Go Back
+ servings
Shared xmas dessert plank met tiramisu, soesjes en chocoladesaus.

Shared Xmas Dessert

Maak een Shared Xmas Dessert, een rijkgevulde dessertplank vol kleine verwenmomenten die je samen aan tafel deelt. Geen gedoe, geen last-minute stress, maar ontspannen genieten tot de laatste hap.
Course Dessert
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • een of meer borrelplanken https://www.bol.com/nl/nl/p/secret-de-gourmet-draaiplateau-bamboe-d35-cm/9300000011549628/?Referrer=ADVNLPPcef56b00ff04eb100065bba51d681326297&utm_source=1326297&utm_medium=Affiliates&utm_campaign=CPS&utm_content=txl

Ingrediënten
  

Mini Tiramisu in koffiekopjes

  • espresso
  • amaretto optioneel
  • 250 ml slagroom
  • suiker
  • 250 gram mascarpone
  • lange vingers
  • cacaopoeder

Chocoladesaus maken

  • 150 ml slagroom
  • 200 gram pure chocolade
  • een klein stukje roomboter

Shotglaasjes met sorbet-ijs

  • sorbet-ijs (bv bosvruchten, citroen, mango)

Voor op de serveerplank

  • slagroomsoesjes
  • gekleurde chocoladeballetjes Choco crunch goldies
  • aardbeien, frambozen en bessen
  • chocolade ganache cups of bonbons
  • macarons

Affogato (espresso met roomijs)

  • espresso
  • roomijs of vanilleijs

Instructies
 

De voorbereiding (1 of 2 dagen van tre voren)

    Mini Tiramisu in koffiekopjes (6 à 7 kopjes)

    • Zet 2 kopjes espresso in een koffiemachine of met oplos-espresso. Roer (optioneel) een scheutje amaretto door de espresso.
    • Klop 250 ml slagroom stijf met 2 eetlepels suiker. Roer een bakje met 250 gram mascarpone los met een vork. Voeg de mascarpone toe aan de slagroom en mix erdoorheen.
    • Zet 6 koffiekopjes neer, breek lange vingers door de helft en leg de stukjes lange vingers op de bodem van de kopjes. Druppel er een beetje van de espresso over (niet teveel anders wordt het te zompig). Schep ± 2 eetlepels van de marcarpone-room op de lange vingers.
    • Maak weer een laagje lange vingers op de room en druppel daar ook espresso over. En daar schep je weer marcarpone-room op. Bestrooi alles met cacaopoeder en zet de kopjes tot gebruik in de koelkast.

    Chocoladesaus maken

    • Verhit 150 ml slagroom in een steelpan en breng het tegen het kookpunt aan. Breek 200 gram pure chocolade in stukjes en gooi in de hete room. Roer regelmatig. Roer er tot slot een klein stukje roomboter door.

    Shotglaasjes met sorbet-ijs

    • Zet een aantal shotglaasjes neer. Vul deze tot de rand met sorbet-ijs (bv bosvruchten, citroen, mango) en smeer de bovenkant plat. Zet de glaasjes tot gebruik in de vriezer.

    Serveren na het diner

      Slagroomsoesjestoren

      • Neem 1 of meerdere grote borrelplanken. (Afhankelijk van je aantal gasten). Maak een torentje in het midden van de plank. Maak eerst een basis door 8 slagroomsoesjes in een rondje neer te leggen.
      • Stapel daarna soesjes erbovenop tot er een torentje ontstaat.
      • Als je torentje hebt van soesjes kun je de chocoladesaus erover gieten. Wanneer de chocola teveel is gestold dan kun je het een beetje warm maken om het vloeibaar te maken. Druppel de chocoladesaus over de soesjes zodat het naar beneden loopt. Je hoeft de soesjes niet helemaal te bedekken. Zorg ervoor dat je een klein kopje chocoladesaus over houdt om het fruit in te dippen. Versier de toren met gekleurde chocoladeballetjes.

      Verder op de serveerplank

      • Nadat de soesjestoren klaar is zet je de tiramisu-kopjes erbij en voor versiering kun je een halve lange vinger erin steken. Leg handjes met aardbeien, frambozen en bessen op de plank en zet er een kopje chocoladesaus bij om het fruit in te dippen. Tip: geef er ook cocktailprikkers bij om het fruit aan te prikken.
      • Leg een aantal chocolade ganache cups of bonbons op de plank, macarons en de sorbet shotglaasjes.

      Affogato (espresso met roomijs)

      • Maak de Affogato op het laatst, anders is het ijs al gesmolten voordat je alles op tafel zet.
      • Schep in een aantal glaasjes of kopjes een bolletje roomijs of vanilleijs. Schenk in elk kopje of glaasje een espresso en zet alles op de plank erbij. Als het goed is heb je daar nog net plaats voor.

      Video

      TIP

      Dit feestelijke dessert sluit perfect aan bij het Shared Xmas Diner
      Schalen met krieltjes, asperges, paddenstoelen en ribeye als kersthoofdgerecht.
      Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel