Go Back
+ personen

Kruidnootjes appeltaart

Een geweldig idee om je overgebleven kruidnootjes en ander strooigoed van Sinterklaas te gebruiken in een lekkere appeltaart.
No ratings yet
Course Taart
Cuisine Nederlands
Servings 6 personen

Keukenspullen

  • springvorm diameter 20 cm
  • Bakpapier

Ingrediënten
  

  • een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeeg
  • 3 appels
  • kaneel
  • 8 dadels ontpit
  • 1 zak kruidnootjes zonder chocola
  • schuimpjes
  • suikerhartjes
  • marsepein aardappeltjes
  • 1 potje appelcompote

Appeltaartdeeg

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • een mespunt zout
  • een handje gemalen kruidnootjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil 3 appels en snij ze in stukjes. Gooi de stukjes in een mengkom en bestrooi ze met kaneel. Snij 8 dadels in stukjes en voeg toe. Gooi er 2 handjes 1 zak kruidnootjes bij en eventueel ander strooigoed zoals schuimpjes, suikerhartjes en marsepein aardappeltjes. meg door elkaar en roer er 1 potje appelcompote door.

Methode bladerdeeg

  • Bekleed een kleine springvorm van 20 cm met bakpapier en leg om te beginnen een plakje een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeegop de bodem. Laat de andere plakjes bladerdeeg aansluiten en duw ze omhoog tegen de rand aan. Knip de overhangende stukjes bladerdeeg af en gebruik deze stukjes om de gaatjes dichten die je nog ziet. Het is de bedoeling dat de vorm helemaal bedekt is met bladerdeeg.

Methode vers taartdeeg

  • Bekleed een kleine springvorm van 20 cm met bakpapier. Rol het een pakje bladerdeeg of een rol vers taartdeeg uit en duw het deeg voorzichtig in de springvorm. Knip de overhangende randen af. Het deeg wat je overhoudt kun je terug in de koelkast leggen en voor andere doeleinden gebruiken.
  • Maak een paar handjes 1 zak kruidnootjes fijn in bijvoorbeeld een vijzel of foodprocessor.
  • Prik gaatjes in het deeg op de bodem van de springvorm. Bestrooi de bodem met de helft van de fijngemaakte kruidnoten. Gooi de vulling met de appels en strooigoed in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de rest van de fijngemaakte kruidnoten erover. Verdeel een aantal hele kruidnootjes op de bovenkant.
  • Bak de taart een half uur in de oven op 200 graden. Voor een extra goudbruine rand kun je de taart na 20 minuten uit de oven halen, de rand van de springvorm verwijderen en voor 10 minuten terug zetten in de oven.
  • Laat de taart afkoelen alvorens aan te snijden.

Voor een taart met appeltaartdeeg

  • Doe 300 gram bloem, 200 gram roomboter, 150 gram witte basterdsuiker en een mespunt zout in een mengkom, kneed het deeg tot een deegbal (eventueel in de keukenmachine met de kneedhaak) en laat het een half uur in de koelkast in vershoudfolie rusten.
  • Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Snij de deegbal doormidden en rol een helft uit met een deegroller tot ongeveer een halve centimeter. Bekleed de bodem van een springvorm met bakpaper en snij met deze springvorm een cirkel uit de deeglap. Leg de lap deeg op de bodem van de springvorm. Rol de andere helft deeg ook uit met de deegroller en gebruik dit voor de zijkant. Strooi een handje gemalen kruidnootjes op de bodem om vocht uit de appels op te nemen.
  • Schil 3 appels en snij ze in stukjes. Gooi de stukjes in een mengkom en bestrooi ze met kaneel. Snij 8 dadels in stukjes en voeg toe. Gooi er 2 handjes 1 zak kruidnootjes bij en eventueel ander strooigoed zoals schuimpjes, suikerhartjes en marsepein aardappeltjes. meg door elkaar en roer er 1 potje appelcompote door.
  • Gooi de vulling met de appels en strooigoed in de vorm en druk aan met een lepel. Strooi de rest van de fijngemaakte kruidnoten erover. Verdeel een aantal hele kruidnootjes op de bovenkant.
  • Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar.

Video

TIP

Maak ook eens de appeltaart zoals van Dudok
Maak zelf appelkruimeltaart zoals bij Dodok
No ratings yet
Heb je het recept gemaakt?Laat me weten het het beviel