Go Back
+ servings
Mansaf met rundvlees uit Jordanie

Mansaf Uit Jordanië

Mansaf is een traditioneel gerecht uit Jordanië dat diep geworteld is in de culturele en culinaire tradities van het land. Het wordt beschouwd als het nationale gerecht van Jordanië en staat bekend om zijn rijke smaken en royale porties. Dit gerecht speelt een belangrijke rol bij sociale gelegenheden en feesten, waar het vaak wordt geserveerd als teken van gastvrijheid en respect.
No ratings yet
Course Hoofdgerecht
Cuisine Midden-Oosters
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • Stoofpan

Ingrediënten
  

Mansaf

  • 2 runderbouillontabletten
  • 1 kilo riblappen
  • ghee indien niet verkrijgbaar: zonnebloemolie
  • bloem
  • zout en witte peper
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 kardemompeulen
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • Griekse yoghurt
  • 1 aubergine
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el maizena optioneel

Gekruide rijst

  • 2 groentebouillontabletten
  • 1 plukje saffraan
  • 1 ui
  • 400 gram basmatirijst
  • 1 el kurkuma
  • 1 bosui

Tahini saus

  • tahini
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl chilivlokken

Serveren

  • Libanees platbrood
  • amandelen
  • een klein bosje koriander
  • 1 granaatappel indien niet verkrijgbaar: cranberries
  • gedroogde roosjes optioneel

Instructies
 

Mansaf

  • Maak een liter runderbouillon van 2 runderbouillontabletten.
  • Snij 1 kilo riblappen in blokjes. Bestrooi de blokjes vlees met zout en witte peper en 2 eetlepels bloemVerhit 4 eetlepels ghee in een stoofpan. (Of indien niet verkrijgbaar: zonnebloemolie). Bak de blokjes rundvlees in twee gedeeltes in de ghee.
  • Snij intussen 1 ui in halve ringen en 4 teentjes knoflook in plakjes. Laat dit meebakken met het vlees. Plet 4 kardemompeulen onder je mes, voeg toe samen met 2 laurierblaadjes en 2 kruidnagels. Giet de rundebouillon erbij tot het vlees net onder staat.
  • Breng het aan de kook en schep het schuim eraf wat ontstaat tijdens het koken. Zet de hittebron laag en laat het vlees 2 uur pruttelen.
  • Voeg na een uur 4 flinke opscheplepels Griekse yoghurt toe en meng erdoor. Snij een 1 aubergine in blokjes en voeg de blokjes toe. Roer er tot slot 1 tl gemalen komijn, 1 tl gemalen koriander, 1 tl witte peper, 1 tl kaneel en 1 tl paprikapoeder door. Laat het gerecht nog een uur pruttelen.
  • Als je de saus van de mansaf iets dikker wilt hebben kun je 2 el maizena met een scheutje water tot een slurrie roeren. Roer de maizena-slurrie door de saus zodat het dikker kan worden.

Gekruide rijst

  • Maak een liter runderbouillon van 2 runderbouillontabletten.
  • Schenk een beetje gekookt water over een1 plukje saffraan in een bakje en laat het even trekken.
  • Verhit 2 eetlepels ghee, snipper een 1 ui en bak de ui in de ghee. Voeg na 5 minuten 400 gram basmatirijst toe en laat de rijst ook even meebakken. Roer de saffraan erdoor en 1 el kurkuma. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de rijst 10 minuten op een lage hittebron koken.
  • Als de rijst er na 10 minuten erg droog uitziet roer er dan een scheutje gekookt water door. De rijst mag een beetje nattig zijn. Snij 1 bosui in ringetjes en roer door de rijst.

Tahini saus

  • Doe 300 ml tahini in een schaaltje. Pers een 1 teentje knoflook uit en voeg toe. Snij een 1 limoen doormidden en knijp het sap erboven uit. Voeg een halve ½ tl gemalen komijn en 1 tl chilivlokken toe en roer alles door elkaar.

Serveren

  • Leg een Libanees platbrood in een diep bord. Schep een paar opscheplepels gekruide rijst erop. Schep daar bovenop een paar opscheplepels van de mansaf.
  • Hak een paar handjes amandelen en strooi over het gerecht. Hak een klein bosje koriander en strooi erover. Snij een 1 granaatappel doormidden. Hou de granaatappel in je hand met de open kant naar beneden en klop met een lepel aan de buitenkant granaatappelpitjes over het gerecht. Indien er geen granaatappels verkrijgbaar zijn kun je als vervanging cranberries erover strooien. Garneer optioneel met gedroogde roosjes.

TIP

Probeer ook eens deze vegetarische Shakshuka
Shakshuka-vegetarische-paprika-tomatenstoof-uit-het-Midden-Oosten
Keyword Midden Oosters, Specerijen
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel