Go Back
+ servings
Snelle Nasi Goreng. Indonesisch ontbijt met left-overs.

Snelle Nasi Goreng

In het Indonesich betekent nasi gewoon witte rijst wat ’s avonds bij het hoofdgerecht wordt geserveerd. De volgende ochtend wordt deze rijst over het algemeen opgebakken met wat groenten en gegeten als ontbijt. Dan heet het Nasi Goreng. Nasi = rijst en Goreng = gebakken. Het is een makkelijk, snel te bereiden gerecht en bovendien de perfecte manier om voedselverspilling tegen te gaan omdat er wordt gekookt met restjes van de vorige dag.
Probeer het maar eens uit. In Nederland zijn wij misschien niet zo gewend om te ontbijten met een gekruid rijstgerecht, maar zoals men vroeger zei: ‘verandering van spijs doet eten’. En wil je het toch eten als avondeten, er niemand die je tegen houdt hoor.
4 from 1 vote
Cuisine Indonesisch
Servings 4 personen

Keukenspullen

  • 1 Wok

Ingrediënten
  

  • gekookte rijst voor 4 personen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 scheut zonnebloemolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar gemalen koriander
  • 1 tl laos
  • 1 tl djinten komijnpoeder
  • 1 el kippenbouillonpoeder
  • 1 handje diepvriesdoperwten
  • 1 blikje gebroken sperziebonen 200 gram
  • 125 gram tauge
  • 1 el sambal
  • 1 flinke scheut ketjap manis zoete ketjap
  • 1 flinke scheut ketjap asin zoute ketjap
  • bawang goreng gebakken uitjes

Instructies
 

  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Snij een rode paprika in blokjes. Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok en fruit de ui hier 2 minuten in. Voeg daarna de knoflook toe en bak even mee. Voeg 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl laos, 1 tl djinten en 1 el kippenbouillonpoeder toe en bak mee tot het gaat geuren.
  • Doe de gesneden paprika erbij en bak even mee. Voeg een een handje diepvriesdoperwten toe en 1 blikje gebroken sperziebonen van 200 gram toe, of wat je verder aan groenten hebt liggen (b.v. prei, wortel, paksoi). Laat de groenten even bakken en voeg een handje taugé toe. Bewaar wat tauge voor garnering. Voeg ongeveer 4 koppen gekookte rijst in gedeeltes toe en laat onder voortdurend omscheppen goed doorbakken.
  • Roer er een eetlepel sambal door en een flinke scheut ketjap manis en ketjap asin. Proef het gerecht en als het nog een beetje te flauw van smaak is, voeg je nog wat extra ketjap toe.
  • Bak in een koekenpan 4 spiegeleieren, of zoals de Engelsen zeggen: an egg sunny side up. 
  • Schep de nasi goreng in een kom (of op een bord). Garneer met een beetje rauwe taugé en bawang goreng (gebakken uitjes). Leg het spiegelei erop. Selamat makan!

Video

Keyword Nasi, Roerbakken
4 from 1 vote
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel