Romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie
Een populair gerecht dat uit Toscane is "Pollo alla Toscana" oftewel Toscaanse kip. Dit recept van romige Toscaanse kip met zongedroogde tomaat en spinazie is een verrukkelijk gerecht dat de rijke smaken van Toscane combineert met een fluweelzachte saus. Dit smakelijke gerecht brengt de mediterrane smaken van Toscane naar je tafel en is perfect voor een gezellig diner. Buon Appetito!
Klop 1 ei los in een schaaltje. Meng in een ander schaaltje 3 el bloem, 1 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 tl oregano en 1 tl tijm.
Verhit een scheutje olijolie in een koekenpan. Wentel een kipdijfilet eerst door het losgeklopte ei en doop het daarna in het bloem-kruidenmengsel. Bak de kipdijfilets aan beide kanten bruin en krokant in de olijfolie.
De saus
Snipper 1 ui. Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpan en fruit de ui hierin. Snij 2 teentjes knoflook fijn en 1 rode paprika in blokjes en voeg toe. Snij 10 snoep- of kerstomaatjes doormidden en voeg toe + 1 tl oregano en 1 tl paprikapoeder.
Giet 1 potje zongedroogde tomaten af en vang de olie op. De olie kun je bewaren en voor andere doeleinden gebruiken. Dit is in feite gekruide olijfolie. Snij alle zongedroogde tomaten doormidden en voeg toe. Meng met de andere ingrediënten en roer er 1 el tomatenpuree door. Blus het gerecht af met een 1 flinke scheut witte wijn. Voeg een kopje water toe en 125 ml slagroom. Verkruimel er 1 kippenbouillontablet in. Breng de saus aan de kook.
Kook intussen pasta voor 4 personen in 10 minuten al dente. Giet de pasta af en spoel het af met water. Doe de pasta terug in de pan en roer er 2 eetlepels van de zongedroogde tomatenolie door.
Roer 3 handjes (baby)spinazie door de saus en laat het een beetje slinken. Rasp ongeveer 1/3 van een 1 stuk Grana Padano van 200 gramen roer de geraspte kaas door de saus.
Serveren
Snij de kipdijfilets in reepjes. Schep gekookte pasta in een diep bord. Schep er de saus over. Leg gesneden kipreepjes er bovenop. Rasp er Grana Padano over. Garneer eventueel met verse blaadjes basilicum.