Go Back
+ servings
Beef-Rendang-maken-in-30-minuten

Beef Rendang extra snel en traditioneel

Beef rendang is een heerlijk en smaakvol Indonesisch gerecht dat traditioneel langzaam wordt gekookt om de smaken volledig te laten ontwikkelen. Maar als je weinig tijd hebt en toch wilt genieten van de rijke smaken van rendang, kun je dit recept proberen voor een snellere bereiding in de Instant Pot op hoge druk. Dit snelkookpanrecept voor beef rendang in 30 minuten zal je verrassen met de smaakrijkdom van dit klassieke gerecht, zelfs als je weinig tijd hebt. Veel kookplezier!
No ratings yet
Cuisine Indonesisch
Servings 6 personen

Ingrediënten
  

  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 cm gember
  • 3 rode pepers
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 el kurkuma
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl kaneel
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 1 schijf gula djawa of 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 limoen
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 scheut ketjap manis ik gebruik ketjap A
  • 1,5 kilo runderpoulet
  • 2 el maizena
  • 1 handje pinda's
  • 1 handje bawang goreng gebakken uitjes
  • 1 bosui
  • 2 el bloem voor de rendang op traditionele wijze

Instructies
 

Beef Rendang maken in de Instant Pot

  • Zet de functie Sauté aan op de Instant Pot en verhit een scheutje zonnebloemolie in de pan.
  • Snij 1 ui in stukjes en bak dit in de olie. Snij het bovenste gedeelte van 2 stengels citroengras, bewaar dit en snij het onderste gedeelte in dunne ringetjes. Voeg de ringetjes en bovenste gedeeltes toe. Snij 5 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Giet er eventueel een klein scheutje water bij om aanbakken te voorkomen. Snij een stukje 2 cm gember van ± 2 cm fijn en voeg toe. Snij 3 rode pepers in ringen en voeg toe. Snij 3 limoenblaadjes in dunne reepjes en voeg toe.
  • Voeg 1 el kurkuma, 1 el gemalen koriander, 1 tl zwarte peper en 1 tl kaneel toe. Roer door en laat even meebakken.
  • Verkruimel 2 runderbouillonblokjes. Snij 1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. Rasp de zest van 1 limoen boven de pan. Snij de limoen doormidden en knijp het sap van een halve limoen boven de pan uit. Giet er 1 blik kokosmelk 400 mlvan 400 ml bij en een flinke scheut 1 scheut ketjap manis. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en voeg dan 1,5 kilo runderpoulet toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Doe de deksel op de Instant Pot. Zet sauté functie uit. Selecteer high pressure, zet de tijd op 30 minuten en druk op start.
  • Laat de bereidingstijd de stoom ontsnappen via het ventiel op de deksel en draai de deksel eraf zodat het ventiel naar beneden is gezakt.
  • Roer 2 el maizena met een beetje water in een kopje. Roer dat door de rendang om de saus wat dikker te maken.
  • Giet de rendang in een mooie schaal. Hak een 1 handje pinda's en strooi dat erover. Strooi er tevens een 1 handje bawang goreng over. Snij 1 bosui en een rode peper in ringen en strooi dat erover.
  • Beef Rendang is lekker met Nasi Goreng en Sambal Goreng Boontjes. En niet te vergeten zelfgemaakte Atjar Tjampoer.

Beef Rendang op traditionele wijze

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bestrooi 1,5 kilo runderpoulet met zout, witte peper 2 el bloem
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een gietijzeren stoofpan en bak hier de rundvleesblokjes in. Haal het vlees daarna met een schuimspaan uit de pan en leg het op een bord apart.
  • Giet een scheutje zonnebloemolie erbij in de pan. Snipper 1 ui en fruit dit in de olie. Snij het bovenste gedeelte van 2 stengels citroengras, bewaar dit en snij het onderste gedeelte in dunne ringetjes. Voeg de ringetjes en bovenste gedeeltes toe. Snij 5 teentjes knoflook fijn en voeg toe. Giet er eventueel een klein scheutje water bij om aanbakken te voorkomen. Snij een stukje 2 cm gember van ± 2 cm fijn en voeg toe. Snij 3 rode pepers in ringen en voeg toe. Snij 3 limoenblaadjes in dunne reepjes en voeg toe.
  • Voeg 1 el kurkuma, 1 el gemalen koriander, 1 tl zwarte peper en 1 tl kaneel toe. Roer door en laat even meebakken.
  • Verkruimel 2 runderbouillonblokjes. Snij 1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. Rasp de zest van 1 limoen boven de pan. Snij de limoen doormidden en knijp het sap van een halve limoen boven de pan uit. Giet er 1 blik kokosmelk 400 mlvan 400 ml bij en een flinke scheut 1 scheut ketjap manis. Roer alle ingrediënten goed door elkaar en voeg dan 1,5 kilo runderpoulet toe. Breng het geheel aan de kook.
  • Doe de deksel op de pan en zet de stoofpan voor minstens 3 uur in de oven die op 150 graden is voorverwarmd. Haal de pan na 3 uur uit de oven en kijk of het rundvlees zacht genoeg is. Als dat niet het geval is dan zet je de pan nog een uurtje in de oven.
  • Roer 2 el maizena met een beetje water in een kopje. Roer dat door de rendang om de saus wat dikker te maken.
  • Giet de rendang in een mooie schaal. Hak een 1 handje pinda's en strooi dat erover. Strooi er tevens een 1 handje bawang goreng over. Snij 1 bosui en een rode peper in ringen en strooi dat erover.
  • Beef Rendang is lekker met Nasi Goreng en Sambal Goreng Boontjes. En niet te vergeten zelfgemaakte Atjar Tjampoer.

Video

TIP

Beef rendang is lekker met Sambal Goreng Boontjes
Sambal-goreng-boontjes-sperziebonen-in-een-pittige-Indonesische-kokosmelksaus
Keyword Stoofgerecht
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel