Snijd de 500 gram visfilet (koud is of een beetje bevroren) in kleine stukjes en doe ze in een keukenmachine of blender. Voeg 1 eetlepel uienpoeder, 1 teentje knoflook, 2 theelepels zout, 1 theelepel suiker, 1 theelepel witte peper, 1 eetlepel zonnebloemolie, ½ kopje bloem, ½ kopje maizena, 1 theelepel bakpoeder en 1 ei toe.
Pulseer een paar minuten en voeg geleidelijk een beetje koud water toe totdat het een homogene textuur krijgt. Ongeveer 2-3 minuten, afhankelijk van de snelheid van de processor. Doe de inhoud in een kom.
Zet een grote kom met lauw water klaar. Vet één hand licht in met zonnebloemolie. Neem dan een beetje van het mengsel en vorm balletjes ter grootte van een golfballetje. Leg de balletjes in het lauwe water.
Nu kun je kiezen voor gekookte of gefrituurde fishballs.
Voor gekookte fishballs vul je een grote pan met voldoende water en breng het zachtjes tegen de kook aan. Schep de balletjes uit het lauwe water met een schuimspaan en doe ze in het hete water. Laat het water niet koken, anders kunnen de visballetjes breken. Gaar de balletjes in 20 minuten en haal de balletjes er dan uit met een schuimspaan en doe ze in een vergiet om te laten uitlekken.
Voor gefrituurde fishballs verhit je een flinke laag zonnebloemolie. Schep de balletjes uit het lauwe water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Controleer of de olie heet genoeg is door er met een stukje brood in te dopen. Als het gaat bruisen kun je gaan frituren. Frituur de balletjes in 5 minuten goudbruin. Schep de balletjes eruit met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.