De saté in dit recept vind z'n oorsprong in Bali. De kipdijfilet wordt gemarineerd in ketjap manis en gekneusd korianderzaad, komijnzaad en peperkorrels. Voor de pindasaus worden pinda's fijngemaakt in de vijzel en gemengd met o.a. gebakken sjalot, knoflook, gember, pepers en limoenblad. Het resultaat is een smaakexplosie in je mond.
Maak 1 tl komijnzaad, 2 tl korianderzaad en 2 tl zwarte peperkorrels fijn in een vijzel. Voeg ± 3 el ketjap manis en 1 tl knoflookpasta toe. Roer door elkaar.
Doe 1 kilo kipdijfilets in een schaal en bestrooi de kip met zout. Giet de marinade erover en masser het in met schone handen.
Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast, maar beter is 8 uur of langer. Ik laat het een hele nacht in de koelkast marineren.
Pindasaus
Snij 4 sjalotten heel fijn. Pers 5 teentjes knoflook uit. Snij 2 rode pepers en 3 rawit pepers fijn. Snij 2 kaffir limoenblaadjes in heel dunne reepjes en snij een1 stukje gember van ongeveer 1 cm fijn.
Verhit een scheutje zonnebloem- of arachideolie en bak daar alle gesneden ingrediënten in. Snij intussen een1 schijf gula djawa in stukjes en voeg toe. (indien niet verkrijgbaar kun je 3 eetlepels bruine basterdsuiker toevoegen).
Stamp 200 gram ongezouten pinda's fijn in de vijzel (je kunt ook een keukenmachine gebruiken) en doe de pindamassa daarna over in een schaal. Haal de pan van de hittebron en laat de inhoud een beetje afkoelen. Roer de inhoud van de pan door de pindamassa. Roer er tevens een half½ koffiekopje ketjap manis en 2 el ketjap asin door.
Satéstokjes maken
Snij de gemarineerde kipdijfilet in stukjes en rijg ze aan satéprikkers.
Verhit de barbecue en zorg ervoor dat je indirect kan grillen. Je kunt ook de oven gebruiken op grillstand.
Grill de saté aan beide kanten tot de kip gaar is en er grillstrepen aan de buitenkant ontstaan.
Serveren
Kook de pandan rijst voor het benodigde aantal personen.
Serveer de saté op een bord met een bolletje gekookte rijst, plakjes komkommer, atjar tjampoer (recept vind je hier) en eventueel sambal. Giet een lepel van de pindasaus erover. In Indonesië wordt deze over het algemeen op kamertemperatuur gegeten, maar je kunt ze desgewenst opwarmen in de magnetron. Sprenkel er tot slot een beetje van de marinade over.