Go Back
+ servings
Antipasti plank kerst met vitello tonnato, caprese, vleeswaren en kaas.

Shared Xmas Starter

Deze antipasti-plank is ideaal als voorgerecht: luchtig, feestelijk en volledig vooraf klaar te maken. Denk aan Italiaanse vleeswaren, gemarineerde groenten, kazen, pesto, olijven, brood, bruschetta en kleine hapjes waarmee je direct een heerlijke kerstsfeer neerzet.
No ratings yet
Course Voorgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • een grote borrelplank of meerdere met meer gasten
  • staafmixer

Ingrediënten
  

Vitello Tonnatto

  • 6 eetlepels mayonaise
  • een blikje tonijn mét olijolie
  • 3 ansjovisfilets
  • 2 eetlepels kappertjes
  • peper en zout
  • een pakje fricandeau
  • kervel of peterselie

Caprese a bocconcini

  • cherry tomaatjes
  • mini mozzarella
  • balsamico crema
  • verse basilicum

Prosciutto & Carpaccio vouwen

  • een pakje prosciutto (bv prosciutto di Parma of Serrano)
  • een pakje carpaccio (met saus, kaas en pijnboompitjes)

Diversen

  • een bakje knoflook olijven met zongedroogde tomaat
  • een bakje gekruide feta in olijfolie
  • salami (harde worst)
  • vers of afbakstokbrood/ciabatta
  • verse of gedroogde vijgen
  • druiven
  • walnoten
  • een stuk grana padano
  • rucola

Instructies
 

Vitello Tonnatto

  • Doe 6 eetlepels mayonaise in een maatbeker. Voeg een blikje tonijn mét olijolietoe + 3 ansjovisfilets, 2 eetlepels kappertjes en peper en zout. Zet de staafmixer erop en pureer het tot een gladde saus. Kijk of het vloeibaar genoeg is om te schenken en roer er anders extra olijfolie door.
  • Maak rolletjes van een pakje fricandeau en leg ze op de borrelplank. Giet de tonijnmayonaise erover en bestrooi met extra kappertjes en gehakte kervel of peterselie.

Caprese a bocconcini

  • Zet een schaaltje in het midden van de borrelplank. Snij cherry tomaatjes door de helft en leg ze met de opengesneden kant naar boven in het schaaltje. Leg er bolletje mini mozzarella op. Maak strepen van balsamico crema eroverheen. Garneer met blaadjes verse basilicum.

Prosciutto & Carpaccio vouwen

  • Haal de plakjes van een pakje prosciutto (bv prosciutto di Parma of Serrano) los. Vouw een plakje eerst in de breedte voor ⅓ naar binnen toe.
  • Zigzag daarna de lange kanten naar binnen toe en vorm met je vingers een soort bloemetje. Leg de gevouwen prociutto op de borrelplank.
  • Leg de gevouwen prociutto op de borrelplank.
  • Neem een pakje carpaccio (met saus, kaas en pijnboompitjes) en vouw de plakjes carpaccio op dezelfde manier als de prociutto. Strooi de saus, Parmezaanse kaas en pijnboompitjes over de carpaccio.

Diversen

  • Zet er een bakje met een bakje knoflook olijven met zongedroogde tomaat en een bakje gekruide feta in olijfolie bij.
  • Snij een salami (harde worst) in dunne plakjes en leg er dakpansgewijs bij.
  • Bak een vers of afbakstokbrood/ciabatta knapperig in de oven, snij in plakken en leg de plakken er dakpansgwijs bij.
  • Als je verse vijgen hebt kunnen kopen, snij je deze één keer door en leg je ze erbij. Als je gedroogde vijgen hebt, leg je er gewoon een handje bij.
  • Leg er een trosje druiven bij.
  • Strooi een paar handjes walnoten.
  • Snij plakjes van een stuk grana padano en leg er dakpansgwijs bij.
  • Garneer de borrelplank met blaadjes rucola

Video

TIP

Een heerlijk kerst hoofdgerecht: Sous-Vide gegaarde kalkoen
Sous Vide kerstkalkoen met cranberrysaus recept
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel