Go Back
+ servings
Thali-4-curries-uit-Sri-Lanka

Thali uit Sri Lanka

In Sri Lanka en India heb ik kennis gemaakt met de Thali. Een grote zilverkleurige plaat die vol staat met kruidige gerechtjes rondom geurige kleefrijst. Daarbij zit vaak een platte broodsoort zoals chapati of masala puri. Het gerecht wordt veelal met meerdere mensen, zittend op de grond met de handen gegeten. Met de rechterhand vorm je een balletje van de rijst en daar neem je wat saus met groenten, vlees of vis bij. 
De Thali is wel tijdrovend om te maken omdat er meerdere gerechtjes worden klaargemaakt die ieder een bewerkelijke werkwijze hebben. Maar als je eens iets bijzonders wilt klaarmaken uit een minder bekende keuken, dan raad ik dit zeker aan om eens klaar te maken.
4 from 1 vote
Cuisine Indiaas, Sri Lanka
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Spicy Chicken Curry

  • 3 el ghee
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 el kerrie
  • 1 volle tl chilivlokken
  • 1 volle tl paprikapoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 el kerrieblaadjes te vinden in de vriezer bij de Aziatische supermarkt
  • 500 gram kipdijfilet
  • 1 groene peper
  • 1 volle tl zout
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 el rietsuiker
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 scheutje appelazijn

Chana Dal

  • 1 kop gele spliterwten mung dal
  • 1 volle tl kurkuma
  • 1 volle tl zout
  • 1 scheut olijfolie
  • 3 el ghee
  • 1 volle tl komijnzaad
  • ½ tl asafoetida vervang eventueel door een mix van uien- en knoflookpoeder
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 groene peper
  • 1 cm verse gember
  • 1 volle tl kurkuma
  • 2 tl chilivlokken
  • 2 gedroogde chilipepers
  • verse koriander

Aloo Matar (aardappel doperwten curry)

  • 1 el ghee
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kardemompeulen
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 volle tl kurkuma
  • 1 volle tl chilivlokken
  • 1 tl ketoembar
  • 1 ui
  • 1 cm verse gember
  • 2 tomaten
  • 2 aardappels
  • 1 volle tl zout
  • 2 koppen diepvriesdoperwten
  • 1 groene peper
  • 1 volle tl kerrie
  • verse koriander

Carrot, beans & coconut curry

  • 1 el ghee
  • 1 ui
  • 1 groene peper
  • 1 volle tl mosterdzaad
  • 1 el kerrieblaadjes te vinden in de vriezer bij de Aziatische supermarkt
  • 2 gedroogde chilipepers
  • 4 wortels
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 volle tl kurkuma
  • 1 volle tl zout
  • ½ kop geraspte kokos

Jeera rice

  • 1 el ghee
  • 1 volle tl komijnzaad
  • 2 koppen pandan rijst
  • 1 tl zout
  • verse koriander

Masala Tikhat Puri

  • 1 koppen bloem
  • 1 el griesmeel
  • 1 volle tl chilivlokken
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kerrie
  • 1 mespunt asafoetida vervang eventueel door een mix van uien- en knoflookpoeder
  • 1 limoen
  • 1 tl zout
  • 1 scheutje zonnebloemolie

Instructies
 

Spicy Chicken Curry

  • Verhit 3 el ghee in een pan. Voeg 1 gesnipperde ui, 4 gehakte knoflookteentjes en 1 cm geraspte verse gember toe. Laat 2 minuten fruiten. Voeg 2 el kerrie, 1 volle tl chilivlokken, 1 volle tl paprikapoeder, 1 kaneelstokje en 2 el kerrieblaadjes (vervang eventueel door laurierblad) toe. Roer door en bak 2 minuten mee.
  • Voeg 500 gram in stukjes gesneden kipdijfilet toe en een in de lengte doorgesneden groene peper, 1 volle tl zout, 1 blik tomatenblokjes en 1 el rietsuiker. Roer alles door elkaar. Kook het geheel op een lage hittebron in 10 minuten gaar.
  • Voeg 200 ml kokosmelk toe en een klein scheutje appelazijn. Breng opnieuw aan de kook, verlaag de hittebron en laat het 20 minuten koken.

Chana Dal

  • Doe 1 kop gele spliterwten in een pan. Voeg 1 volle tl kurkuma, 1 volle tl zout, een scheutje olijfolie en 3 koppen water toe. Breng aan de kook en laat het 40 minuten koken. (Of tot de spliterwten gaar zijn en uit elkaar vallen).
  • Verhit in een ander pannetje 1 el ghee. Voeg 1 volle tl komijnzaad toe, 1/2 tl asafoetida, 3 gehakte knoflookteentjes, 1 in de lengte doorgesneden groene chilipeper, 1 cm gehakte gember, 1 volle tl kurkuma en 1 tl chilivlokken. Laat een paar minuten bakken tot de geuren van de specerijen vrijkomen. Roer de gekookte dal (spliterwten) erdoor. Voeg een 1/2 kop water toe en roer goed door elkaar. Laat het nog een paar minuten koken.
  • Voor de topping verhit je 1 el ghee in een klein pannetje. Voeg 2 knoflookteentjes in dunne schijfjes gesneden toe, 2 gedroogde chilipepers, 1 tl chilivlokken en 2 el gehakte verse koriander. Deze topping wordt vlak voor het serveren over de chana dal gedaan.

Aloo Matar (aardappel doperwten curry)

  • Verhit 1 el ghee in een pan. Voeg een kaneelstokje, de zaadjes van 2 kardamompeulen, 1 tl fenegriekzaad en 1 tl komijnzaad toe. Bak een paar minuten. Voeg 1 volle tl kurkuma, 1 volle tl chilivlokken en 1 tl ketoembar toe. Bak even mee.
  • Voeg 1 gesnipperde ui en 1 cm geraspte gember toe en fruit 2 minuten. Voeg 2 in stukjes gehakte tomaten, 2 in blokjes gesneden aardappels en 1 volle tl zout toe. Roer door elkaar. 
  • Voeg 2 koppen diepvriesdoperwten toe, 1 kop water en 1 in de lengte doorgesneden groene chilipeper. Roer door elkaar, breng aan de kook en laat het 20 minuten koken.
  • Plet een paar aardappelstukjes tegen de zijkant van de pan en roer er doorheen. Dit zorgt voor een binding van de saus. Zet de hittebron uit en roer er 1 volle tl kerrie en 2 el gehakte koriander door.

Carrot, beans & coconut curry

  • Kook 1 liter water in de waterkoker.
  • Verhit 1 el ghee in een pan. Fruit hier 1 gesnipperde ui en 1 doorgesneden groene chilipeper in. Voeg 1 volle tl mosterdzaad, 1 el kerrieblaadjes en 2 gedroogde chilipepers toe.
  • Snij 4 wortels en 250 gram sperziebonen in stukjes. Voeg de wortels en sperziebonen toe + 1 volle tl kurkuma, 1 volle tl zout toe en roerbak 2 minuten.
  • Voeg gekookt water toe totdat de groenten net onder staan, breng het aan de kook en laat het gerecht 15 minuten pruttelen. Zet aan het einde van de kooktijd de hittebron uit, voeg een halve kop geraspte kokos toe en roer door elkaar.

Jeera rice

  • Kook 1 liter water in de waterkoker.
  • Verhit 1 el ghee in een kookpan. Voeg 1 volle tl komijnzaad toe en laat het zachtjes bakken tot de geuren vrijkomen. Voeg 2 koppen pandan rijst toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg gekookt water toe tot de rijst 1 cm onder water staat en doe er 1 tl zout bij. Breng aan de kook en kook de rijst 10 minuten. Zet na 10 minuten de hittebron uit en roer er 2 el gehakte verse koriander door.

Masala Tikhat Puri

  • Meng in een kom: 2 koppen tarwebloem, 2 el griesmeel, 1 volle tl chilivlokken, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl komijnpoeder, 1 tl kerrie, een mespuntje asafoetida, het sap van 1 limoen, 1 tl zout en een scheutje zonnebloemolie.
  • Voeg 1 kop water toe en roer door elkaar. Kneed alles met je handen tot een deegbal. Als het geheel te plakkerig wordt voeg je wat extra bloem toe. Wanneer het deeg juist te droog blijft voeg je een beetje water toe.
  • Haal een stukje deeg van de deegbal ter grootte van een golfbal. Druk een beetje plat en rol het uit met een deegroller tot je een plat pannenkoekje hebt. Doe dit op een met bloem bestoven werkblad. Rol pannenkoekjes tot al het deeg op is.
  • Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een pan. Controleer of de olie heet genoeg is door een stukje brood in de olie te dopen. Wanneer dit gaat bruisen is de olie heet genoeg. Laat voorzichtig een pannenkoekje in de hete olie glijden en bak deze 2 ongeveer 2 minuten. Draai de pannenkoek met een tang om en laat nog eens 2 minuten bakken. Haal de pannenkoek met de tang uit de pan en laat het uitlekken op keukenpapier. Herhaal dit met alle pannekoekjes.

Serveren

  • Schep de rijst op een bananenblad (of een kom) in het midden van een groot dienblad. Doe de gerechten in schaaltjes en zet er omheen. Leg de pannenkoekjes erbij. 
    In Sri Lanka en India wordt er met de hele familie of vrienden samen van het gerecht gegeten. Het meest authentiek is als men zittend op een kleed de gerechten met de rechterhand opeet.

Video

Keyword Curry
4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel