Tijdens mijn reis door Marokko kwam ik het op elke menukaart tegen, in talloze variaties. Of je nu eet bij een familie thuis of in een taverne in de medina, de tajine staat centraal. Niet alleen vanwege de smaak, maar ook omdat het iets is dat je samen deelt.Met dit recept maak ik een tajine met kip en groenten, op traditionele wijze opgebouwd in lagen. Langzaam gegaard met geurige specerijen, zodat de smaken diep kunnen intrekken.
Verhit een scheutje olijfolie. Bestrooi 6 à 8 kippenvleugels met zout en peper en braad de kip aan in de olijfolie. Het hoeft niet gaar te worden, dat gebeurt wel in de tajine.
Snij intussen 1 ui in halve ringen en gooi bij de kip in de pan. Snij 2 teentjes knoflook fijn en gooi er ook bij.
Maak een sausje voor in de tajine: roer 2 el olijfolie met 1 el azijn, 1 tl zout, 1 tl witte peper, 1 tl kurkuma, 1 tl gemberpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 el chilivlokken en 2 el water door elkaar.
Snij 2 gewassen aardappels in de schil in plakken. Snij 2 gewassen wortels eerst door de helft en dan die helften in reepjes. Snij een 1 aubergine in plakken en daarna de plakken door de helft in halve maantjes. Snij een 1 tomaat in parten.
Opbouwen van de Tagine
Leg de aangebraden kippenvleugels op de bodem van de tagine. Schep de ui en knoflook erbovenop. Leg er 2 laurierblaadjes bij. Leg rondom aan de rand van de tajine de aardappelplakjes. Schuif de aardappelplakjes een beetje onder de kip. Leg de reepjes wortel in het midden, in een stervorm. Leg de aubergineplakjes en tomaat tussen de wortel. Strooi er een schaaltje diepvriesdoperwten overheen. Giet de saus die je hebt gemaakt erover. Leg een klein bosje gehakte koriander in het midden. Strooi er gemalen koriander over en een handje amandelen.
Bereiding
De tajine kan niet op inductie, dus als je kookt op gas is dat prima, anders kun je een aparte wokbrander gebruiken of zoals in Marokko op een kolenbarbecue.
Doe de puntdeksel op de tajine en zet de tajine op de hittebron. Breng het geheel aan de kook. Zodra alles begint te bubbelen zet je de hittebron lager en laat je de tajine 2 uur rustig pruttelen.
Na uur zal alles lekker gaar zijn en kun je serveren. Je kunt de inhoud op brodjes scheppen, maar je kunt natuurlijk ook, net als in Marokko, iedereen met een stukje platbrood als bestek uit de tagine laten pakken.