Mexicaanse eenpansmaaltijd met aardappels, bonen, spek, paprika en mais
Dit recept heb ik in februari 2022 geschreven, een tijd waarin veel mensen in quarantine moesten blijven na een positieve test op corona. Dat betekende voor veel mensen dat je moest koken met wat je thuis nog in voorraad had.Dus in deze Mexicaanse eenpansmaaltijd gebruikte ik bonen en mais uit blik, aardappels uit de voorraadkast en spekreepjes uit de koelkast. Dat konden dus ook andere ingrediënten zijn. Snij bijvoorbeeld een voorverpakte rookworst in blokjes als je geen spekreepjes hebt liggen. En gebruik kikkererwten i.p.v. bruine bonen als je die niet in huis hebt. Mix and match zou ik zeggen!Dit recept is vandaag de dag nog steeds handig op een dag wanneer je niet veel in huis hebt of wanneer je aan huis gekluisterd bent door griep ... of door corona ... want het is er nog steeds.
Schil 6 aardappels en kook ze in licht gezouten water in 20 minuten gaar. Verhit een hapjespan (of wok) en bak hier de spekreepjes in uit. Snipper intussen 1 ui en 2 teentjes knoflook en bak deze mee met de spekjes. Snij 1 rode paprika in blokjes en voeg toe. Laat 1 pot bruine bonen en 1 blikje mais uitlekken.Voeg 1 tl chilivlokken, 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder en 1 tl oregano toe en bak even mee. Roer de bruine bonen en mais erdoor. Doe daarna het hele mengsel uit de hapjespan over in een grote kom.Verwarm de oven voor op 200 graden, grillstand.Verhit in dezelfde hapjespan een stukje roomboter met een scheut olijfolie. Voeg de gekookte aardappels toe en druk deze een beetje plat met een pureestamper, maar maak geen puree van de aardappels. Bestrooi de aardappels met peper en zout. Laat de aardappels in ± 10 minuten goudbruin bakken.Gooi het bonenmengsel op de aardappels.Scheur 4 à 6 plakjes cheddar in stukjes en verdeel over het bonenmengsel. Snij 1 rode peper in schijfjes en strooi erover.Zet de pan 5 minuten onder de grill. Zorg wel dat je een hittebestendige pan hebt.Zorg bij het serveren ervoor dat je de onderkant van de aardappels goed meeschept. Die zijn lekker krokant en goudbruin gebakken.