Go Back
+ servings
Cambodjaanse-Fish-Amok

Cambodjaanse Fish Amok

Fish Amok is een must-try voor iedereen die Cambodja bezoekt of de Cambodjaanse keuken wil verkennen. Het vertegenwoordigt de essentie van Cambodjaanse smaak en gastvrijheid en blijft een geliefde favoriet onder zowel de lokale bevolking als toeristen.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Aziatisch, Cambodja
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Vijzel
  • cocktailprikkers of een nietmachine
  • stoommand of stoompan

Ingrediënten
  

Kroeung paste

  • 1 stengel citroengras
  • 1 stukje galanga laos
  • 1 stukje verse kurkuma turmeric
  • 1 stukje fingerroot (eventueel vervangen door gember)
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 sjalottten
  • 2 kaffir limoenblaadjes

Viscurry

  • 2/3 pangafilets (of kabeljauw) afhankelijk van de grootte
  • 3 volle eetlepels Kroeung paste
  • 1 volle theelepel chili paste
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 volle eetlepel shrimp paste
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 rode paprika
  • 2 handjes diepvriesdoperwten
  • een handje babyspinazie
  • 2 eieren
  • 1 pak betelbladeren

Rijst

  • 400 gram pandanrijst

Bananenbladmandjes

  • 1 pak voorgesneden bananenblad in rondjes of snij zelf rondjes van bananenblad

Instructies
 

Rijst

  • Kook of stoom 400 gram pandanrijst.

Kroeung paste

  • Snij 1 stengel citroengras in ringetjes (gebruik het achterste houterige gedeelte niet) en maak ze fijn in de vijzel.
    Schil 1 stukje galanga, snij in kleinere stukjes en maak fijn in de vijzel bij de citroengras.
    Schil 1 stukje verse kurkuma en 1 stukje fingerroot (eventueel vervangen door gember), snij in kleinere stukjes. Maak fijn in de vijzel.
    Plet 5 teentjes knoflook onder je mes. Maak fijn in de vijzel.
    Snij 2 sjalottten in halve ringen. Maak fijn in de vijzel.
    Snij 2 kaffir limoenblaadjes in hele dunne reepjes en roer door de pasta in de vijzel.

Viscurry

  • Doe 3 volle eetlepels van de met gemaakte 3 volle eetlepels Kroeung paste in een brede kom. Voeg 1 volle theelepel chili paste, 1 eetlepel vissaus, 1 volle eetlepel shrimp paste en 1 eetlepel rietsuiker toe. Meng door elkaar en zorg ervoor dat de stroperige shrimp paste goed gemengd wordt met de andere ingrediënten.
  • Voeg 1 blik kokosmelk toe. maar hou een beetje over voor de topping later. Meng erdoor.
    Snij 2/3 pangafilets (of kabeljauw) in stukjes en gooi in de kom.
    Snij 1 rode paprika in stukjes en voeg toe.
    Voeg 2 handjes diepvriesdoperwten en een handje babyspinazie toe.
    Meng alles goed door elkaar.
    Kluts 2 eieren met een beetje zout en meng erdoor.

Bananenbladmandjes vouwen

  • Koop in de Aziatische supermarkt of een uitgebreide toko 1 pak voorgesneden bananenblad in rondjes. Als ze dat niet in voorraad hebben kun je zelf rondjes, zo groot als een bord, snijden uit bananenblad.
    Voorgesneden bananenblad
  • Spoel de bananenbladeren af onder de kraan en verwarm eventueel om ze wat soepeler te maken.
  • Vouw 2 kanten van het bananenblad naar binnen. Vouw 1 hoekje om en zet vast met een cocktailprikker of zet het vast met een nietmachine.
    Bananenbladmandjes vouwen
  • Ga zo door tot elk hoekje vastgemaakt is met een prikker of nietjes. Maak op deze manier 4 bananenbladmandjes.
    Bananenbladmandjes vouwen om te stomen
  • TIP: Als je geen zin hebt om deze mandjes te vouwen of niet aan bananenblad kan komen kun je ook hittebestendige kommetjes gebruiken.

Viscurry bereiden vervolg

  • Breng een flinke laag water in een grote pan aan de kook en zet hier een stoommand op. Je kunt eventueel ook een stoompan gebruiken.
  • Snij 4 1 pak betelbladeren in grove repen en verdeel over de bodem van de bananenbladmandjes. Zorg dat het eventuele gaatjes en kiertjes afdicht. Je kunt eventueel ook spinaziebladeren gebruiken.
  • Vul de 4 mandjes met de viscurry. Zet de mandjes in de stoommand en laat ze met de deksel op de mand 10 minuten stomen.
    In mijn stoommand kan ik 3 mandjes tegelijk stomen, maar dat is afhankelijk van de grootte van de stoommand.
  • Giet na 10 minuten een beetje achtergehouden kokosmelk over de viscurry en laat nog eens 10 minuten stomen.

Serveren

  • De viscurry is lekker met gestoomde pandanrijst en een zoet-zure rauwkostsalade.
    Garneer met bosui-ringetjes en dunne reepjes limoenblad en dunne reepjes rode peper.

Video

No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel