Deze soep is niet alleen geliefd vanwege haar smaak, maar ook vanwege de culturele betekenis ervan. Het is een gerecht dat families en gemeenschappen samenbrengt, vooral tijdens feesten en vieringen. Het symboliseert de warmte en gastvrijheid die kenmerkend zijn voor de Portugese cultuur, waarbij eten niet alleen voedzaam is, maar ook een sociale band schept.
Haal het velletje van 1 chorizo en snij hem in plakjes.
Verhit een pan met een scheutje olijfolie en bak hier de chorizoplakjes aan beide kanten in. Bak ze tot ze verkeurd en krokant eruit zien. Zet daarna het vuur uit en laat de chorizo zolang in de pan.
Snipper als de chorizo staat te bakken 1 ui en snij 5 teentjes knoflook fijn.
Schil 4 aardappels en snij ze in kleine blokjes. Snij de achterkant af van een 1 groene kool en haal de bladeren eraf. Was de bladeren onder de kraan en snij ze daarna in dunne reepjes. Snij daarna de reepjes in stukjes.Tip Je kunt i.p.v. groene kool ook palmkool mof boerenkool gebruiken.
Verhit 3 eetlepels van het chorizovet in een andere pan en bak daar de ui en knoflook een paar minuten in. Voeg de aardappelblokjes toe en bak deze mee. Voeg tot slot de groene kool toe.
Verkruimel er 4 kippenbouillontabletten boven. Voeg 1 tl pittig paprikapoeder, 1 tl gedroogde basilicum en 1 tl oregano toe en giet er 1,5 liter water bij. Breng de soep aan de kook. Zet daarna de hittebron laag en laat de soep 20 minuten pruttelen.
Haal de helft van de gebakken chorizoplakjes uit de pan en snij de plakjes in stukjes. Zo groot als spekblokjes.
Pureer de soep na 20 minuten met een staafmixer of gebruik een pureestamper voor een grover resultaat. Roer de chorizoblokjes er door.
Serveer de soep in diepe borden. Garneer met blaadjes platte peterselie en plakjes chorizo.