Shared Xmas Dessert
Maak een Shared Xmas Dessert, een rijkgevulde dessertplank vol kleine verwenmomenten die je samen aan tafel deelt. Geen gedoe, geen last-minute stress, maar ontspannen genieten tot de laatste hap.
Course Dessert
Cuisine Nederlands
Mini Tiramisu in koffiekopjes
- espresso
- amaretto optioneel
- 250 ml slagroom
- suiker
- 250 gram mascarpone
- lange vingers
- cacaopoeder
Chocoladesaus maken
- 150 ml slagroom
- 200 gram pure chocolade
- een klein stukje roomboter
Shotglaasjes met sorbet-ijs
- sorbet-ijs (bv bosvruchten, citroen, mango)
Voor op de serveerplank
- slagroomsoesjes
- gekleurde chocoladeballetjes Choco crunch goldies
- aardbeien, frambozen en bessen
- chocolade ganache cups of bonbons
- macarons
Affogato (espresso met roomijs)
- espresso
- roomijs of vanilleijs
De voorbereiding (1 of 2 dagen van tre voren)
Mini Tiramisu in koffiekopjes (6 à 7 kopjes)
Zet 2 kopjes espresso in een koffiemachine of met oplos-espresso. Roer (optioneel) een scheutje amaretto door de espresso.
Klop 250 ml slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Roer een bakje met 250 gram mascarpone los met een vork. Voeg de mascarpone toe aan de slagroom en mix erdoorheen.
Zet 6 koffiekopjes neer, breek lange vingers door de helft en leg de stukjes lange vingers op de bodem van de kopjes. Druppel er een beetje van de espresso over (niet teveel anders wordt het te zompig). Schep ± 2 eetlepels van de marcarpone-room op de lange vingers.
Maak weer een laagje lange vingers op de room en druppel daar ook espresso over. En daar schep je weer marcarpone-room op. Bestrooi alles met cacaopoeder en zet de kopjes tot gebruik in de koelkast.
Shotglaasjes met sorbet-ijs
Slagroomsoesjestoren
Neem 1 of meerdere grote borrelplanken. (Afhankelijk van je aantal gasten). Maak een torentje in het midden van de plank. Maak eerst een basis door 8 slagroomsoesjes in een rondje neer te leggen.
Stapel daarna soesjes erbovenop tot er een torentje ontstaat.
Als je torentje hebt van soesjes kun je de chocoladesaus erover gieten. Wanneer de chocola teveel is gestold dan kun je het een beetje warm maken om het vloeibaar te maken. Druppel de chocoladesaus over de soesjes zodat het naar beneden loopt. Je hoeft de soesjes niet helemaal te bedekken. Zorg ervoor dat je een klein kopje chocoladesaus over houdt om het fruit in te dippen. Versier de toren met gekleurde chocoladeballetjes.
Verder op de serveerplank
Nadat de soesjestoren klaar is zet je de tiramisu-kopjes erbij en voor versiering kun je een halve lange vinger erin steken. Leg handjes met aardbeien, frambozen en bessen op de plank en zet er een kopje chocoladesaus bij om het fruit in te dippen. Tip: geef er ook cocktailprikkers bij om het fruit aan te prikken.
Leg een aantal chocolade ganache cups of bonbons op de plank, macarons en de sorbet shotglaasjes.
Affogato (espresso met roomijs)
Maak de Affogato op het laatst, anders is het ijs al gesmolten voordat je alles op tafel zet.
Schep in een aantal glaasjes of kopjes een bolletje roomijs of vanilleijs. Schenk in elk kopje of glaasje een espresso en zet alles op de plank erbij. Als het goed is heb je daar nog net plaats voor.