes. Knijp het sap van een halve limoen erboven uit. Voeg 1 eetlepel rietsuiker toe en een snufje zout. Meng goed door elkaar en laat even staan om de smaken te laten blenden.
  • Je kunt de saus een aantal weken weken bewaren in een afgesloten flesje.

Serveren

  • Neem een grote schaal of een dienblad. Zet de schaal vol met kommetjes en bordjes, gevuld met de gerechten die je nu hebt klaargemaakt: De reepjes vlees (carne asada), guacamole, refried beans, pico de gallo, mais tortillas en de habanero saus. Zet er 4 extra kommetjes bij met stukjes avocado, partjes limoen, tortillachips en geraspte kaas.
  • Tip: het is heel lekker om er een kommetje gesmolten kaas bij te serveren waar je de tortilla chips in kan dopen.

Video

TIP

Maak zelf je mais tortilla’s voor deze Mexicaanse familiemaaltijd
Zelf Mexicaanse mais-tortillas-tacos-maken
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

Plato-de-familia-met-carne-asada-en-pico-de-gallo-refried-beans
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Oranjetompoucen
Oranjetompoucen
Of je nu Koningsdag viert of gewoon zin hebt in een Hollands gebakje, deze zelfgemaakte tompoucen zijn een echte uitdaging – maar als ze lukken, zijn ze spectaculair!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp