Go Back
+ servings
Maak zelf gevulde speculaas met amandelspijs

Gevuld speculaas

Het bakken van gevuld speculaas is niet alleen een culinaire traditie, maar ook een gezellige activiteit die families en vrienden samenbrengt. Terwijl de geur van kruidige specerijen zich door het huis verspreidt, ontstaat er een gevoel van warmte en geborgenheid dat perfect past bij het samenzijn tijdens de feestdagen.
Uiteindelijk wordt het gebakken gevuld speculaas in smaakvolle stukken gesneden en genoten met een kop warme chocolademelk of een glas glühwein. Het is een traktatie die niet alleen de smaakpapillen streelt maar ook een nostalgisch gevoel oproept, waardoor de donkere dagen voor kerst in Nederland extra bijzonder worden.
No ratings yet
Cuisine Nederlands
Servings 10 personen

Keukenspullen

  • 1 kleine ovenschaal
  • vershoudfolie
  • Bakpapier
  • 1 Deegroller

Ingrediënten
  

  • 150 gram roomboter
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 5 tl koek- en speculaaskruiden
  • 1 snufje zout
  • 8 el melk
  • 1 ei
  • 300 gram amandelspijs
  • halve amandelen

Instructies
 

  • Laat 150 gram roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Doe 300 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram donkere basterdsuiker, 5 tl koek- en speculaaskruiden en een 5 tl koek- en speculaaskruiden in een beslagkom en meng het met een vork door elkaar.
  • Snij de 150 gram roomboter in stukjes en voeg toe, samen met 8 el melk. Kneed de ingrediënten in de beslagkom met schone handen tot een deegbal. Mocht het deeg te droog zijn kun je een extra lepel melk toevoegen. Als het deeg te nat is kun je een beetje extra bakmeel toevoegen.
    Je kunt de ingrediënten ook in een keukenmachine met een kneedhaak tot een deegbal kneden.
  • Wikkel de deegbal in een stukje vershoudfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
  • Doe 300 gram amandelspijs in de beslagkom. Kluts 1 ei in een kommetje en giet de helft van het ei bij het amandelspijs. Kneed het ei met je handen door het amandelspijs tot een soepele substantie.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier. Bestuif je werkvlak en een deegroller met een beetje bloem om plakken te voorkomen. Haal de deegbal uit de koelkast en snij hem doormidden. Druk 1 helft van het deeg met je handen tot ongeveer de rechthoekige vorm van de ovenschaal. Rol het deeg verder uit met de deegroller tot het deeg het formaat van de bodem van de ovenschaal heeft. Leg de plak vervolgens in de ovenschaal.
  • Leg de amandelspijs op het deeg in de ovenschaal en verdeel het met vingers over de hele oppervlakte. Rol nu met de deegroller de 2e helft van het deeg uit tot het juiste formaat en leg dat bovenop de amandelspijs. Maak de randen recht met een houtel spatel.
  • Smeer de bovenkant van het deeg in met de andere helft van het geklutste ei, maar hou nog een klein beetje over. Garneer met halve amandelen en smeer de rest van het ei erover.
  • Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven die op 180 graden is voorverwarmd,
  • Haal na 40 minuten de speculaas uit de oven en laat het ± 15 minuten afkoelen alvorens aan te snijden.

Video

TIP

Maak zelf eens speculaaspoppen.
Speculaas-bakken-en-koek-en-speculaaskruiden-maken
Keyword Bakken, Feestdagen, Sinterklaas, Winter
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel