Krijg tot 20% korting op hotelovernachtingen!

Wat is Pörkölt?

Hongaarse pörkölt met dödölle is een klassieker uit de Hongaars keuken — een stoofgerecht op basis van rundvlees, ui en paprika, geserveerd met krokante aardappelkoekjes.

Waarom Hongaarse Pörkölt met Dödölle zo populair is

Pörkölt wordt vaak omschreven als de Hongaarse variant van goulash, maar wie het aan een Hongaar vraagt, weet: het is een gerecht op zichzelf. In tegenstelling tot gulyás, dat soepachtig is en vaak met aardappels wordt geserveerd, is pörkölt een dikke, rijke stoof op basis van rund- of varkensvlees, ui, en — zoals in veel Hongaarse gerechten — een royale hoeveelheid paprikapoeder. Het resultaat is comfortfood met diepe, aardse smaken.

Deze Hongaarse pörkölt met dödölle is perfect voor een koude dag. De rijke paprikasaus, het malse vlees en de krokante aardappelkoekjes maken dit tot echt Hongaars comfortfood.

 

Dödölle: de aardappelvariant

Als traditioneel bijgerecht kies ik voor dödölle: eenvoudige, rustieke aardappelkoekjes die krokant worden gebakken. Ze nemen de saus perfect op en geven een mooie tegenhanger aan het zachte stoofvlees.

Variaties & persoonlijk advies

Iedere Hongaarse familie heeft haar eigen versie van pörkölt. Op fora zoals Reddit gaan hele discussies over waar de grens ligt tussen gulyás, pörkölt en paprikás — en de antwoorden lopen flink uiteen. Eén ding is zeker: deze klassieker verdient het om op jouw eettafel te schitteren.

Bol AlgemeenBol Algemeen
KokenKoken
hongaarse pörkölt met dödölle geserveerd in een diepe schaal met peterselie

Pörkölt (Hongaarse Beef Stew) met Dödöle

Als je het over Hongarije hebt denkt iedereen meteen aan Goulash. Maar er is nog zoveel meer te vinden. Zoals Pörkölt; een heerlijke Beef Stew in rode wijn en Dödöle; knapperige aardappelkoekjes die als begeleider bij de Pörkölt geserveerd worden. Kijk de video maar en leer de rijke Hongaarse keuken kennen.
5 from 1 vote
Course Hoofdgerecht
Cuisine Oost Europees
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Pörkölt

  • 1 kilo mager rundvlees
  • Milde olijfolie
  • Roomboter
  • 1 rode ui
  • Knoflook
  • 2 puntpaprika’s
  • Cherry tomaatjes
  • Bloem
  • Rode wijn
  • Rundvleesbouillon
  • Zoet paprikapoeder
  • Hot paprikapoeder
  • Laurierblaadjes
  • Bruine basterdsuiker
  • 1 blikje Tomatenpuree
  • 1 blik Tomatenblokjes
  • Platte peterselie

Dödöle

  • Aardappels
  • 1 ui
  • Bloem
  • Turkse yoghurt
  • Milde olijfolie
  • Zout en peper

Instructies
 

Pörkölt

  • Verwarm de oven voor 140 graden. Zet de waterkoker aan met een halve liter water.
    Snij 1 kilo rundvlees in plakken van 1 cm dik en halveer deze plakken zodat er een soort kleine steaks ontstaan. Kruid de steaks royaal met peper en zout. Verhit een scheut milde olijfolie in een grote braadpan. Voeg de steaks toe en bak ze 4-5 minuten per kant bruin. Haal uit de pan bewaar op een bord voor later gebruik.
    Snij een grote rode ui in halve ringen, een puntpaprika in blokjes en pers 4 teentjes knoflook uit.
    Verlaag het vuur, voeg 50 gr roomboter toe aan de pan en voeg, eenmaal gesmolten, de gesneden uien toe. Bak de ui op laag viuur totdat deze lichtbruin gekarameliseerd is, ongeveer 8-10 minuten.
    Voeg de knoflook en paprika toe en bak nog eens 3-4 minuten.
    Doe de steaks in een schaal en bestrooi met bloem. Zorg dat de steaks rondom bedekt zijn et een dun laagje bloem. Voeg het rundvlees weer toe aan de pan en roer het door het uimengsel. Voeg de 2 blokjes runderbouillon, 1 el heet paprikapoeder, 3 el zoet paprikapoeder, 2 el bruine suiker, 4 laurierblaadjes, 1 blikje tomatenpuree en 1 blik tomatenblokjes toe. Roer alles door elkaar en voeg dan 1 vol glas rode wijn toe. Schenk er tot slot zoveel gekookt water bij zodat het vlees net onder staat. (Als dat niet al het geval is).
    Zet de stoofpan in de voorverwarmde oven en laat het 3 uur gaarsudderen. 

Dödöle

  • Snipper een ui en fruit deze 5 minuten in een koekenpan. Kook 800 gr. aardappelen gaar in gezouten water. Giet ze af en maak puree met behulp van een aardappelpers (een pureestamper kun je ook gebruiken). Breng op smaak met zout en peper. Voeg de gebakken ui toe en een flinke eetlepel Turkse yoghurt. Roer door elkaar.
    Voeg in gedeeltes 250 gr. bloem toe en roer met een houten lepel door het mengsel. Kneed het daarna met je handen tot een vaste substantie zodat je een bal kan vormen.
    Bestuif een werkblad en maak een dikke rol van het mengsel. Snij plakken van deze rol van 2 cm dik.
    Verhit een scheut milde olijfolie in een koekenpan en bak de dödöles aan beide kanten totdat deze goudbruin en knapperig zijn.

Serveren

  • Schep 2 opscheplepels van de Hongaarse Beef Stew in een diep bord. Snij een dödöle doormidden en leg deze op de stew. Garneer met ringen puntpaprika, doorgesneden cherry tomaatjes en platte peterselie.

Video

5 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel
Author picture

Heb je het recept gemaakt of wil je het gaan maken? Heb je een vraag erover? Laat het in onderstaande reacties weten! Ik zou het echt leuk vinden als je een foto van het recept deelt op Facebook of Instagram met de hashtag #reneindekeuken of tag @reneindekeuken. Veel plezier met koken!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rene van der Linden van Rene in de keuken

RENE IN DE KEUKEN

Ik ben René van der Linden, een gepassioneerde hobbykok en hoop jou te inspireren met mijn recepten, waar je helemaal geen chef voor hoeft te zijn. Met een beetje liefde voor het koken en het gebruik van goede verse producten kan iedereen iets lekkers op tafel toveren.

Laat je inspireren door de veelzijdige recepten op deze website  en kijk vooral eens naar de kookvideo’s van René in de Keuken op YouTube.

PORKOLT HONGAARSE BEEF STEW GOULASH
Koreaanse Bibimbap
Koreaanse Bibimbap
Bibimbap is een kleurrijke Koreaanse rijstbowl met groenten, ei en pittige gochujangsaus. Ontdek hoe je dit flexibele gerecht zelf maakt.
Lees meer
Dan Dan Noodles
Dan Dan Noodles
Maak zelf Dan Dan Noodles: pittige Chinese noedels met gehakt, chili-olie en sesampasta. Inclusief slimme supermarkt-alternatieven voor authentieke smaak.
Lees meer
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Griekse Yiouvetsi Met Gamba’s & Orzo
Yiouvetsi is een Grieks stoofgerecht met orzo. In dit recept met gamba’s, venkel en feta maak je een lichte, moderne versie van deze klassieker.
Lees meer
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Marokkaanse Tajine Met Kip en Groenten
Lees meer
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse Chicken Skewers & Beef Kabobs
Marokkaanse chicken skewers en beef kabobs van de BBQ met yoghurt-tahini saus. Smaakvol streetfood geïnspireerd op mijn reis door Marokko. Bekijk het recept!
Lees meer
Griekse Stifado
Griekse Stifado
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, uien, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Griekse salade
Griekse salade
Stifado is een klassiek Grieks stoofgerecht met rundvlees, sjalotjes, wijn en kaneel. In deze snelle versie uit de Instant Pot staat het in 35 minuten op tafel.
Lees meer
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Chicken Biryani Uit De Instant Pot
Maak Chicken Biryani in de Instant Pot: sneller klaar, bomvol smaak. Met een twist van krokant kippenvel als topping.
Lees meer
Bjang Bjang Noodles
Bjang Bjang Noodles
Zelf Bjang Bjang Noodles maken? Ontdek dit pittige noedelgerecht uit Xi’an met zelfgemaakte noedels, gemarineerd varkensvlees en hete olie.
Lees meer
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
3 Heerlijke Paasbrunch Ideeën
Makkelijk & feestelijk brunchen met Pasen? Probeer deze 3 Paasbrunch ideeën: serveerglaasjes, gevulde croissants en deviled eggs. Lekker én snel klaar!
Lees meer
Booking.com
Facebook
Pinterest
WhatsApp
{ "@context": "https://schema.org", "@type": "Recipe", "name": "Hongaarse Pörkölt met Dödölle", "author": { "@type": "Person", "name": "Rene van der Linden" }, "description": "Een traditioneel Hongaars stoofgerecht met rundvlees, paprika en tomaat, geserveerd met krokante aardappelkoekjes (Dödölle).", "image": "https://reneindekeuken.nl/wp-content/uploads/2025/04/porkolt-dodole.jpg", "datePublished": "2025-06-09", "prepTime": "PT30M", "cookTime": "PT3H30M", "totalTime": "PT4H", "recipeYield": "4 personen", "recipeCategory": "Hoofdgerecht", "recipeCuisine": "Hongaars", "keywords": "pörkölt, dödölle, Hongaars stoofgerecht, aardappelkoekjes, traditionele keuken", "recipeIngredient": [ "1 kilo mager rundvlees", "milde olijfolie", "roomboter", "1 rode ui", "4 teentjes knoflook", "2 puntpaprika’s", "cherry tomaatjes", "bloem", "rode wijn", "2 blokjes runderbouillon", "1 el hot paprikapoeder", "3 el zoet paprikapoeder", "4 laurierblaadjes", "2 el bruine basterdsuiker", "1 blikje tomatenpuree", "1 blik tomatenblokjes", "platte peterselie", "800 g aardappels", "1 ui (voor dödölle)", "250 g bloem (voor dödölle)", "1 flinke eetlepel Turkse yoghurt", "zout en peper" ], "recipeInstructions": [ { "@type": "HowToStep", "name": "Rundvlees aanbraden", "text": "Snij het rundvlees in plakken, kruid met zout en peper en bak in olie aan beide zijden bruin. Haal uit de pan en zet apart." }, { "@type": "HowToStep", "name": "Ui, knoflook en paprika fruiten", "text": "Bak de gesnipperde ui in roomboter tot goudbruin, voeg knoflook en paprika toe en fruit nog 3-4 minuten." }, { "@type": "HowToStep", "name": "Stoof opbouwen", "text": "Voeg het vlees terug in de pan. Voeg bloem toe en roer. Voeg daarna tomatenpuree, tomatenblokjes, paprikapoeder, suiker, laurier, bouillon, wijn en gekookt water toe." }, { "@type": "HowToStep", "name": "Garen in oven", "text": "Zet de pan afgedekt 3 uur in een voorverwarmde oven op 140°C." }, { "@type": "HowToStep", "name": "Dödölle maken", "text": "Kook aardappelen, pureer en meng met gebakken ui, yoghurt, zout en bloem. Vorm een deegrol, snij in plakken en bak goudbruin in olie." }, { "@type": "HowToStep", "name": "Serveren", "text": "Schep pörkölt in een diep bord, leg er dödölle op en garneer met tomaat, puntpaprika en platte peterselie." } ], "aggregateRating": { "@type": "AggregateRating", "ratingValue": "5", "reviewCount": "18" } }