Wie wel eens op wintersport is geweest in Oostenrijk is geweest heeft het ongetwijfeld wel eens gegeten: Tiroler Gröstl. Dit traditionele Oostenrijkse recept is goed voor een voedzame lunch op de berg. Het recept is ontstaan doordat de koks van de gasthofen altijd teveel eten maakte voor de gasten. Met de restjes van een paar dagen kreeg het personeel om de paar dagen Tiroler Gröstl. Inmiddels is het een gerecht wat je overal in Tirol op de kaart ziet staan. Kijk deze video en zie hoe je snel en simpel je deze Tiroolse specialiteit op tafel zet.
1restjevlees (optioneel)b.v. rundvlees, draadjesvlees of stukjes karbonade.
1bosjeplatte peterselie
2eieren
Instructies
Schil 3 aardappels en kook deze in ± 20 minuten gaar. Laat afkoelen en snij de aardappels in stukjes.Snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook.Verhit een hapjespan of wok en bak hier 200 gram spekreepjes in uit. Voeg daarna de gesnipperde uien en knoflook toe, en fruit dit een paar minuten mee.Veeg het spek-uien mengsel aan een kant van de pan en schenk een scheutje zonnebloemolie in het lege gedeelte van de pan. Bak hier de aardappels goudbruin in. Dit duurt zo'n 5 tot 10 minuten.Voeg (optineel) het restje vlees toe en roer er door.Trek de blaadjes van een handje platte peterselie en roer erdoor.Verhit een koekenpan met een scheutje olie en bak hier 2 spiegeleieren in.Schep de Tiroler Gröstl op 2 borden en strooi er peper en zout naar smaak op. Leg de spiegeleieren bovenop de maaltijd en klaar ben je.