Fish Amok is een must-try voor iedereen die Cambodja bezoekt of de Cambodjaanse keuken wil verkennen. Het vertegenwoordigt de essentie van Cambodjaanse smaak en gastvrijheid en blijft een geliefde favoriet onder zowel de lokale bevolking als toeristen.
2/3pangafilets (of kabeljauw)afhankelijk van de grootte
3volle eetlepelsKroeung paste
1volle theelepelchili paste
1eetlepelvissaus
1volle eetlepelshrimp paste
1eetlepelrietsuiker
1blikkokosmelk400 ml
1rode paprika
2handjesdiepvriesdoperwten
eenhandjebabyspinazie
2eieren
1pakbetelbladeren
Rijst
400grampandanrijst
Bananenbladmandjes
1pakvoorgesneden bananenblad in rondjesof snij zelf rondjes van bananenblad
Instructies
Rijst
Kook of stoom 400 gram pandanrijst.
Kroeung paste
Snij 1 stengel citroengras in ringetjes (gebruik het achterste houterige gedeelte niet) en maak ze fijn in de vijzel.Schil 1 stukje galanga, snij in kleinere stukjes en maak fijn in de vijzel bij de citroengras.Schil 1 stukje verse kurkuma en 1 stukje fingerroot (eventueel vervangen door gember), snij in kleinere stukjes. Maak fijn in de vijzel.Plet 5 teentjes knoflook onder je mes. Maak fijn in de vijzel.Snij 2 sjalottten in halve ringen. Maak fijn in de vijzel.Snij 2 kaffir limoenblaadjes in hele dunne reepjes en roer door de pasta in de vijzel.
Viscurry
Doe 3 volle eetlepels van de met gemaakte 3 volle eetlepels Kroeung paste in een brede kom. Voeg 1 volle theelepel chili paste, 1 eetlepel vissaus, 1 volle eetlepel shrimp paste en 1 eetlepel rietsuiker toe. Meng door elkaar en zorg ervoor dat de stroperige shrimp paste goed gemengd wordt met de andere ingrediënten.
Voeg 1 blik kokosmelk toe. maar hou een beetje over voor de topping later. Meng erdoor. Snij 2/3 pangafilets (of kabeljauw) in stukjes en gooi in de kom.Snij 1 rode paprika in stukjes en voeg toe.Voeg 2 handjes diepvriesdoperwten en een handje babyspinazie toe.Meng alles goed door elkaar.Kluts 2 eieren met een beetje zout en meng erdoor.
Bananenbladmandjes vouwen
Koop in de Aziatische supermarkt of een uitgebreide toko 1 pak voorgesneden bananenblad in rondjes. Als ze dat niet in voorraad hebben kun je zelf rondjes, zo groot als een bord, snijden uit bananenblad.
Spoel de bananenbladeren af onder de kraan en verwarm eventueel om ze wat soepeler te maken.
Vouw 2 kanten van het bananenblad naar binnen. Vouw 1 hoekje om en zet vast met een cocktailprikker of zet het vast met een nietmachine.
Ga zo door tot elk hoekje vastgemaakt is met een prikker of nietjes. Maak op deze manier 4 bananenbladmandjes.
TIP: Als je geen zin hebt om deze mandjes te vouwen of niet aan bananenblad kan komen kun je ook hittebestendige kommetjes gebruiken.
Viscurry bereiden vervolg
Breng een flinke laag water in een grote pan aan de kook en zet hier een stoommand op. Je kunt eventueel ook een stoompan gebruiken.
Snij 4 1 pak betelbladeren in grove repen en verdeel over de bodem van de bananenbladmandjes. Zorg dat het eventuele gaatjes en kiertjes afdicht. Je kunt eventueel ook spinaziebladeren gebruiken.
Vul de 4 mandjes met de viscurry. Zet de mandjes in de stoommand en laat ze met de deksel op de mand 10 minuten stomen.In mijn stoommand kan ik 3 mandjes tegelijk stomen, maar dat is afhankelijk van de grootte van de stoommand.
Giet na 10 minuten een beetje achtergehouden kokosmelk over de viscurry en laat nog eens 10 minuten stomen.
Serveren
De viscurry is lekker met gestoomde pandanrijst en een zoet-zure rauwkostsalade.Garneer met bosui-ringetjes en dunne reepjes limoenblad en dunne reepjes rode peper.