Rawon is een gerecht dat niet alleen geliefd is vanwege zijn unieke smaak, maar ook vanwege zijn rol in de Javaanse keuken. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en staat symbool voor de rijke culinaire tradities van Oost-Java.
Snij 7 sjalotten in stukjes en doe ze in je foodprocessor. Voeg 5 teentjes knoflook toe, 4 kemerinoten, 4 kloewek noten, 2 cm gember (geschild), 2 cm verse kurkuma (geschild), 1 cm galanga (geschild), 1 tl korianderzaad, 1 tl komijnzaad, 1 tl tamarindepasta, 1 tl shrimp paste en een klein scheutje water.Zet de foodprocessor aan en maal de ingrediënten tot een pasta (boemboe).
Giet 2 liter water in een stoofpan, voeg 6 runderbouillonblokjes en breng het aan de kook. Snij 4 sucadelappen in blokjes en voeg deze toe. Zodra de bouillon kookt zet je de hittebron laag.
Bak intussen de kruidenpasta (boemboe) in een scheutje zonnebloemolie voor 3 minuten.
Voeg de gebakken boemboe toe aan de bouillon. Stamp een 1 stengel citroengras beurs en voeg deze toe. Scheur 4 kaffir limoenblaadjes en voeg deze toe en 1 tl witte peper. Laat de bouillon 2 uur pruttelen op een lage hittebron.
Voeg 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd een in blokjes gesneden 1 courgette en 2 bosuien in ringetjes toe. Deze groenten zijn optioneel.
Kook 2 koppen rijst voor het benodigde aantal personen.
Serveren
Plaats een bolletje rijst in het midden van een diep bord. Schep de soep eromheen. Leg een beetje taugé op de rijst in het midden en maak het af met rode peper ringetjes.