De eettradities op Hawaii benadrukken het belang van het respecteren en eren van de natuurlijke omgeving. Visvangst is altijd een integraal onderdeel geweest van de Hawaiiaanse cultuur, en het wordt gedaan met een diep respect voor de oceanen en de vis die erin leven. Traditioneel worden visvangst en voedselbereiding vaak geassocieerd met rituelen en ceremonies die de band tussen mens en natuur symboliseren.Een andere belangrijke component van de eettradities op Hawaii is het delen van voedsel. Gastvrijheid staat centraal in de Hawaiiaanse cultuur, en maaltijden worden vaak gedeeld met familie, vrienden en zelfs vreemden. Dit versterkt de gemeenschapsbanden en creëert een gevoel van verbondenheid.Kortom, de eettradities op Hawaii weerspiegelen niet alleen de overvloedige natuurlijke hulpbronnen van het eiland, maar ook de diepe verbondenheid tussen mens en natuur en de waarde van gemeenschap en gastvrijheid.
4witte visfiletsb.v. kabeljauw, pangafilet, heilbot of zeebaars
3elbloem
1tlpaprikapoeder
1tluienpoeder
1tlknoflookpoeder
1tlwitte peper
1tlzout
zonnebloemolie
bieslook
Instructies
De saus
Verhit een scheutje olijfolie. Snipper 1 sjalot en fruit deze in de olijfolie. Pers 4 teentjes knoflook uit en gooi die erbij.
Giet er 250 ml slagroom en 250 ml water bij. Voeg 1 kippenbouillontablet en 1 tl tijm toe. Knijp het sap van een halve ½ limoen erboven uit. Breng het geheel zachtjes aan de kook.
Roer 1 el maizena om met een scheutje water en roer dat door de saus om te verdikken. Breng op smaak met zout en peper.
De vis
Doe 3 el bloem in een diep bord. Voeg 1 tl paprikapoeder, 1 tl uienpoeder, 1 tl knoflookpoeder, 1 tl witte peper en 1 tl zout toe en roer het door elkaar.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een koeken pan. Bedek de visfilets met een dun laagje van het bloem/kruidenmengsel en bak de filets aan beide kanten bruin en krokant in de pan.
Serveren
Serveer de vis bij met Hawaiian fried rice.Kijk voor het recept hier.Leg de gebakken vis in dat geval op de rijst en schep er een paar lepels van de saus over. Garneer met gehakte bieslook.Maar de vis is ook lekker met gewone aardappeltjes en groenten of wat dacht je van couscous.