Go Back
+ servings

Thaise zalm in kokoscurry

Dit gerecht biedt een explosie van smaken, van de pittigheid van de currypasta tot de romige zoetheid van de kokosmelk en de verse, zachte zalm. Het is een perfecte weergave van de heerlijke fusion van smaken die de Thaise keuken zo geliefd maakt.
No ratings yet
Cuisine Thais
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

  • 400 gram jasmijnrijst
  • 4 zalmfilets
  • zout
  • witte peper
  • paprikapoeder
  • zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • ± 1 cm gember
  • 3 limoenblaadjes
  • 1 rode paprika
  • 3 el Massaman curry pasta
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl Koreaanse chiliflakes
  • 150 ml kippenbouillon
  • 1 blik kokosmelk 400 ml
  • 1 scheutje vissaus nam pla
  • 1 scheutje oestersaus
  • 2 el pindakaas
  • 1 paksoi
  • verse koriander
  • 1 limoen
  • gebakken uitjes bawang goreng

Instructies
 

Zalm in kokoscurry

  • Kook 400 gram jasmijnrijst voor het benodigde aantal personen
  • Bestrooi de 4 zalmfilets aan beide kanten met zout, witte peper en paprikapoeder.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de zalmfilets 3 minuten aan de huidkant. Draai eventueel de hittebron iets lager als het te hard gaat. Draai de zalmfilets om met een tang en laat de andere kant nog eens 2 minuten bakken. Haal na 2 minuten de zalmfilets uit de pan en leg ze op een bord apart. Hou ze eventueel warm in de oven op 80 graden.
  • Snipper 1 ui, 4 teentjes knoflook en een stukje ± 1 cm gember van ± 1 cm. Snij de nerf uit 3 limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar en snij ze in dunne reepjes.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok en fruit de ui, knoflook en gember in de olie.
  • Snij 1 rode paprika in blokjes en voeg toe. Voeg 3 el Massaman curry pasta, 1 el tomatenpuree, 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl Koreaanse chiliflakes en de gesneden 3 limoenblaadjes toe. Roer goed door.
  • Giet er 150 ml kippenbouillon bij, 1 blik kokosmelk, een 1 scheutje vissaus, een 1 scheutje oestersaus en 2 el pindakaas. Roer door elkaar en breng zachtjes aan de kook.
  • Snij 1 paksoi in dunne reepjes. Roer de paksoi door de saus en laat ze 1 minuut blancheren zodat het lekker knapperig blijft.

Serveren

  • Schep de saus aan één kant van een bord. Schep de rijst aan de andere kant van het bord. Leg een zalmmoot in het midden. Sprenkel het sap van een 1 limoen over het gerecht en leg er een schijfje limoen bij. Garneer met blaadjes verse koriander, 1 tl Koreaanse chiliflakes en gebakken uitjes.

Video

TIP

Probeer ook eens deze heerlijk zoetzure Thaise kip ananas!
Thaise-kip-ananas Thai chicken pineapple
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel