Het gerecht laab, soms ook geschreven als larb, is een traditioneel gerecht uit Laos dat wereldwijd bekend is geworden vanwege zijn unieke smaak en textuur. Het gerecht is een salade van fijngehakt vlees, meestal varkensvlees, maar ook vaak rund, kip, eend of vis, gemengd met verse kruiden, groenten, en geroosterde rijstpoeder. Het vlees kan rauw of gebakken zijn, afhankelijk van de regio en voorkeur van de eter.
Doe 400 gram pandan rijst zonder te wassen of te spoelen in een pan. Giet er water bij tot de rijst 1 vingerkootje onder water staat. Breng aan de kook en laat de rijst 12 minuten zachtjes koken of totdat al het water op is genomen. Laat de rijst met de deksel op de pan uitwasemen en de kans krijgen om plakkerig te gaan worden.
Laab Salad
Verhit een koekenpan of wok en bak 500 gram half-om-half gehakt rul.
Snij intussen 2 bosuien in ringetjes, 1 stengel citroengras in hele dunne ringetjes, schil een 1 stukje gember en hak het fijn, hak 4 teentjes knoflook fijn, snij 2 rawit pepertjes in ringetjes en snij 5 kaffir limoenblaadjes in dunne reepjes (haal eerst de nerf uit de blaadjes).
Voeg alles toe aan het gehakt en bak het mee.
Snij 1 limoen doormidden en knijp het sap uit boven de pan. Voeg een 1 flinke scheut vissaus toe, een beetje zouten een 1 volle el bruine basterdsuiker. Zet de hittebron uit
Pluk de blaadjes van een klein bosje koriander en een klein bosje munt. Roer de blaadjes door het gerecht.
Serveren
Snij een paar radijsjes in dunne plakjes. Leg een blad van een 1 baby romaine sla kropje (little gem) op een bord. Leg er een volle eetlepel sticky rice op. Schep daar 2 eetlepels van de Laab op.
Garneer met plakjes radijs, ringetjes chilipeper, eventueel extra koriander en munt en geroosterd rijstpoeder.