Go Back
+ servings
Aziatische boerenkoolstamppot met Indonesische kip ketjap

Oosterse boerenkoolstamppot met kip ketjap

Oer-Hollandse boerenkoolstamppot heb je ongetwijfeld wel eens gegeten. Met een uitgebakken spekjes en een lekkere jus kan dat hartstikke lekker zijn. Zeker in de winter. Probeer eens te variëren, zoals met deze Oosterse boerenkoolstamppot. Dan krijg je echt een stamppot 2.0! De aardappels en gesneden boerenkool worden klaargestoofd in een bouillon met ui, knoflook en kurkuma. En de pulled chicken die erbovenop geschept wordt is lekker gemaakt met zoete en zoute ketjap, 5-spice-powder en sambal. Nog eventjes garneren met ringetjes rode peper en je hebt echt een bord vol comfort food die je helemaal verwarmd.
No ratings yet
Cuisine Aziatisch, Nederlands, Oosters
Servings 4 personen

Ingrediënten
  

Kip Ketjap

  • 6 kipdijfilets
  • zout en witte peper
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 tl sambal
  • 1 tl 5-spice-powder
  • 1 flinke scheut ketjap manis (ketjap A)
  • 1 kleine scheut ketjap asin (zoute ketjap)
  • 1/2 citroen
  • 1 rode peper

Boerenkoolstamppot

  • 1 a 1,2 kilo aardappels
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 scheutje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 2 maggi bouillonblokjes
  • 300 gram boerenkool

Instructies
 

Kip Ketjap

  • Bestrooi 6 kipdijfilets met zout en witte peper. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de kipdijfilets op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin en krokant.
  • Laat de kip een beetje afkoelen en trek de kipstukken daarna met je vingers uit elkaar in kleinere stukjes.
  • Snij 1 ui in reepjes en 1 rode peper in ringetjes.
  • Verhit de pan waar de kip in is gebakken opnieuw. Fruit de reepjes ui in het vet van de kip. Roer er 1 tl sambal en 1 tl 5-spice-powder door.
  • Voeg 1 flinke scheut ketjap manis (ketjap A) en een kleiner scheutje ketjap asin toe.
  • Snij een citroen doormidden en knijp 1 helft uit boven de saus . Schenk een scheutje van het kookvocht (bouillon) van de boerenkool erbij. Roer door elkaar.
  • Roer de stukjes kip door de saus

Boerenkoolstamppot

  • Zet de waterkoker aan met ± 1 liter water.
  • Schil 1 à 1,2 kilo aardappels en spoel ze af onder de kraan. Snij de aardappels in kleinere stukken.
  • Snipper 1 ui en 2 teentjes knoflook. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een hapjespan of wok en fruit de ui en knoflook hierin. Roer er 1 eetlepel kurkuma door.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en roer ze door de uien. Verkruimel er 2 maggi bouillonblokjes boven. Giet er gekookt water bij totdat de aardappels net onder staan.
  • Zodra het water aan de kook is leg je 300 gram boerenkool op de aardappels. Draai de hittebron lager, doe de deksel op de pan en laat de aardappels met boerenkool ± 20 min. koken.
  • Controleer na minuten met een vork of de aardappels gaar zijn. Giet de pan af en vang het kookvocht (groentebouillon) op in een maatbeker.
  • Gebruik een pureestamper om de aardappels en boerenkool te stampen. Giet een scheutje van het opgevangen kookvocht erbij om de stamppot vochtiger en smeuïger te maken.

Serveren

  • Schep een paar opscheplepels boerenkoolstamppot op een bord. Schep er een opscheplepel van de kip met saus bovenop. Garneer met ringetjes rode peper.

Video

TIP

Probeer ook eens deze stamppot met een twist: Hollandse hutspot met een Spaanse twist
Spaanse-hutspot-met-chorizo-paella-kruiden-catalaanse-worst-gegrilde-paprika
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel