Een recept voor vegetarische spekjes van tofu. Het is supermakkelijk om te maken en zit boordevol smaak dankzij een heerlijke combinatie van zout, gerookt paprikapoeder, sojasaus, maple syrup en vloeibaar rookaroma.
Haal het 1 blok tofu uit de verpakking, laat het een beetje uitdruipen en wikkel het in een schone theedoek. Leg de tofu in de theedoek in een vergiet en zet er iets zwaars op zoals een vijzel of een gietijzeren pan. Laat de tofu nu een half uur uitlekken. Het moet een drogere structuur krijgen zodat het crispy gebakken kan worden.
Haal na een half uur de tofu uit de theedoek en leg het op een snijplank. Snij de tofu eerst in plakken. Snij de plakken in de lengte door de helft en snij die helften dan in stukjes zoals spekreepjes.
Meng de tofureepjes met flink wat zout (spekjes hebben als eigenschap dat ze behoorlijk zout zijn), 2 tl gerookt paprikapoeder, een scheutje sojasaus, een scheutje maple syrup en 1 tl vloeibaar rookaroma. (koop hier vloeibaar rookaroma).
Verhit een laagje zonnebloemolie. Controleer of de olie heet genoeg is door er een stukje tofu in te dopen. Als het gelijk gaat bruisen kun je de tofu gaan frituren. Frituur de eerste helft van de tofureepjes in de hete olie (ik gebruikte inductie stand 7). Je moet het ook weer niet te heet frituren omdat je anders kans hebt dat de tofu uiteindelijk zwart wordt. Bak de tofureepjes rondom goudbruin en knapperig.
Haal de tofu uit de pan met een schuimspaan en laat het uitlekken op keukenpapier. Bak de tweede helft.
Deze vegan spekjes zijn perfect om te gebruiken in stamppotten, salades of als topping voor je favoriete gerechten.