Tijdens mijn rondreis door Marokko raakte ik diep geïnspireerd door de smaken, geuren en eetcultuur van het land. Overal waar je komt, ruik je houtskool, hoor je het sissen van grills en zie je kraampjes waar vlees, vis of groenten direct boven het vuur worden bereid. Dit is het echte Marokkaanse streetfood: puur, gegrild en boordevol smaak.In dit recept maak ik twee klassieke BBQ-gerechten:🍢 Chicken skewers – kruidig gemarineerde kippendijen🥩 Beef kabobs – sappige runderspiesjes met Noord-Afrikaanse specerijen🥙 Geserveerd met platbrood en een frisse yoghurt-tahini saus.
Begin met het marineren van de kip. Snij 1 kilo kipdijfilet in niet al te kleine stukjes. Meng de kipstukjes met 2 el olijfolie, 1 kop Griekse yoghurt, 3 teentjes uitperste knoflook, 1 tl kurkuma, 1 tl zwarte peper, 1 tl gemberpoeder, 1 tl uienpoeder, 2 tl gemalen komijn, 2 tl paprikapoeder en 2 tl zout.Snij een klein bosje koriander en een klein bosje platte peterselie fijn en meng dat er tevens door.
Laat de kip minimaal een half uur marineren. Langer is altijd beter.
Rijg de kip na het marineren aan vleesspiezen. Ik deed 4 kipstukjes aan één spies.
Beef Kabobs
Draai in een foodprocessor fijn: een in stukken gesneden 1 ui, 4 teentjes knoflook, een in stukken gescheurd een klein bosje koriander, een in stukken gescheurdeen klein bosje platte peterselie, een handje muntblaadjes en een scheutje olijfolie.
Schep het mengsel uit de foodprocessor bij 1 kilo runder- of lamsgehakt in een schaal. Voeg 1 tl zout, 1 tl venkelzaad, 1 tl gemalen komijn en 1 tl chilivlokken toe. Meng alles met schone handen goed door elkaar. Neem een stukje gehakt en draai er met je handen een balletje van. Het balletje moet een maat hebben wat het midden houdt tussen een tennisbal en een golfbal. Rol van het balletje vervolgens een 'worstje' tussen je handen en druk dat vervolgens een beetje plat. Rijg de stukjes gehakt aan vleesspiezen.
Yoghurt-Tahin saus
Doe 1 kop Griekse yoghurt in een kommetje of schaaltje. Rasp de zest van een 1 citroen erboven en knijp 1 helft van de citroen erboven uit. Gebruik je andere hand om eventuele pitjes op te vangen. Voeg 2 el tahin, een scheutje honing en zout en peper toe. Roer alles door elkaar.
Snij een handje muntblaadjes fijn. Roer één helfdt door de saus en gebruik de andere helft om erover te strooien.
Grillen van het vlees
Je kunt de vleesspiezen zo'n beetje overal bereiden.Gasbarbecue: Verhit de barbecue op medium hitte en grill het vlees tot het gaar is. Met name de kip moet niet met de hitte voluit klaargemaakt worden. De kip heeft de tijd nodig om van binnen gaar, sappig en mals te worden, terwijl de buitenkant niet verbrand.Kolenbarbecue: Bereid de spiezen met indirect grillen. Dit is de techniek waarbij het gerecht niet direct boven de hittebron wordt geplaatst, maar bijvoorbeeld aan de zijkant van de grill.Oven: Zet de oven op grillstand en bereid de spiezen tot ze gaar zijn. Grillpan: Verhit de grillpan zonder olie of vet en bereid de spiezen tot ze gaar zijn.
Serveer de spiezen met platbrood (verkrijgbaar in Turkse en Marokkaanse winkels), de Yoghurt-Tahin saus, een frisse salade en eventueel frietjes of couscous.